Latvijas Tautas fronte Ķekavas novada jauniešu redzējumā

 9.oktobrī Doles Tautas nama zālē pulcējās Ķekavas un Baložu vidusskolu audzēkņu komandas, lai prezentētu pētnieciskos darbus par tēmu Latvijas Tautas frontei - 25. Pētījumu saturu veidoja intervijas ar pašu novada iedzīvotājiem, kas bijuši iesaistīti šīs organizācijas darbībā.

Jauniešu forums „Tautas frontei - 25” tika organizēts Ķekavas novadpētniecības muzeja īstenota un Kultūras ministrijas finansēta projekta ietvaros. Dalībai forumā pieteicās piecas komandas no Ķekavas vidusskolas un Baložu vidusskolas, kas izvirzīto tēmu pētīja, izmantojot dažādas pat visai radošas metodes. Ķekavas vidusskolu pārstāvēja divas komandas: Marta Jākobsone, Evita Kalniņa, Kristiana Zepa, Ingus Fjodorovs; Marta Helēna Vanaga, Liene Lāse, Anna Ozola. Baložu vidusskolu pārstāvēja trīs komandas: Helēna Mūrniece, Sandis Blūmentāls; Marija Bekiša, Olga Ļeļkova; Laima Plēpe, Kārlis Juris Grīnvalds, Kristians Vuļs.

 

Šogad aprit 25 gadi kopš dibināta Latvijas Tautas fronte. Visas valsts mērogā šo jubileju atzīmē ar dažādiem pasākumiem, pētot, analizējot un caur šī brīža prizmu vērtējot tā laika vēsturiskos aspektus, kuru ietekmē atdzima tautas drosme un nacionālā pašapziņa pagājušā gadsimta 80. un 90. gadu mijā. Arī Ķekavas novadā ir cilvēki, kas bija vieni no tautfrontiešiem un kuru atmiņas par to laiku ir izcils vēstures materiāls. Daudzi tā laika varoņi tika aicināti atbildēt uz interviju jautājumiem, kā arī piedalīties jauniešu forumā viesu statusā. Pasākuma ievadā ar īsu stāstījumu uzstājās Tautas frontes Ķekavas nodaļas pirmais priekšsēdētājs Andris Auziņš un Ķekavas novada domes deputāte, Nacionālās apvienības „Visu Latvijai! – TB/LNNK” pārstāve Ieva Stefensena. Pēc foruma dalībnieku uzstāšanās raisījās diskusijas starp klātesošajiem par patriotismu toreiz un tagad, par redzēto prezentāciju saturu un intervēto cilvēku nozīmi.

Spēja vienoties kopīga mērķa sasniegšanai bija galvenais priekšnoteikums Latvijas kā neatkarīgas valsts atdzimšanai jeb tā dēvētajai Trešajai Atmodai. Latvijas Tautas fronte bija organizācija, kas šo tautas apvienošanos padarīja mērķtiecīgu. Jaunieši, pētot un iepazīstot Latvijas neseno vēsturi, ne vien skrupulozi uzskaitīja datus, bet arī meklēja atbildes uz tādiem jautājumiem kā – vai latvieši ir patrioti, kam jānotiek, lai šobrīd apvienotu tautu kopīgam mērķim, kurš no mums piedalītos barikādēs, ja tās notiktu rīt?

 

                                                                                                                                                                                                Inga Auziņa

15.10.2013.

                                                                                                               

 

  Drukāt