Izmaiņas komunālo pakalpojumu jomā

Septembra vidū Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus noteikumos, kas nosaka kārtību, kādā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa lietošanu.

 

 

Gan 2009. gadā pieņemtie MK noteikumi (Nr.1013), gan to jaunie grozījumi saņemto pakalpojumu maksas aprēķinos piemērojami daudzdzīvokļu mājām, kur dzīvokļu īpašnieki vai dzīvokļu īpašnieku biedrības kopsapulcē nav vienojušās par citu aprēķinu kārtību.

 

Daudzdzīvokļu apsaimniekotājs Ķekavas pagastā Ķekavas nami vērš iedzīvotāju uzmanību, ka jaunās izmaiņas radījušas neviennozīmīgu reakciju gan no dzīvokļu īpašnieku, gan no pārvaldnieku (apsaimniekotāju) puses.

 

Kas tad ir mainījies ?

Starpības starp mājā uzskaitītā kopējā ūdens daudzuma un atsevišķos dzīvokļos uzskaitītā  kopējā ūdens daudzuma sadalīšanas kārtība. 

 

Līdz šim daļa iedzīvotāju nenodeva ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus un neielaida pārvaldnieku dzīvoklī pārbaudes veikšanai. Tas bija viens no iemesliem, kādēļ radās, tā dēvētā, ūdens patēriņa starpība, par kuru jāmaksā visiem dzīvokļu īpašniekiem.

 

Saskaņā ar grozījumiem - ja dzīvokļa īpašnieks trīs mēnešus nenodos pārvaldniekam dzīvokļa skaitītāja rādījumus, neuzstādīs skaitītājus vai neielaidīs pārvaldnieku mājoklī pārbaudes veikšanai, viņam būs jāapmaksā mājas kopējā ūdens patēriņa starpība. Tāda pati kārtība tiks piemērota, ja pārbaudē tiks konstatēts, ka dzīvoklī uzstādītais skaitītājs ir bojāts, nav noplombēts vai vairāk nekā trīs mēnešus nav verificēts. Ja visiem mājas dzīvokļiem būs uzstādīti verificēti skaitītāji, rādījumi ziņoti un pārvaldnieks tiks ielaists skaitītāju rādījumu pārbaudes veikšanai, tad starpību starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, dzīvokļa īpašnieki segs atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

 

Ieteikums tiem dzīvokļu īpašniekiem, kam nav uzstādīti ūdens patēriņa skaitītāji, uzstādīt tos līdz 2013. gada 31.decembrim, lai ar nākamā gada 1. janvāri nebūtu jāapmaksā mājas kopējā ūdens patēriņa starpība.

 

Ūdens skaitītāju uzstādīšanas un verificēšanas kārtība dzīvokļos

Līdz šim noteikumos nebija precīzi atrunāta ūdens patēriņa skaitītāju pievienošanas vietas plombēšanas kārtība dzīvokļos. Saskaņā ar grozījumiem ūdens patēriņa skaitītāju dzīvoklī uzstādīt, noņemt verificēšanai vai mainīt joprojām drīkstēs pats dzīvokļa īpašnieks, pārvaldnieks vai jebkura cita persona, taču skaitītāja pievienojuma vietā noņemt plombu vai noplombēt drīkstēs tikai pārvaldnieka pārstāvja klātbūtnē, par ko tiks sastādīts plombēšanas akts.

 

Ja skaitītāja plomba vai skaitītājs tiks noņemts patvaļīgi bez pārvaldnieka pārstāvja klātbūtnes, tad uzrādītie skaitītāja rādījumi netiks ņemti vērā, un dzīvokļa īpašniekam būs jāapmaksā mājas kopējā ūdens patēriņa starpība.

 

Līdz šim noteikumos nebija atrunāta ūdens uzskaites uzlabošanas kārtība. Taču saskaņā ar grozījumiem dzīvokļu īpašnieki vai pārvaldnieks iegūst tiesības visus individuālos ūdens patēriņa skaitītājus nomainīt ar vienota parauga skaitītājiem. Par jaunajiem ūdens mērītājiem maksās paši iedzīvotāji – to iegādes un uzstādīšanas izmaksas tiks ietvertas mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumos. Skaitītāji kļūs par mājas kopīpašumu. Lēmumu par to, kādi ūdens skaitītāji būtu mājā uzstādāmi par kopējiem līdzekļiem, varēs pieņemt dzīvokļu īpašnieki, taču, ja līdz 2014. gada 30. jūnijam viņi nebūs izlēmuši, par ūdens skaitītāju nomaiņu varēs lemt pārvaldnieks.

 

Pārrēķins par prombūtnes laiku

Līdz šim cilvēkiem, atrodoties prombūtnē vairāk par septiņām dienām, bija tiesības pieprasīt pārrēķinu par atkritumu apsaimniekošanu. Saskaņā ar grozījumiem tamlīdzīgi pārrēķini netiks veikti. Uz laiku izbraucot no mājas, dzīvokļu īpašniekiem par atkritumu apsaimniekošanu jāmaksā parastajā kārtībā.

 

Maksa par atkritumu apsaimniekošanu

Līdz šim maksa par atkritumu izvešanu bija atkarīga no dzīvoklī deklarēto personu skaita. Saskaņā ar grozījumiem no 2013. gada 1. oktobra maksa par atkritumu apsaimniekošanu visiem dzīvokļiem tiks sadalīta vienlīdzīgi. Veicot atkritumu apsaimniekošanas maksas pārrēķinu no daudzdzīvokļu mājās deklarēto personu skaita uz daudzdzīvokļu māju dzīvokļu skaitu, SIA Ķekavas nami apsaimniekojamām mājām par atkritumiem no dzīvokļa ar šī gada 1. novembri būs jāmaksā  2,18 lati (3,11 eiro) bez 21 % PVN mēnesī.

 

SIA Ķekavas nami

05.11.2013.

 

  Drukāt