Arī finanšu revīzija Ķekavas novada kultūras aģentūrā atklāj naudas izšķērdēšanu, vainīgie jāsauc pie atbildības

Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūrā (ĶNKA) ir noslēgusies finanšu revīzija, kurā atklāta nelietderīga pašvaldības līdzekļu izlietošana.Auditorfirma pašvaldībai iesaka vērsties tiesībsargājošajās institūcijās par iespējamo zaudējuma nodarīšanu pret atbildīgajām amatpersonām.

 

„ Arī auditorfirmas neatkarīgi veiktā finanšu revīzija apliecina mūsu rīcības pareizību – likvidējot šo nelikumības un naudas izšķērdēšanas midzeni. Tā kā konstatētie pārkāpumi apliecina, ka Kultūras aģentūrā iepriekšējās domes sasaukuma un vadības laikā notikusi apjomīga un pastāvīga pašvaldības, proti, novada iedzīvotāju nodokļu naudas nelietderīga un neekonomiska izlietošana, mums jārīkojas, lai pie atbildības sauktu vainīgās personas,” uzsver Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks. 

 

Auditorfirmas finanšu revīzijas ziņojumā par ĶNKA grāmatvedības un saimnieciski finansiālo darbību kopš aģentūras izveides ir konstatēti pārkāpumi, kas attiecas uz ĶNKA štatu sarakstiem, prēmēšanu, uzņēmumu, autoratlīdzības un saimniecisko līgumu slēgšanu, grāmatvedību, ēdināšanas un transporta pakalpojumu izmantošanu u.c.  

 

Piemaksas – regulāras un lielas

ĶNKA vairāk kā divdesmit darbiniekiem par papildu darbu regulāri, pat vairākus mēnešus pēc kārtas, izmaksātas piemaksas pārsniedzot likumā atļautos 20 % no algas. Piemaksu apmērs svārstās no 100 līdz 480 latiem mēnesī. Izmaksātas piemaksas darbiniekiem uz uzņēmuma līguma pamata pat viņu atvaļinājuma laikā.

 

 Kā norāda auditori, veicot piemaksas, kas neatbilst normatīvos aktos noteiktajam piemaksu apjoma griestiem, ĶNKA budžeta izdevumi ir nepamatoti palielināti un būtu atgriežami pašvaldības budžetā.

 

Uzņēmumu līgumi slēgti uz nebēdu

ĶNKA kā ierasta prakse bijusi slēgt uzņēmumu līgumus ne tikai ar fiziskām un juridiskām personām, bet ar aģentūras darbiniekiem par veicamajiem darbiem, kas sakrīt ar viņu darba tiešajiem pienākumiem. Piemēram, kā šajā situācijā - ar ĶNKA mārketinga projekta vadītāju noslēgts uzņēmumu līgums par mārketinga pasākumu organizēšanu.

 

Uzņēmumu līgumi slēgti, piemēram, par anketas „Drauga karte” apkopošanu, par pasta adrešu apkopošanu un elektronisko adrešu ievadīšanu, par kultūras nama pārraudzības pakalpojumiem, par konsultācijām saimnieciskos jautājumos, par gida pakalpojumiem pamatskolas skolēniem, par informācijas sistēmu drošības speciālista pakalpojumiem, par informatīvo stendu sakopšanu un informācijas izlikšanu. Vesela virkne uzņēmumu līgumi slēgti ar cilvēkiem par organizatoriskās palīdzības sniegšanu.   

 

Uzņēmuma līgumi – faktiski ir darba līgumi, liedz sociālās garantijas

Finanšu revīzijā konstatēts, ka faktiski noslēgtie uzņēmumu līgumi atbilst darba līguma pazīmēm, jo tajos nav skaidri definēts darba uzdevums, darba veids, apjoms un cena, kā arī akti par darbu izpildi faktiski neko nepasaka par veikto darba veidu, tādējādi pārkāpjot attaisnojuma dokumenta noformēšanas prasības. Piemēram, uzņēmuma līgums paredz, ka fiziskā persona veiks sīkos remontdarbus, bet darbu pieņemšanas nodošanas aktā teikts „izpildītājs veicis jurista pakalpojumus 40 stundas”. 

 

Tas, ka ĶNKA ir slēgusi ar darbiniekiem uzņēmuma, nevis darba līgumus, tā darbiniekam ir liegusi saņemt visas sociālās garantijas, kas pienākas darba ņēmējam saskaņā ar darba līgumu.

 

Nepamatoti palielina algas

Darba algas 2011. gadā paaugstinātas vairākkārt (no 600 uz 750 latiem, 500 uz 550 latiem, 755 uz 795 latiem, 400 uz 550 latiem), un revīzijā netika uzrādīti dokumenti, kas pamatotu darba algu palielināšanu.

 

Ir noteikta nepamatoti augstas algas, piemēram, vienā gadījumā aprēķinātā alga pat bijusi 1310 lati, bet nav saprotams par ko, jo vienlaicīgi izpildīt 2,5 slodzes darba apjoma nav iespējams. Vienlaicīgi ticis maksāts par vienu darbu diviem cilvēkiem.

 

Tāpat auditori konstatējuši, ka ir pārkāpts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, aģentūras direktoram izmaksājot pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu.

 

 

Bez iepirkuma tērē naudu pārtikai, degvielai, internetam un juristiem

Izvērtējot ĶNKA noslēgtos saimnieciskos līgumus un veiktās iepirkumu procedūras atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām, konstatēts, ka slēgti līgumi par vienveidīgu pakalpojumu un preču iegādi, neveicot atbilstošas iepirkuma procedūras, tādējādi nenodrošinot ekonomisku un lietderīgu aģentūras līdzekļu izlietojumu.

 

Šādi gadījumi konstatēti, izvērtējot interneta vietnes www.parkulturu.lv uzturēšanas pakalpojumus, degvielas apjomus un ēdināšanas pakalpojumus. Tā, piemēram, par interneta vietnes izveidi, noformēšanu un aktualizēšanu ir slēgti vairāki uzņēmumu līgumi ar vairākām atsevišķās privātpersonām un uzņēmumiem. Līdz ar to kopējā uzņēmumu līgumu summa sasniedz aptuveni 9000 latus, taču iepirkums nav ticis izsludināts.  

 

Neveicot iepirkumu, 2012. gadā ĶNKA iepirkusi pārtiku un izmantojusi ēdināšanas pakalpojumus no vairākiem uzņēmumiem kopsummā gandrīz par 4600 latiem. Arī visi norakstīšanas akti ir formāli un nenorāda, kādam mērķim tie tiek iegādāti un norakstīti.

 

Ir noslēgti vairāki līgumi par juridiskajiem pakalpojumiem, pie rēķina nepievienojot aktus par izpildīto darbu. Tāpat viena līguma summa ar zvērinātu advokātu ir 2999 lati bez PVN (uz šādu nav jāizsludina iepirkums), darba izcenojums 50 lati stundā. Taču faktiskais šim partnerim izmaksātās naudas apjoms šogad ir 7327,11 lati, kas nozīmē, ka tomēr bija jāizsludina iepirkums. Līdz ar to ir iespējams paņem sev vēlamo, nevis saimnieciski izdevīgāko pakalpojuma sniedzēju.     

 

Noslēgtajos saimnieciskajos un uzņēmumu līgumos pamatā netiek skaidri definēts līguma priekšmets, kā rezultātā nav iespējams gūt priekšstatu par pakalpojuma būtību un apjomu.

 

Darba auto izmanto privātajām vajadzībām, degvielu apmaksā ĶNKA

2011. gadā ĶNKA ir ņēmusi patapinājumā no saviem darbiniekiem četras automašīnas, līgumi par to nav. Izvērtējot atsevišķus līgumus 2012. un 2013. gadā par automašīnu patapinājumu, konstatēts, ka automašīnas pilnībā nodotas ĶNKA rīcībā un sedz visus ar to uzturēšanu, tehnisko apkopi un remontu saistītos izdevumus.

 

Fiktīvi sagatavotas ceļazīmes, automašīnas izmantošana darba vajadzībām atvaļinājuma laikā, ceļazīmēs neuzrādīti brauciena mērķi un spidometra rādījumi, apmaksāti izdevumi par pārtērēto degvielas limitu – tas viss norāda, ka ĶNKA darbinieki, tai skaitā, tās direktors  ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli - automašīnas izmanto savām vajadzībām, degvielas izdevumus sedzot no aģentūras budžeta līdzekļiem.

 

 

Fiktīvi darījumi ar darbinieka uzņēmumu

Kultūras aģentūra 2011. gadā noslēgusi līgumu ar tās darbinieka uzņēmumu par  festivāla „VIA Ķekava” administrēšanas, interneta lapas uzturēšanas un festivāla grāmatas izdošanas darbus, nenorādot veikto darba apjomu un cenu.  Saskaņā ar Valsts ieņēmuma dienesta informāciju šis komersants ir izslēgts no PVN maksātāja saraksta un neveic nekādu saimniecisko darbību, jo nav iesniedzis gada pārskatu jau par 2010. gadu. Tas norāda uz risku, ka darījumi ar šo partneri ir bijuši fiktīvi. Kopējā darījuma summa 2011. gadā bija 1772,24 ar PVN.

 

Darbinieks ir, bet štata vieta nav

Auditori atklājuši, ka darbā aģentūrā ir pieņemti darbinieki, neskatoties uz to, ka ĶNKA štatu sarakstā konkrētais amats nemaz nav izveidots. Tāpat darbinieks pieņemts bez amatā nepieciešamajām zināšanās, un, jau esot darbā, tiek nosūtīts uz apmaksātām apmācībām kvalifikācijas paaugstināšanai. 

 

Darbinieku sūta uz apmācībām, bet strādā - cits

2012. gadā ĶNKA noslēgusi līgumu ar individuālo komersantu par darba aizsardzības vecākā speciālista pakalpojumiem. Taču nav pamatojuma, kāpēc aģentūra pērk šāda veida pakalpojumu, ja pirms tam ar ĶNKA rīkojumu uz darba aizsardzības speciālista kursiem ticis nosūtīts direktora asistents un norīkots par darba aizsardzības, drošības un ugunsdrošības speciālistu.

 

                                                                          

Ķekavas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa,

Vineta Bērziņa

06.11.2013.

  Drukāt