„Kafija ar politiķi 2013” Baložos

Trešdienas rīts Baložu pilsētas kultūras namā sākās trauksmains un gana rosīgs - līdz ar pirmo ziemas sniegu kultūras nama telpās jau no paša rīta ieplūda jaunieši no visa Ķekavas novada, lai tiktos ar Ķekavas novada deputātiem un  pašvaldības pārstāvjiem un diskutētu par jaunatnes politikas pamatnostādnēm, to īstenošanu,  attīstību Ķekavas novadā.

 

Forumā piedalījās  65 jaunieši no Ķekavas vidusskolas, Baložu vidusskolas, Daugmales pamatskolas, Ķekavas un Baložu pilsētas jauniešu padomēm, kā arī pieci Ķekavas novada deputāti – domes priekšsēdētājs Valts Variks un  deputāti  Ieva Stefensena, Arvīds Platpers, Andis Adats, Aigars Vītols, kā arī  speciālisti no pašvaldības - Baložu pilsētas pārvaldnieks Lauris Bergmanis, Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš, Izglītības daļas speciāliste Linda Zaķe, Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Bērziņa.

 

Radošās un aizraujošās darba grupās diskutēja  par piecām jaunatnes politikas pamatnostādnēm- līdzdalība, informācijas pieejamība, vienlīdzīgas iespējas, labvēlīgi ekonomiskie priekšnosacījumi, integrācija un to virzību un īstenošanu Ķekavas novadā.

 

Pēc trīs stundu ilgām debatēm jaunieši prezentēja savas idejas un ierosinājumus, vēršot uzmanību uz lielākajām problēmām.

 

Kā pirmā problēma tika atzīta, ka novads ir ļoti liels un  sadrumstalots, trūkst vienotības starp  novada pagastiem. Kā risinājumu jaunieši izteica nepieciešamību pēc vienota novada transporta starp Baložiem, Ķekavu un Daugmali. Tā pat tika rosināts veidot novada iedzīvotāju anketēšanu par iedzīvotājiem aktuālām tēmām, lai pirms jaunu risinājumu pieņemšanas un īstenošanas izzinātu arī iedzīvotāju viedokli.

 

Jaunieši  uzsvēra, ka ir svarīga minoritāšu integrēšana sabiedrībā un līdzcietības vecināšana, kā arī vienlīdzīgas pieejas veicināšana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām atzīstot, ka Ķekavas novadā ir maz iestāžu, kurās var iekļūt un pārvietoties cilvēki ar kustību traucējumiem. 

Tomēr vislielākās diskusijas norisinājās ap tematiem, kas skar pasākumu organizēšanu jauniešu auditorijai ne tika sava pagasta vai pilsētas ietvaros, bet apvienojot visu novadu.

 

 Visbeidzot jaunieši atzina, ka pašiem ir jāiesaistās un jābūt aktīviem.

 

Šī gada forums parādīja pavisam citus, jaunus, apvāršņus jauniešu velmju un vajadzību ziņā un deva daudz jaunu ierosmju turpmākajam darbam  jaunatnes jomā.

 

Ķekavas novada

Jaunatnes iniciatīvu centrs

Linda Vaškevica

27.11.2013.

  Drukāt