Baložos piemin 1991. gada janvāra notikumus

 

 

Spītējot stindzinošajam salam, 20. janvāra vakarā pie Baložu pilsētas pārvaldes ēkas pulcējās vairāki desmiti novadnieku, lai vienotos 1991. gada barikāžu atcerē un pieminētu tos, kuri ziedoja savu dzīvību brīvas Latvijas vārdā.

 

Uzrunājot klātesošos, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks atzina, ka šogad aprit jau 23 gadi, kopš Latvija piedzīvoja vienu no saviem vēsturiskākajiem brīžiem – cīņu par brīvību, par brīvu valsti, par brīvu Latviju.

 

„Mūsu atmiņās 1991. gada janvāra notikumi būs vienmēr dzīvi, jo tie atgādina par mūsu tautas spēju saliedēties cēlas idejas, savas valsts labā. Arī nesen notikušā Zolitūdes traģēdija vēlreiz apliecināja, ka, neskatoties uz cilvēku politisko un reliģisko uzskatu atšķirībām, neskatoties uz materiālo stāvokli vai piederību tautībai, mēs varam būt vienoti un sniegt viens otram palīdzīgu roku grūtā brīdī.”

 

Šogad Ķekavas novadā barikāžu atceres pasākums notika zīmīgā vietā. Vietā, kur atrodas piemiņas akmens mūsu novadniekam Robertam Mūrniekam, kurš 1991. gada 16. janvārī gāja bojā no OMON šāviena un bija pirmais barikāžu upuris.

 

V.Variks uzsvēra, ka, „laikam ejot, no šiem notikumiem mums jāpaņem līdzi  vairākas lietas - drosmi stāties pretī netaisnībai,  spēju būt vienotiem un gribu palīdzēt viens otram ne tikai dzīves smagākajos brīžos, bet arī ikdienā”.

 

Savukārt Ķekavas novada domes Izglītības komitejas vadītāja Ieva Arnte dalījās savās atmiņās par barikāžu laiku un šodienas pārdomās par barikāžu nozīmi, aicinot iedzīvotājus nezaudēt drosmi un ideālismu.

 

Pateicoties Ķekavas novada Baložu pilsētas jauniešu padomei, katram klātesošajam bija iespēja pie ugunskura, baudot siltu tēju, vērot video projekcijas par tā laika notikumiem Rīgā, kur piedalījās arī Ķekavas novada iedzīvotāji.

 

Pēc svinīgās daļas klātesošie devās nolikt piemiņas svecītes pie Roberta Mūrnieka pieminekļa, mūsu novadnieka, kurš krita 1991. gada 20. janvāra cīņās.

 

Atceres pasākumu organizēja Ķekava novada Jaunatnes iniciatīvu centrs.

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

21.01.2014.

 

  Drukāt