Ķekavā diskutē par teritorijas attīstības plānošanu

 

8. jūnijā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) un Ķekavas novada pašvaldība rīkoja semināru, kurā Rīgas plānošanas reģiona vietējo pašvaldību teritorijas plānošanas speciālisti diskutēja par aktuālajiem teritorijas attīstības plānošanas un zemes politikas jautājumiem.

 

Uzrunājot semināra dalībniekus, Ķekavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Roberts Jurķis uzsvēra šīs tēmas aktualitāti, jo pašvaldības šobrīd sastopas ar dažādām teritorijas plānošanas problēmām, kurām nepieciešams meklēt risinājumu ne tikai vietējā, bet arī nacionālā līmenī. Viņaprāt, būtiskākie problēmjautājumi ir apgrūtinātā piekļuve daudziem īpašumiem un nesakārtotās kanalizācijas un dzeramā ūdens sistēmas jaunbūvētajos ciematos. R.Jurķis aicināja klātesošos diskusijā meklēt iespējas šo problēmu risināšanai.
 
 
Semināra laikā RAPLM speciālisti stāstīja par Teritorijas attīstības plānošanas likumprojektu un izmaiņām teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrādē. Piemēram, jaunajā likumprojektā noteikts, ka turpmāk detālplānojuma izstrādi varēs apvienot ar būvprojekta izstrādi, iekļaujot tā sastāvā būvprojektu un nodrošinot sabiedrisko apspriešanu.
 
 
Tāpat klātesošos iepazīstināja ar ministrijas ieceri veidot teritorijas attīstības plānošanas informatīvo sistēmu, kas pašvaldībām ļaus sakārtot, uzturēt un atjaunot ar teritorijas attīstību saistītos dokumentus, piemēram, teritorijas plānojumus, detālplānojumus, zemes ierīcības projektus u.c.
 
 
Seminārā dalībnieki sprieda arī par pašvaldības lomu uzņēmējdarbības veicināšanā, norādot uz pastāvošiem trūkumiem un iespējām. Kā trūkumi, piemēram, tika minēti valsts politikas un likumdošanas šķēršļi, izpratnes trūkums par pašvaldības iespējām veicināt uzņēmējdarbību, teritorijas plānošanas dokumenti netiek uztverti kā instruments investīciju piesaistei. Savukārt RAPLM speciālisti norādīja uz pašvaldību attīstības programmu lomu uzņēmējdarbības attīstībā.
 
 
Seminārā piedalījās vairāk kā trīsdesmit pārstāvji no Rīgas plānošanas reģiona vietējām pašvaldībām - no Siguldas, Mārupes, Saulkrastu, Ropažu, Babītes, Salacgrīvas, Mālpils, Ķekavas, Lielvārdes, Olaines, Inčukalna, Tukuma, Ogres un Carnikavas novadiem, kā arī Rīgas pilsētas un Jūrmalas pašvaldību pārstāvji. Šādi semināri jau notikuši arī citos plānošanas reģionos.
 
 
 
 
 
 
Sabiedrisko attiecību daļa
 
  Drukāt