Ķekavas novada jaunieši piedalās starptautiskā projektā

Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrs 18. - 19. janvārī piedalījās pirmajā projekta „My voice matters: a young European citizens’ initiative” organizatoru sanāksmē Lietuvas pilsētā Marijampolē.

 

Sabiedriskā jauniešu organizācija „Sveikatingumo idejos” un Marijampoles studentu pašpārvalde sadarbībā ar Lietuvas, Polijas, Latvijas un Igaunijas jauniešu organizācijām uzsākušas sadarbību projektā, kas ilgs no 2014. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 28. februārim. Projektā piedalīsies vismaz 250 jaunieši no četrām valstīm, kopā astoņas jauniešu organizācijas, pa divām no katras dalībvalsts.

 

Projekta galvenais mērķis ir dot jauniešiem iespēju izmantot savas pilsoniskās tiesības. Šis ir „demokrātijas projekts”, kas daļēji tiek finansēts no Eiropas Savienības (ES) programmas "Jaunatne darbībā" līdzekļiem. Projekts vietējā, nacionālā un starptautiskā mērogā apvieno priekšlikumus, idejas un pieredzi attiecībā uz aktīvu un atbildīgu jauniešu līdzdalību.

 

„Saskaņā ar Lisabonas līgumu ir nodibināta Eiropas pilsoņu iniciatīva. No šī brīža visiem ESs pilsoņiem ir tiesības ierosināt izmaiņas likumdošanā. Šī ir lieliska iespēja apvienoties dažādu valstu jauniešiem, lai veidotu sev labvēlīgu vidi ES līmenī” - saka viens no projekta organizatoriem Vladas Polevičius.

 

Eiropas pilsoņu iniciatīva ļauj arī jauniem cilvēkiem būt aktīviem politikā, iesniedzot savus priekšlikumus un nostājas. Tāpēc viens no šī projekta galvenajiem mērķiem ir iepazīstināt jauniešus ar dažādām demokrātijas metodēm un aicināt izmantot tās aktīvāk. 2013. gada 20. decembrī Eiropas Komisija ir saņēmusi pirmo veiksmīgo Eiropas pilsoņu iniciatīvas priekšlikumu - saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas atzītajām cilvēktiesībām uz ūdeni un kanalizāciju, šī priekšlikuma organizatori norādīja uz nepieciešamību nodrošināt brīvu piekļuvi ūdens un kanalizācijas pakalpojumiem sabiedriskās vietās.

 

"Tas ir pozitīvs solis ceļā uz ES demokrātiju un cilvēku solidaritāti ES. Marijampoles jaunatnes organizācijām ir iespēja laika posmā, kas ilgāks par gadu, īstenot līdz trim starptautiskiem projektiem. Šis projekts ir lieliska iespēja atrast starptautiskus kontaktus, iesaistīties pilsoniskās aktivitātēs un atklāt jaunas prasmes" - tā Andrius Jasinskis, "Sveikatingumo idėjos" vadītājs, mudinot jauniešus iesaistīties.

 

Arī Ķekavas novada jauniešiem būs iespēja iesaistīties divās projekta aktivitātēs, kurās tiks noskaidrotas Ķekavas novada jauniešu vajadzības un problemātiskie jautājumi. Četriem jauniešiem būs iespēja doties uz Lietuvu un Poliju, lai piedalītos tālākās projekta aktivitātēs.

 

Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centra

Jaunatnes lietu speciāliste

Santa Auziņa  - Stucere

27.01.2014.

  Drukāt