Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs apmeklē Ķekavas novadu
22. februārī Ķekavas novadu darba vizītē apmeklēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, lai tiktos ar Ķekavas novada domes vadību un deputātiem. Tikšanās laikā tika pārrunāti Ķekavas novadam būtiski attīstības jautājumi un pašvaldības nākotnes plāni.
 
Pēc diskusijas ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāju Valtu Variku ministrs jaunajā Ķekavas sākumskolā tikās ar domes deputātiem un pašvaldības speciālistiem. Kā sarunā norādīja E.Cilinskis, tad viņa vizītes mērķis ir tuvāk iepazīties ar katra novada problēmjautājumiem un iespējamo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu to risināšanā, kā arī uzzināt pašvaldības attīstības plānus un iespējamos projektus.
 
Ministrs deputātiem uzsvēra, ka novadiem būtu vairāk jādomā par energoefektivitātes jautājumu kompleksu risināšanu, veicot sabiedrisko ēku un daudzdzīvokļu māju renovāciju un siltināšanu, ka arī  pašvaldībām jātiecās uz zemas enerģijas ēku veidošanu.
 
Tāpat ministrs un VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos informēja par ministrijas nākotnes redzējumu attiecībā uz pilsētvidei paredzēto finansējumu sadali – 60% finansējuma plānots  novirzīt 30 attīstības centriem un 40% - sadarbības projektiem. Šo projektu mērķis ir veicināt uzņēmējdarbības un publiskās infrastruktūras attīstību.
 
Pēc ministrijas pārstāvju domām, Ķekavas novads varētu nākotnē tiekties uz attīstības centra statusu iegūšanu, bet šobrīd novads, visticamāk, sadarbības projektus varētu veidot ar Rīgas pašvaldību, liekot akcentu uz uzņēmējdarbības veicināšanu.
 
Savukārt Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji viesus aicināja apsvērt ideju palielināt Pierīgas pašvaldības iespējas saņemt dažādu fondu finansējumu, kā arī akcentēja problēmu attiecībā uz nepieciešamo pieslēgumu skaitu nodrošināšanu pie ūdenssaimniecības ietvaros izbūvētajiem kanalizācijas un ūdensvadu tīkliem. Šī iemesla dēļ ir apgrūtinoši sasniegt Eiropas Savienības izvirzītos nosacījumus. Šāda problēma ir vērojama ne tikai Ķekavas novadā, bet arī daudzas citās pašvaldībās.
 
Kopā arvides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru E.Cilinski novadā ieradās  VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze un Saeimas deputāts Jānis Dombrava.
 
Pēc debatēm ar deputātiem Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka iepazīstināja ar jauno Ķekavas sākumskolu. 
 

 

Pēc vizītes Ķekavā E.Cilinskis devās uz kaimiņu novadiem – Baldoni un Vecumniekiem.

 

Sabiedrisko attiecību un

konsultatīvā atbalsta daļa

22.02.2014.

 

  Drukāt