Iepazīstināšana ar testu- ,,Agrīnās lasītprasmes attīstības novērtēšana ar DIBELS NEXT’’ pirmsskolas izglītības iestādē ,,Bitīte’’

2014.gada 25.februārī  PII „Bitīte” notika seminārs Ķekavas novada pirmsskolu  un skolu pedagogiem, kurā tika sniegta informācija par Latvijā pielietotajiem standartizētajiem testiem logopēdiem un psihologiem.

 

PII „Bitīte” logopēdes Inga Rutmane - Lazda un Kristīne Meilerte informēja klātesošos par Latvijā jaunu standartizētu agrīnās lasītprasmes attīstības novērtēšanas testu DIBELS Next. Tas tiek izmantots,  lai novērtētu agrīnās lasītprasmes skolēniem no sagatavošanas klases  līdz 3.klasei.  Šis instruments ļaus sekot skolēnu lasītprasmes attīstības dinamikai un novērtēt veiktās intervences efektivitāti.

 

PII „Bitīte” psiholoģe Dace Dēbele sniedza ieskatu par psiholoģiskās novērtēšanas metodēm pirmsskolas vecumā. Šobrīd Latvijā ir standartizēti divi intelekta testi - Vekslera intelekta tests 6-16 gadus veciem bērniem un Vudkoka – Džonsona kognitīvo spēju tests. Jaunāka vecuma bērnu (1-3 gadu vecumā) attīstības novērtēšanai šobrīd Latvijā adaptēta Minhenes funkcionālā attīstības diagnostika.

 

Speciālā izglītības pedagogs Vineta Kārkliņa dalījās pieredzē par PII Bitīte atbalsta personāla komandas darbu un speciālā  pedagoga darbu, kā arī iepazīstināja ar izveidoto dokumentāciju.

 

Semināra noslēgumā notika spraigas debates par dažādiem izglītības jautājumiem novadā, sadarbību starp izglītības iestādēm un to speciālistiem.

 

Tāpat semināra dalībniekiem bija iespēja apskatīt jaunizveidoto logopēdisko grupu „Alisītes” un diskutēt ar grupas skolotājām un atbalsta personālu.

 

PII ,,Bitīte’’ logopēdes

Kristīne Meilerte un

Inga Rutmane- Lazda

26.02.2014.

 

  Drukāt