Valsts zemes dienests uzsāk inženierbūvju reģistrāciju uz inženierbūves datu deklarācijas pamata

 

2010.gada 23.februārī Ministru kabinetā tika pieņemti grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumos Nr.182 „Noteikumi par nekustamā īpašuma objekta noteikšanu”, kas noteiks vienkāršotu datu ieguves un reģistrācijas kārtību par inženierbūvēm, kuras no 2010.gada 1.janvāra tiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli. Minētie grozījumi spēkā no 2010.gada 1.marta.

 

 

Jaunā kārtība paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamās inženierbūves, kas nav reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā vai ir reģistrēta, bet sakarā ar nepilnīgiem datiem (apjoma rādītājiem) tai nevar aprēķināt kadastrālo vērtību, īpašniekam vai, ja tāda nav, - tiesiskajam valdītājam, vai, ja tāda nav, - lietotājam (turpmāk – ierosinātājs) ir pienākums līdz 2010.gada 1.augustam ierosināt attiecīgās inženierbūves reģistrāciju vai datu aktualizāciju (inženierbūves noteikšanu) Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. Attiecīgās inženierbūves noteikšana notiks vienkāršotā kārtībā. Paredzēts, ka šādos gadījumos ierosinātājs iesniegs pašrocīgi aizpildītu inženierbūves datu deklarāciju pēc noteiktas formas. Inženierbūves datu deklarācijas forma noteikta   Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumu Nr.182 „Noteikumi par nekustamā īpašuma objekta noteikšanu” 39.pielikumā. Savukārt, deklarācijas aizpildīšanas kārtība  noteikta minēto noteikumu 40.pielikumā.

 

 

Vienkāršotas inženierbūves noteikšanas ietvaros Valsts zemes dienests neveiks būves apsekošanu apvidū, neizgatavos inženierbūves grafiskos materiālus un nenoteiks patvaļīgas būvniecības pazīmes. Pasūtījums tiks izpildīts 15 dienu termiņā no deklarācijas saņemšanas (reģistrēšanas) dienas. Taču jāņem vērā, ka inženierbūves datu deklarēšanas ceļā iesniegtie dati būs izmantojami tikai nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības aprēķina vajadzībām un netiks izmantoti īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā.

Lasīt vairāk:

Valsts zemes dienesta mājas lapā

http://www.vzd.gov.lv/sakums/aktualitates/jaunumi/?id=314

  Drukāt