Cienījamie ĶEKAVAS CELTNIEKI!

Kamēr mēs te, zem mākoņmaliņas,

zem aizejošo dzērvju klaigām stāvam,

Es saku,  draugi, tas nemaz nav maz –

Būt kopā te, zem debesīm, zem savām. (O.Lisovska)

 

Celtnieks ir sena un godājama profesija. Celtnieks ir visa sākums, bez tā nav citu nozaru attīstības. Celtnieka paveiktais tiek nodots lietošanā un izlikts visu apskatei uz simts, pat tūkstoš gadiem.

 

Pirms pusgadsimta Ķekavā ieradās celtnieki. Un līkločainās Ķekaviņas upītes krastos bez ūdeņu čalas skan cilvēku dzīves ritmi un bērnu dzidrie smiekli. Saulē spoguļojas jaunā ciemata stalto daudzstāvu namu logu mirdzums, un līdzās iežogotā, krūmiem aizaugusī zemiene tagad dod varenu ražu… olas un putnu gaļa aug nepārtraukti milzu apjomos!

 

Mēs esam uzcēluši Ķekavu. Bet laikmeta griežos vairs nav Ķekavas PMK jeb „pārvietojamā mehanizētā kolonna”, kas toreiz bija mūsu otrās mājas – darbā pavadījām lielāko dienas daļu.

 

Cienījamie celtnieki!

Ķekavas PMK nav, bet mēs vēl esam! Neļausim laika upei aiznest visu mūsu milzīgo, reizēm sūri grūto darbu, ko ieguldījām Ķekavas un Latvijas jaunceltnēs!

 

Aicinu kopīgiem spēkiem veidot vienu lielu albumu. Tur savāksim visu par Ķekavas PMK, par sevi un citiem – fotogrāfijas, avīžrakstus, dzīvesstāstus, interesantākos atgadījumus no celtnieku dzīves un sadzīves. Noderēs ne tikai oriģināli, bet arī kopijas. Nekautrēsimies rakstīt paši par sevi! Var rakstīt, kā tīk – rokrakstā, ar datoru vai zīmējumos. Mēs visi tagad esam skaisti, sudraba apmirdzēti, un tas ir labs aizsargs pret šā brīža nebūšanām. Nebūs par skādi arī stāsti un fotogrāfijas par dzīvi pēc PMK. Būs interesanti palūkoties, kā laiks mums ir izšuvojis fasādi…

 

Es,  Anna Zgirska, esmu lepna, ka biju Ķekavas celtnieku vidū.

 

Uzņemos šefību par šo albūmu. Arī materiālu savākšanu un apkopošanu. To glabāsim Ķekavas pensionāru biedrībā „Polārblāzma”, kas mājo Ķekavas kultūras namā. Tas vienmēr tur būs apskatāms, papildināms un uzlabojams. Un būs tikpat vērtīgs materiāls, kā tas, ko likām kapsulās zem pamatiem mūsu jaunbūvēs.

 

Un vēl – ir doma, ko saskaņoju ar mūsu leģendu Indriķi Teivānu, ka tuvāk PMK  50-gadei septembrī varētu noorganizēt PMKiešu salidojumu!

 

Bet ir jāzina jūsu domas un pats galvenais, cik mēs vēl esam, kas varētu satikties!

 

Esiet atsaucīgi! Lai izdodas noorganizēt šo vēsturisko tikšanos!

 

Lūdzu zvaniet, rakstiet, būšu priecīga tikties. Mans telefons – 67937737, mobilais telefons – 29849436, e- pasts: annazgirska@inbox.lv

 


Patiesā cieņā

 Anna Zgirska

12.03.2014.

  Drukāt