Unesco „Stāstu laiks” kopā ar Valtu Variku Baložu bibliotēkā

 

 

Baložu bibliotēkā aci pret aci apsēdās Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks un Baložu vidusskolas 3. a klases skolēni. Kas viņiem kopīgs?  Pasaku lasīšana un stāstīšana.

 

Pasākums  notika Unesco LNK  tīkla  „Stāstu bibliotēkas” ietvaros  pasākuma cikla „Ķekavas novada ievērojami cilvēki lasa un stāsta pasakas”.  Šis projekts  palīdz  cilvēkiem apzināties savu nozīmīgumu dažādu stāstu stāstīšanā  neatkarīgi no vecuma, piederības un  statusa. Katrs cilvēks ir unikāls, līdz ar to katrs stāsts ir unikāls un neatkārtojams. Ar šo projektu vēlamies  veicināt   paaudžu dialogu un attīstīt  stāstīšanas prasmi. Mūsu  izvēlētā tēma -  pasakas tiek nodotas no paaudzes paaudzē, bērnā pakāpeniski veidojot izpratni par sevi, savu vietu sabiedrībā, palīdzot viņam iedziļināties savas dvēseles valodā un vērtībās, kas raksturīgas kultūrai, kurā viņš piedzimis.

 

Ar šo pasākumu vēlējāmies parādīt, ka mūsu sabiedrībā ievērojami cilvēki nav tikai nopietni vīri zolīdos uzvalkos ar kaklasaitēm. Viņi ir tādi paši cilvēki, kā mēs, apkārtējie. Viņiem ir savi  prieki un bēdas, savas rūpes un  pienākumi. Arī šie cilvēki ir bijuši mazi zēni un meitenes, darījuši gan darbus gan nedarbus. Un  lasījuši pasakas. Pasakas  bija mūsu pasākuma galvenā tēma - Ķekavas novada domes  priekšēdētājs brīvā  gaisotnē ar bērniem sarunājās  par lasīšanu, pasakām, mīļākajām grāmatām un ikdienu.

 

V. Variks bērniem pastāstīja, ar ko viņš ikdienā nodarbojas, kādus lēmumus pieņem. Runājot par lasīšanu,  izrādās, ka viņa mīļākais stāsts  ir „Dūkanais, kovboja zirgs”, kur aprakstīti galvenā varoņa zirga piedzīvojumi.  Pēc šī stāsta  izlasīšanas viņš ar draugiem esot meistarojis lokus ar bultām.  Tāpat bērnībā viņam  priekšā tika daudz  lasītas pasakas.  Vakaros, tajās klausoties, mēģinājis iejusties to varoņu dzīvē un iztēloties sevi viņu vietā, līdz  miegs galīgi pievārējis lielo sapņotāju.  V. Variks atzina, ka  viņa bērnība pagāja bez  interneta  un visu nepieciešamo literatūru vajadzējis meklēt grāmatās.  M. Stārastes darbi ir tie, kas visvairāk palikuši  atmiņā, jo tie izcēlās ar saviem sirsnīgajiem,  bērniem saprotamajiem   zīmējumiem. Tagad  liekas pašsaprotami, ka ir pieejams  liels grāmatu klāsts un var izvēlēties sev tīkamāko gan pēc satura, gan pēc noformējuma, bet kādreiz bērni priecājās par jebkuru pasaku grāmatu.   V. Variks stāstīja ne tikai par sevi, bet arī uzdeva  jautājumus sanākušajiem bērniem.  Bērni  stāstīja  gan par savām mīļākajām pasakām, gan par ikdienas dzīvi skolā.   

 

Skolēns Mario visu klātesošos  pārsteidza  un nodeklamēja  P. Brūvera dzejoli „Dzenis un sniegputenis”.  Izteiksmīgi un pārliecinoši!  Vispār to  derētu ikvienam noklausīties! V. Variks ar dažiem bērniem nolasīja fragmentus no  Ē. Ādamsona darba „Čigānmeitēns Ringla”.

 

Mums bija vēl daži pārsteigumi .  Priekšsēdētājs atzinīgi novērtēja  I. Šauro skolotājas ieguldīto darbu bērnu lasīšanas veicināšanā  un uzdāvināja pavasarīgu tulpju pušķi.  Bērni dāvanā dabūja  skaisti noformētu milzīgu konfekšu kasti! Bērni ar skolotāju  bija nopietni gatavojušies un  uzzīmējuši dažādas pasakas. Bērnu zīmējumu izstāde būs aplūkojama bibliotēkā.

 

Neatkarīgi no vecuma un nodarbošanās mūs vieno tas, ka visi esam lasījuši pasakas, mācījušies tajās  atpazīt labo un slikto.  Cits tās ir lasījis agrā bērnībā. Kādam tās priekšā ir lasījuši tuvi un mīļi cilvēki. Kāds vēl joprojām tās lasa un atrod aizvien jaunas vērtības.  Lai izdodas arī jums atrast kādu patiesības graudu šajā steidzīgajā dzīves ritmā!

 

 Nākotnē vēlamies turpināt šo Unesco pasākumu ciklu un aicinām pieteikties  Ķekavas novada  ievērojamus cilvēkus.

 

Dainuvīte Markelova

13.03.2014.

 

 

  Drukāt