Jaunieši gatavojas dalībai starptautiskā projektā

 

1. martā Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrā projektu programmas „Jaunatne darbībā” ietvaros norisinājās projekta „My voice matters” darbnīca. Šis bija mājasdarbs pirms došanās uz lielo projekta darbnīcu Lietuvas pilsētā Marijampolē 2. – 15. aprīlī, kur Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centru pārstāvēs četri aktīvi jaunieši, virzot darbnīcā apspriestās tēmas tālākām diskusijām kopā ar projekta partneriem no Lietuvas, Polijas un Igaunijas.

 

Projekta darbnīcā piedalījās 25 Ķekavas novadā dzīvojoši jaunieši vecumā no 13 – 30 gadiem. Projekta darbnīcas pirmajā daļā jauniešiem bija iespēja iepazīties ar plašu faktu izklāstu par četrām  aktuālām un problemātiskām tēmām. Par katru no tēmām tika sagatavota visaptveroša prezentācija, kurā iekļauti visi būtiskākie fakti par katru no tām. Ko darīt ar šo informāciju? Tas bija jauniešu uzdevums projekta otrajā - radošajā daļā.

 

Projekta radošajā daļā jaunieši komandās darbojās pēc world caffee diskusijas parauga, kad dalībnieki izlozē kādu no tēmām un grupā par to diskutē 5 – 7 minūtes. Pēc tam visi, izņemot vienu cilvēku katrā grupā (kapteini) , dodas pie nākošā galdiņa un turpina tur iesākto diskusiju, tā papildinot katru tēmu ar savu viedokli. Pirmajā aplī jaunieši dalījās pieredzē un attieksmē pret konkrēto tēmu. Otrajā aplī visas komandas diskutēja par ieguvumiem no katras tēmas. Trešajā par problēmām, kādas rodas šīs tēmas sakarā. Ceturtajā par iespējamajām pārmaiņām. Un piektajā, noslēdzošajā aplī komandas apkopoja ieteikumus. Apkopotie jauniešu viedokļi par katru no tēmām ir šādi:

Nātrija glutamāts (E621)

Būtiskākā problēma ar E621 ir tāda, ka šī viela izraisa pieradumu. Pēc tās biežas lietošanas ēdiens, kam nav pievienots E621 garšas pastiprinātājs, vairs nešķiet garšīgs. Turklāt šī viela bieži var izsaukt tādas veselības problēmas kā alerģijas, galvassāpes, depresijas, drebuļus, arī sirdsklauves un vājumu. Vienīgie ieguvēji no šīs pārtikas piedevas pielietošanas ir ražotāji, kas ar uzturvērtību bagātus produktus var aizstāt ar nevērtīgo, sintētisko garšas pastiprinātāju, šādā veidā uz patērētāju veselības rēķina iegūstot daudzreiz zemāku produkta pašizmaksu. Ēdiens ir šķietami garšīgs, taču tā uzturvērtība neatbilst dabiskam produktam.

Jauniešu ieteikums ir lietot iespējami mazāk produktus, kas satur E621, un gatavot ēdienu mājās pašiem no dabiskām izejvielām. Sakarā ar to, ka nekaitīgais E621 daudzums ir līdz 1g dienā, jaunieši ierosina norādīt uz produkta marķējuma E621 daudzumu gramos, lai katrs patērētājs varētu sekot līdzi nātrija glutamāta daudzumam, kāds tiek uzņemts dienas laikā kopā ar pārtiku.

 

ĢMO – Ģenētiski modificēti organismi

Ir apzināts, ka Latvijā tirgotie produkti, kas var saturēt ģenētiski modificētu (ĢM) kukurūzu ir milti, putraimi, manna, eļļa, glutēns, glikoze, salātu mērces, margarīns, alus, čipsi, pārtikas piedevas. Un produkti, kas var saturēt ĢM soju – konditorejas izstrādājumi, saldējums, šokolāde, šokolādes izstrādājumi, eļļa, pārtikas piedevas. Lielākajā daļā Latvijas novadu ģenētiski uzlabotu augu audzēšana ir aizliegta, tāpat arī Ķekavas novadā (informācija par to atrodama šeit: http://www.varam.gov.lv/lat/darbibas_veidi/gmo/).

Pēc jauniešu domām nākotnē būs grūti atrast produktus, kas nesatur ĢM organismus. Jaunieši pamato savu viedokli ar to, ka pasaulei būs jāspēj apmierināt strauji progresējošā planētas iedzīvotāju skaita pieprasījums pēc pārtikas produktiem, tāpēc ĢM organismu kultivēšana būs veiksmīgs risinājums, kad būs novērsti visi negatīvie ĢMO audzēšanas faktori, piemēram, norobežotas teritorijas, kurās audzē ĢMO.

 

Kažokzvēru aizsardzība

Galvenie iemesli, kāpēc patērētāji iegādājas kažokādas, ir sekošana modes tendencēm, prestižs un siltums. Taču pašā pamatā šī tēma ir ļoti strīdīga no ētiskā viedokļa. Tāpēc jaunieši pievienojas kustības "Sabiedrība pret kažokādām" viedoklim ,ka ir nepieciešams  informēt un izglītot sabiedrību par kažokādu iegūšanas procesu, virzot izskatīšanai Saeimā vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju parakstīto iniciatīvu pret kažokzvēru audzēšanu ar mērķi panākt šīs nozares slēgšanu Latvijā, iestājoties pret jaunu kažokzvēru audzētavu atvēršanu, kā arī līdz kažokzvēru audzēšanas aizlieguma pieņemšanai uzraudzīt dzīvnieku labturības prasību ievērošanu fermās.( Iniciatīvu joprojām ir iespējams parakstīt šeit: http://manabalss.lv/par-kazokzveru-audzesanas-izbeigsanu-latvija/show)

„Legālās” narkotikas

Par galvenajiem iemesliem, kāpēc jaunieši lieto neatzītus augu maisījumus, tika minēts, ka tās ir brīvi pieejamas un lētas (2,5 – 3 €/par devu), plaši pieejama informācija arī internetā par vietām, kur iegādāties šādas vielas un kā tās lietot. Kā iemesls, kāpēc tirgotāji gatavi uzņemties risku, tiek minēta ļoti liela peļņa. Šīm sintētiskajām vielām ir degradējoša ietekme, kas izraisa atkarību un nopietnu iespaidu uz veselību. Cietēji no šīs atkarības ir jaunieši un viņu ģimenes, kas visbiežāk neredz izeju no situācijas. Bieži vecāki arī noliedz vai nemana bērna aizraušanos ar augu maisījumiem, kas liedz agrīnu šīs problēmas atrisināšanu. Jauniešu ieteikums ir stingrāka sodu sistēma gan augu maisījumu tirgotājiem, gan to lietotājiem un konsultatīvs atbalsts vecākiem, kuru bērns ir nonācis saskarsmē ar šādu problēmu.  

Paldies, jauniešiem par atsaucību un ieinteresētību. Šai līdzīga darbnīca paredzēta arī jūnijā, tāpēc, jaunieši, kas ieradās un kas nevarēja ierasties uz šo projekta darbnīcu – sekojiet līdzi JIC sociālajos tīklos draugiem.lv un facebook, kur mēs informēsim jūs par tālākajām projekta „My voice matters” aktivitātēm. Projekta mājas lapa: www.myvoicematters.eu

 

Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrs

13.03.2014.

 

  Drukāt