Dabaszinības no cita skatu punkta

28.martā Baložu vidusskolā norisinājās Dabaszinību, matemātikas un tehnoloģiju dienas pasākumi, tajā skaitā skolēnu pētījumu prezentācijas, eksperimentu demonstrējumi, 10. un 11. klases uzvedums, komandu konkursi „Zināt ir stilīgi!”, „Ekstrēmā trase” un „Sapņu mājas celtniecība”. Skolas 3.stāvā izstādīti arī skolēnu darbi – augu „oāzes” un uzskates darbi matemātikā.

 

Konkursus vadīja un eksperimentus demonstrēja 9. - 11. klašu skolēni.

 

Skolas stikla zālē pulcējās skolēni un skolotāji un ar interesi klausījās 11. klases skolnieču Tatjanas Zaharovas un Marinas Vaišļas zinātniski pētnieciskā darba prezentāciju „Kā izmantot cilvēka kustības elektronisku ierīču nodrošināšanai ar enerģiju”. Jaunāko klašu skolēni prezentēja savus darbus dabaszinībās - 5.a klases skolēns Sandis Maskaļonoks „Vielu pārvērtības – ogļskābās gāzes veidošanās”, 5.b klases skolnieces Sofija Gerasimova, Jana Ļaksa, Glorija Mētere, Angelika Savko „Kazeīna līmes pagatavošana” un „Zilo kāpostu novārījuma izmantošana: indikators skābas un sārmainas vides noteikšanā”.
Skolēni ar interesi vēroja ķīmiskas pārvērtības un atbildēja uz jautājumiem matemātikā .

 

Visus klātesošos patīkami pārsteidza 10. - 11. klašu skolēnu uzvedums – tiesas sēde, kurā tika izskatīta apsūdzība pret inerci. Protams, inerce netika atzīta par vainīgu, taču gan apsūdzības, gan aizstāvības liecības apstiprināja skolēnu zināšanas fizikā.

 

Pasākuma turpinājumā skolēnu komandas saņēma maršruta kartes, lai piedalītos konkursos „Zināt ir stilīgi!” un „Ekstrēmā trase”. Konkursā „Zināt ir stilīgi!” 2. - 8. klašu komandām bija iespēja apliecināt savas zināšanas un erudīciju, atbildot uz jautājumiem un komentējot eksperimentos redzēto fizikas, ķīmijas, matemātikas un ģeogrāfijas kabinetos. Divu stundu laikā ar neatslābstošu interesi skolēni vēroja, meklēja atbildes uz jautājumiem, apliecināja savu erudīciju daudzās jomās, bet darbnīcu vadītāji - skolēni un skolotāji - atzīmēja labākos veikumus. Pēc rezultātu apkopošanas skolēni, kuri izcēlās ar savu erudīciju un zināšanām, tiks īpaši sumināti.
Skolas stadionā pulcējās „Ekstrēmās trases ” komandas. Intrigas saglabāšanai informāciju par veicamajiem uzdevumiem trasē  dalībnieki saņēma tieši uz starta līnijas. Turpat pirms starta komandas saņēma orientēšanās karti ar iezīmētu distanci un elektroniskās atzīmēšanās sistēmas karti Sport Ident, ar kuru mežā atzīmēties kontrolpunktos. Starp dažiem dalībniekiem izcēlās pat maza diskusija par to, kuram to uzticēt, jo kam gan negribētos būt tam, kurš veic šo moderno atzīmēšanos kontrolpunktā.

 

Pirmajā kontrolpunktā komanda izpildīja kopīgu gājienu pa stāvu nogāzi, turoties pie virves. Pie otrā kontrolpunkta dalībniekus sagaidīja virvju labirints, no kura izkļūt nācās piesaitētiem ar karabīnēm pie virvēm un kāpelējot pāri un zem tām. Trešajā punktā dalībniekiem bija jāatbild uz trīs jautājumiem par rīcību, nonākot purvā vai augstu kalnos, un gadījumā, kad iekodusi čūska. Mēs zinām, ka jebkurā situācijā kādam var gadīties trauma, tāpēc jābūt gataviem palīdzēt. Ceturtā kontrolpunkta uzdevums – jāpārvieto „cietušais” no punkta A līdz punktam B. Un tad jau visi kopā nosvīduši uz finišu. Kā papildus apgrūtinājums trasē bija atkritumu vākšana, kas bija jānogādā finišā. Par nožēlu jāatzīst, ka finišā savācās prāvi maisi.

 

Visus Dabaszinības dienas pasākumus ar savu klātbūtni pagodināja arī Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš.

 

Dabaszinību, matemātikas un tehnoloģiju diena Baložu vidusskolā notiek jau otro gadu, un to organizē Zinātņu un tehnoloģiju metodiskās komisijas skolotājas. Paldies komisijas vadītājai Tatjanai Drukai, skolotājām Ērikai Dubinskai, Margaritai Ižikai, Sandrai Družkovai, Ritai Onzulei, Vizbulītei Misevičai par erudīcijas konkursu organizēšanu, kā arī Baložu Sporta iniciatīvu centram par cilvēkresursu atbalstu un inventāra nodrošināšanu „Ekstrēmajā trasē”. Paldies sirsnīgs Bērnu un jauniešu centram IK Auseklis un SAA “Magnēts”, īpaši Henrijam Freimanim par ieinteresētību un atbalstu elektroniskās atzīmēšanās sistēmas nodrošināšanā.

 

Uz tikšanos nākamajā gadā!

Sandra Ozoliņa

31.03.2014.

  Drukāt