Pirmoreiz Baltijā un Latvijā notiek starptautiskas sacensības pajūgu braukšanā

Latvijā un Baltijā pirmoreiz notika starptautiskas sacensības jāšanas sportā pajūgu braukšanā kombinētajā maratona disciplīnā, kurām piešķirts Starptautiskās Jātnieku federācijas (FEI) CAI 1* statuss. Sacensības rīkoja biedrība „Zelta rati” un Latvijas Jātnieku federācija.

 

Faktiski tās bija arī pirmās šādas sacensības Eiropā, kas tiek rīkotas atbilstoši jaunajiem noteikumiem, kas paredz, ka sportistiem, lai viņi varētu startēt nākamā līmeņa sacīkstēs, vispirms tām jākvalificējas divās vienas zvaigznes sacensībās. Tāpēc uzreiz tika sarīkoti divi vienlīdz atbildīgi turnīri – 4. un 6. aprīlī Ķekavas novada „Braueros 1”, „Zelta ratu” trasē, kuros piedalījās Baltijas valstu visi aktīvākie braucēji.

 

Abās sacensībās zirgu vienjūgu klasē uzvarēja Lietuvas pārstāvis Almutis Raila ar zirgu Winetu. Pirmajās sacīkstēs no Latvijas pārstāvjiem labākais bija Andis Pavlovskis ar Zarien N, kurš izcīnīja otro vietu, bet otrajās sacīkstēs – Dace Stūre ar Hipiju bija trešā.

 

Divu sacensību uzvarētājs Almutis Raila: – Jūs pirmie Eiropā nācāt klajā ar iniciatīvu sarīkot šāda statusa sacensības, un jums tas izdevās. Labi, ka ir šāda iespēja startēt, jo kopš pajūgu braukšanas pirmsākumiem mūsu valstīs, mēs ejam jau uz augstāku līmeni, un viss notiek soli pa solim. Par mani runājot, esmu priecīgs par šīm uzvarām, jo tā bija vērtīga pieredze, gatavojoties trīszvaigžņu sacensībām 24. aprīlī Čehijā. Labi, ka Latvijā jums ir sava pajūgu braucēju iniciatīvas grupa, kurai daudz palīdz federācija.

 

Biedrības „Zelta rati” vadītāja un saimniecības „Braueri 1” īpašniece, kā arī sacensību dalībniece Zane Krūmiņa: – Ar pajūgu braukšanu es un mans vīrs Eduards nodarbojamies kopš 2008. gada Zirgu dienām, un tā arī aizrāvāmies ar šo disciplīnu. Manas ģimenes īpašumā esošajās platībās augsnes sastāvs nav tāds, lai to pārvērstu par labu lauksaimniecībā izmantojamu zemi, tāpēc nolēmām, ka ierīkosim te pajūgu braukšanas laukumus un trasi. Strādāsim, kopsim teritoriju, lai te notiktu labas kvalitātes pajūgu braukšanas sacīkstes, kā arī nākotnē – iejādes un šķēršļu pārvarēšanas turnīri. Ar ES atbalstu pagājušajā gadā iegādājāmies boksus 20 zirgiem. Šobrīd ir sajūta kā pēc veiksmīgi nokārtota svarīga eksāmena. Domājam, ka drīz spēsim sarīkot arī augstāka ranga sacensības, un jau tagad ar poļu maršrutu sastādītāju, kurš strādā daudzās starptautiskās sacensībās, pārrunājām, kā veidot maratona trasi, lai izvairītos no iespējamām kļūdām. Paredzēts, ka šogad jūlijā pie mums notiks Baltijas valstu sadraudzības sacensības pajūgu braukšanā.

 

Sacensību galvenais tiesnesis no Polijas Stefans Kešžickis: – Sacensību organizācija ir ļoti laba. Esmu redzējis daudz krietni augstāka līmeņa sacensību, bet nebūt nav tik rūpīgi organizētas kā te, viss notiek stingri pēc noteikumiem. Esmu ticies ar jūsu sportistiem jau agrāk, divas reizes esmu tiesājis starptautiskas sacensības Viļņā, un redzu, ka viņi vēlas progresēt. Tāpēc arī šādas sacensības FEI apstiprinājusi, lai sportisti varētu izpildīt kvalifikāciju nākamajam līmenim. Protams, visu sportistu sniegums nebija ideāls, tika pieļautas arī kļūdas, taču tas atgadās arī vislabākajiem sportistiem. Organizatori ļoti centās, un spriedām kopā, ka jau nākamajos gados šajā trasē varētu sarīkot starptautiskas divu zvaigžņu sacensības. Taču būs jāizdara liels darbs, jāizbūvē šķēršļi, jāgatavojas, ka būs jāsarīko starti trīs disciplīnās: iejādē, maratonā un konusu braukšanā.

 

Plašāka informācija LJF mājaslapā www.ljf.lv.

 

LJF Preses dienests

 

Sacensību rezultāti

4. aprīlis

Zirgu vienjūgi

1. Almutis Raila ar Winetu (Lietuva) 122,95 s

2. Andis Pavlovskis ar Zarien N (Latvija) 127,63

3. Anda Pavlovska ar Kristāls B (Latvija) 132,52

Poniju vienjūgi

1. Sergejs Feoktistovs ar Kokonas (Lietuva) 158,76

2. Rīna Roa ar Spring Dreams Orpheus (Igaunija) 143,16

Poniju divjūgi

1. Aiga Ozoliņa ar Tinkiju Vinkiju Toniju Triku/Kameni (Latvija) 150,25

6. aprīlis

Zirgu vienjūgi

1. Almutis Raila ar Winetu (Lietuva) 148,35

2. Ulārs Raudseps ar Friidom (Igaunija) 184,45

3. Dace Stūre ar Hipiju (Latvija) 201,68

Poniju vienjūgi

1. Rīna Roa ar Spring Dreams Orpheus (Igaunija) 196,69

2. Sergejs Feoktistovs ar Kokonas (Lietuva) 198,10

Poniju divjūgi

1. Aiga Ozoliņa ar Tinkiju Vinkiju Toniju Triku/Kameni (Latvija) 206,97

 

Ķekavas novada sporta aģentūra

07.04.2014.

 

 

  Drukāt