Tiks uzsākta kampaņa par atbildīgu dzīvesveidu

Šogad Vides izglītības fonds īstenos Ekoskolu Atbildīgā dzīvesveida kampaņu, kuras ietvaros norisināsies virkne uz sabiedrību vērsti izglītojoši pasākumi, aktivitātes un iedvesmojoši rīcības piemēri - kampaņas skolu tūre un reģionālo pasākumu cikls, Ekoskolu forums, Globālās Rīcības dienas u.c.

 

Šajā kampaņā aktīvi darbosies arī Daugmales pamatskola, turklāt, iesaistot savas pirmsskolas grupas „Namiņš” pedagogus un audzēkņus. Rīgas un Pierīgas skolu reģionālais pasākums notiks Ropažu vidusskolā 26. maijā.

 

Kampaņa kā katalizators paradumu maiņai

 

Vides izglītība ir ilgtspējīgs ieguldījums nākotnē, jo veido priekšstatus, kas turpmāk nosaka attieksmi un vērtības pret vidi, kā arī ikdienas rīcību. Latvijā sabiedrībai joprojām trūkst izpratnes par ikdienas patēriņa un dzīvesveida sasaisti ar vides ietekmēm, piemēram, tādām ikdienas parādībām kā pārtika un dzērieni, transports un mājoklis. Situācijas risinājumam svarīgi ne tikai informēt, bet arī motivēt rīkoties atbildīgi, piedāvājot ilgtermiņā orientētas aktivitātes, kas nodrošinās atgriezenisko saiti, praktisku darbošanos un iedvesmojošas rīcības piemērus. Turklāt arī jaunieši aizvien lielāku vērību piešķir prasmēm, kas iegūtas neformālajā ne vis formālajā izglītībā - saistošas aktivitātes, kas papildina obligāto mācību saturu un veicina jauniešu līdzdalību ar vidi saistīto jautājumu risināšanā.

 

“Ekoskolu Atbildīgā dzīvesveida kampaņa palīdzēs saskatīt saikni starp mūsu dzīvesveidu, ikdienas izvēlēm un to nozīmi vides aizsardzībā un dabas resursu efektīvā izmantošanā,” uzskata Ekoskolu koordinators Latvijā, Daniels Trukšāns. Viņš skaidro, ka “tā būs iespēja pievērst uzmanību un izvērtēt, cik ļoti mūsu vārdi un paustā attieksme saskan ar darbiem, turklāt tā ir lieliska iespēja atrast veidus, kā ar vides izglītības palīdzību veicināt zinātkāri un vēlmi rīkoties. Svarīgi atcerēties, ka darbi runā skaļāk par vārdiem,” piebilst D. Trukšāns.

 

Projekts Ekoskolu atbildīgā dzīvesveida kampaņa tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

 

Atgādināsim arī, ka Daugmales pamatskolā 2014.gada 21.-23.februārī notika Latvijas Ekoskolu pirmais Ziemas forums, kura organizēšanā un darbā aktīvi iesaistījās Daugmales pamatskolas pedagogi un skolēni, un finansiāli to atbalstīja Ķekavas novada pašvaldība.

 

Ķeakavas novada pašvaldība

15.04.2014.

  Drukāt