Jaunieši izprot savas „balss” nozīmību un gūst jaunu pieredzi projektā Lietuvā, Marjampolē

 

Četri Ķekavas novada jaunieši Laima Plēpe, Irma Edīte - Ģirupniece, Jānis Stūris un Lauris Kalvišs, no 6. līdz 12.aprīlim bija devušies uz Lietuvas pilsētu Marijampoli, lai projektu programmas “Jaunatne darbībā” ievaros piedalītos jauniešu demokrātijas projekta “My voice matters” pirmajā seminārā, kur kopā piedalījās 32 dalībnieki vecumā no 15 – 28 gadiem. Nedēļu ilgajā seminārā jaunieši mācījās debatēt, motivēt sevi un apkārtējos, uzzināja, kas ir lobisms un saņēma iedvesmu kā dzīvot veselīgu un laimīgu dzīvi.

 

 

Par piedalīšanos projektā stāsta četri mūsu dalībnieki.

 

 

Jānis: “Projekts bija lielisks! Katru dienu bija kāda interesanta spēle vai nodarbe. Visu nedēļu bija diezgan daudz darba grupās, kur mēs strādājot pie daudzām aizraujošām tēmām, viens otru iepazinām tuvāk.”

 

 

Laima: “ Projekts iesākās ar pirmo iepazīšanos un projekta mērķu izklāstu. Mācījāmies debatēt par jauniešiem - kas mēs esam un kādas ir mūsu iespējas. Viena no visinteresantākajām tēmām bija darbnīca par veselīgu un laimīgu dzīvi. Tā daudziem lika aizdomāties par savu dzīvi un attieksmi pret to. Uzzinājām, par iespējām kā iesaistīties dažādās jauniešu organizācijās, lai uzlabotu vidi kurā mēs dzīvojam, kam sekoja motivējoša lekcija par jauniešu spējām. Nedēļas vidū devāmies uz Viļņu, kur mūs iepazīstināja ar “Ekonomikas universitāti”. Uzzinājām par Eiropas savienības struktūrām un noklausījāmies lekciju par lobismu, kas bija ļoti sarežģīta tēma un daudziem tā arī palika ne līdz galam saprasta. Taču mūsu galvenais uzdevums balstoties uz visām nedēļas laikā iegūtajām zināšanām, bija debatēs argumentēti pamatot vai Eiropas Savienības parlamentā jauniešiem tiek dotas pietiekami daudz iespējas paust savu viedokli un izteikts savas domas. Ņemot vērā, ka mēs šādi debatējām pirmo reizi, rezultāti bija salīdzinoši labi.”

 

 

Lauris: “Visu projekta laiku bija padomāts, par lietderīgi pavadītu laiku, tāpēc katru vakaru notika dažādi pasākumi. Tā kā pirmais vakars, bija iepazīšanās vakars, kad katrs ieguva slepeno draudziņu, kas bija jālutina visas nedēļas garumā. Nacionālajos vakaros tika prezentēta katra no dalībvalstīm - Lietuva, Polija, Latvija un Igaunija. Tad arī talantu vakars. Taču, lai iepazītu Marijampoles pilsētu notika komandu orientēšanās sacensības. “ Šeit, abi puiši smaidīdami piebilst, ka Marijampoli vislabāk paticis ieraudzīt no viesnīcas jumta, kompānijā ar lietuviešu meitenēm.

 

 

Jānis: “Protams, šī nedēļa tika noslēgta ar lielisku ballīti. Un viens no mūsu lielākajiem pārsteigumiem, ko atklājām projekta noslēgumā, ka projekta vadītāja Vladas Polevičius vecums ir tikai 19 gadi, jo Vladas par sev atstāj nobrieduša un ļoti pieredzējuša cilvēka iespaidu!“

 

 

“Bija interesanti. Daudz oficiālāk un nopietnāk nekā biju domājusi, bet kopumā man patika!” tādi ir Irmas secinājumi par projektā pavadīto laiku.

Jānis vēl piebilst, ka “brīvā laika bija diezgan maz, izņemot pēdējā dienā, kad ļoti būtu noderējis mājās palikušais skeitborda dēlis”.  

Taču, Laima neslēpj savu sajūsmu: ”Projekts – ļoti izdevies, pilns emociju un sajūsmas, šī bija lieliska iespēja iemācīties daudz jauna, uzlabot angļu valodas prasmes un iepazīties ar aktīviem un interesantiem jauniešiem, par kuriem mums paliks lieliskas atmiņas uz ļoti ilgu laiku!”

 

 

Un Lauris visu iepriekš stāstīto apstiprinot: “Pozitīvais piedaloties šādā projektā – iegūti jauni draugi, uzlabotas angļu valodas prasmes, daudz jaunas, saturīgas informācijas, lielisks ēdiens un jau tagad ar nepacietību gaidu projekta “My voice matters” otro semināru šajā vasarā Polijā, lai mestos piedzīvojumā vēlreiz!”

 

Santa Auziņa- Stucere,

Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrs

24.04.2014.

 

 

  Drukāt