Vīru vokālais ansamblis no Ķekavas piedalās partnerības projekta aktivitātēs Velsā

 

Aprīļa beigās norisinājās ES mūžizglītības programmas Grundtvig partnerības projekta „Lifelong Emotions – Learnings through Music” aktivitātes Velsā, kurās piedalījās vīru vokālais ansamblis no Ķekavas.

 

 

Grundtvig partnerības projekta „Lifelong Emotions – Learning through Music” aktivitātes ir vērstas uz pieaugušo izglītojamo prasmju, pieredzes paaugstināšanu, interpretējot un apgūstot horvātu un velsiešu tradicionālo dziesmu repertuāru, kā arī uz divu partnervalstu mūzikas mantojuma izpēti. Liela uzmanība tika veltīta arī pareizai dziesmu tekstu izrunai, kas veicināja izglītojamo zināšanas par dažādām ES valodām. Mācību mobilitātes laikā Velsā tika sniegti divi koncerti, kuru laikā tika prezentētas apgūtās horvātu un velsiešu tradicionālās dziesmas, kā arī vīru ansambļa dalībnieki piedalījās velsiešu tradicionālo dziesmu apgūšanas seminārā. Projekta ietvaros tiks izdota brošūra par projekta aktivitātēm un rezultātiem, kas būs papildināta ar CD ierakstu – visu partneru savstarpēji izpildītās aranžētās un reinterpretētās dziesmas.

 

 

Citējot  vīru ansambļa māksliniecisko vadītāju Ingmāru Vīgneru:" Projekts visiem mūsu ansambļa vīriem viennozīmīgi ir liels ieguvums. Projekta laikā esam krietni papildinājuši mūsu muzikālās pieredzes bagāžu, gan pilnveidojot pašu meistarību, gan iepazīstot horvātu un velsiešu muzikālās tradīcijas. Horvātiem ir fantastiskas vīru ansambļu dziedāšanas tradīcijas, sauktas par „Klapa”, kas burtiskā tulkojumā  nozīmē „draugu grupa”. Šīs klapa jeb vīru acapella dziedāšanas tradīcijas Horvātijā ir ļoti augstā līmenī un ir iekļautas UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Horvātu vīru ansambļu dziedāšana ir nedaudz atšķirīga no mums ierastās, jo balstās uz pirmā tenora kā līdera, kam seko pārējie dalībnieki. Dziedājums ir niansēts un izlīdzināts, tomēr pārsvarā dominē tenora dziedājums. Mēs tam pretim likām mums latviešiem raksturīgo sabalansēto ansambļa dziedājumu, iegūstot ļoti augstu novērtējumu no horvātu ansambļu puses. Velsiešu muzikālās tradīcijas ir krietni atšķirīgākas. Tās iestiepjas ļoti tālā pagātnē un balstās uz senām tautas mūzikas tradīcijām, kā arī baznīcas dziedāšanas tradīcijām. Mūsdienās ļoti plaši izplatīta ir dažādu himnu kopēja dziedāšana, īpaši lielos masu pasākumos, kā arī ir jūtama popmūzikas un rokmūzikas ietekme".

 

 

ES Mūžizglītības programmas Grundvig apakšprogrammas Partnerības līgums Nr.2012-1-HR1-GRU06-019422 „Lifelong Emotions – Learning through Music” tiek īstenots, pārņemot to no Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūras. Projektā piedalās 3 partneri – projekta koordinators no Horvātijas „Kulturno umjetničko društvo Moslavina Kutina”, partneris no Velsas, Apvienotā Karaliste „Creation Community Development Limited”, partneris no Latvijas – Ķekavas novada pašvaldība. 

 

Kristīne Krauze

06.05.2014.

 

  Drukāt