Tiekas ar privātajiem bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem

 Divas dienas, 28. un 29. aprīlī, Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļa rīkoja tikšanos ar privātajiem bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem, kuras laikā skaidroja izmaiņas saistošajos noteikumos par pašvaldības kompensācijas vai atbalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem.

 

Tikšanās notika gan Ķekavas vidusskolā, gan Baložu vidusskolā, kuru kopumā apmeklēja vairāk kā 60 bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji.

 

Ķekavas novada domes 2014 gada 31. martā apstiprinātie Saistošie noteikumi Nr.4/2014 „Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr.v19/2012 „Par pašvaldības kompensācijas vai atbalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem”” paredz izmaiņas pašvaldības atbalsta un kompensācijas  apmērā vecākiem, kuru bērniem nav nodrošināta vieta pašvaldības pirmsskolas iestādē.

 

Būtiski, ka atbalsta kopējais apmērs 228 eiro, ko veido valsts un pašvaldības finansējums, nemainās.  No 2014. gada 1. maija pašvaldības atbalsts vecākiem, kuri izmanto aukles pakalpojumu, tiek noteikts 86 eiro mēnesī par vienu bērnu (attiecīgi valsts atbalsts ir 142 eiro mēnesī par vienu bērnu), savukārt vecākiem, kuri izmanto privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumus pašvaldības kompensācija tiek noteikta 168.80 eiro (attiecīgi valsts kompensācija – 59,20 eiro mēnesī par vienu bērnu).  Līdz ar to, aizpildot atskaites Izglītības un zinātnes ministrijai, ir jānorāda pašvaldības finasējuma apjoms saskaņā ar minētajām izmaiņām. 

 

Tāpat arī tiek mainīta bērnu pieskatīšanas pakalpojuma sniedzēja pakalpojuma sniegšanas uzskaites sistēma. No 1. maija apmaksa tiek aprēķināta, uzskaitot nostrādātās darba dienas (ne mazāk kā 8 stundas dienā). Saskaņā ar grozījumiem saistošajos noteikumos atbalsts ir paredzēts norēķinam par pilna laika (ne mazāk kā 8 stundas dienā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās. Atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla nesaņem bērnu uzraudzības pakalpojumu no aukles. Šādā gadījumā atbalsts par aukles pakalpojumu tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu no aukles. Par attaisnojošu iemeslu šo noteikumu izpratnē ir uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ģimenes ārsta izziņa.

 

Līdz ar to pieņemšanas–nodošanas aktam klāt būs jāpievieno tabula, kas uzskaita bērna pieskatīšanas dienu skaitu.

 

Tikšanās laikā informējām par vizītēm pie auklītēm, bērnu pieskatīšanas centros un privātās pirmsskolas izglītības iestādēs, kuru laikā tiks novērtēta vide, kādā bērni uzturas, sanitāro normu ievērošana, līgumu, dokumentu, atzinumu esamību, kā arī personāla dokumentu derīgumu. Vizītēm ir rekomendējoša funkcija.

 

Atgādinām, ka grozījumi attiecas uz visiem pakalpojumu sniedzējiem un kompensācijas vai atbalsta saņēmējiem, tāpēc aicinām visus iepazīties ar grozījumiem un parakstīt grozījumus pie līguma.

 

Vecāki vienošanās formu no 28. aprīļa var saņemt, parakstīt (2 eksemplāros) un atstāt pie pakalpojuma sniedzēja (aukles vai privātajā pirmsskolas izglītības iestādē).

 

Pakalpojuma sniedzēji vienošanās formu no 28.aprīļa var saņemt, parakstīt (2 eksemplāros) un atstāt:

·         elektroniski (uz pieprasījumu saņemt) un pēc parakstīšanas oriģinālus iesniegt Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļā,

·         vai klātienē Ķekavas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros: Ķekavā - Gaismas iela 19 k-9, Ķekava, Ķekavas pagasts, Ķekavas novads, Baložos - Uzvaras prospekts 1a, Baloži, Ķekavas novads, Daugmalē -  "Salnas", Daugmales pagasts, Ķekavas novads.

 

 

Atbalsta vai kompensācijas izmaksa par maiju tiks aprēķināta vecākiem, no kuriem būs saņemti parakstīti līguma grozījumi. 

 

Ginta Logina,

galvenais speciālists aukļu datu bāzes jautājumos

e-pasts: ginta.logina@kekava.lv

tālrunis : 61847169

06.05.2014.

 

 

  Drukāt