Vikingu kuģis “Nameisis” pietauvojās Ķekavas novadā

 

Daugavas ekspedīcijas ietvaros 28. un 29. maijā Ķekavas novadā ieradās vikingu kuģis „Nameisis”, piestājot Daugmales pilskalnā un Katlakalnā. 

 

Vikingu kuģi Daugavas krastā ar interesi aplūkot bija ieradušies gan mazi, gan lieli novadnieki. Par necerēti lielo interesi no iedzīvotāju puses bija pārsteigta vikingu kuģa komanda Arvīda Apfelbauma vadībā, kas ar prieku izrādīja kuģi un pastāstīja par ekspedīcijas gaitu. 

 

Pateicoties labam ceļavējam, Daugavas ekspedīcija ar vikingu kuģi Daugmales pilskalnā pietauvojās 28. maija pievakarē, kur tika pārlaista arī nakts.  Savukārt šodien, 29. maijā, agri no rīta vikinga kuģa komanda, kas gatavojās kuģa izcelšanai no Daugavas un tā nogādāšanai uz Ķekavu, lai apietu Rīgas HES, saņēma patīkamu pārsteigumu no daugmalietes Anitas Lubovas, kura drosmīgajiem laivotājiem  brokastīs bija sarūpējusi pankūkas ar ķiršu ievārījumu un aizraujošus stātus par Daugmales pilskalna vēsturi.

 

Ielaižot vikingu kuģi atpakaļ Daugavā, nu jau Ķekavā, ekspedīcijas dalībniekus bija ieradušies aplūkot vietējie iedzīvotāji, tostarp, Ķekavas uzņēmējs Pēteris Geks no olu ražotnes “Co Priedes”, kurš komandai brokastīs dāvāja olu grozu. Tās ceļā uz Katlakalnu jau kopā ar kartupeļiem garšīgi čurkstēja uz kuģa pannas.

 

Vikingu kuģa nākamā pieturvieta bija Katlakalns, kur ekspedīcijas dalībnieki pavadīja teju visu dienu, lai izrādītu skolēniem kuģi un pastāstītu par krāšņākajiem notikumiem ekspedīcijas laikā. Ekspedīcijas dalībnieki ar humoru neskopojās, līdz ar to, spītējot nelabvēlīgiem laikapstākļiem, pasākums bija piepildīts ar daudz smiekliem pozitīvā atmosfērā.

 

Par ekspedīciju taps dokumentālā filma un tiks veidota foto grāmata, kas stāstīs par Daugavas upes nozīmi Latvijai dažādos laikmetos. Tāpat arī LTV kanālā 2014. gada rudenī tiks demonstrētas četras TV sērijas par ekspedīcijas norisi.

 

Ekspedīcijas norise tiks attēlota LTV kanālā un arī aktīvā tūrisma interneta vietnē www.nomad.lv.

 

Daugavas ekspedīcijas mērķis bija nobraukt Daugavu no tās iztekas Valdaja augstienē līdz ietekai Baltijas jūrā, iepazīstot tās krastos dzīvojošo cilvēku kultūru un sadzīvi, veicināt Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Ekspedīciju atbalstīja arī Ķekavas novada pašvaldība.

 

Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa

29.05.2014.

 

  Drukāt