Latvijas - Turcijas sadraudzības biedrība realizē kopīgu projektu

 Ar ES mūžizglītības programmas Leonardo da Vinci finansējumu Latvijas-Turcijas sadraudzības biedrība „Arkadas” Bursā, Turcijā realizēja projektu „Savas uzņēmējdarbības attīstībai”, kura mērķis bija  gūt praktisku informāciju par iedzīvotāju nodarbinātības veicināšanu, motivējot pilnveidot savus talantus un hobijus, transformējot tos uzņēmējdarbībā.  

 

Nereti cilvēki, īpaši sievietes, nonāk tādās situācijās kā darba zaudēšana, bērniņa ilgstoša pieskatīšana, slimības, kā rezultātā cilvēkam ir ierobežota personiskā izaugsme, iztikas līdzekļu gūšana saviem spēkiem, iespēja profesionāli pilnveidoties. Attīstot savus hobijus līdz uzņēmējdarbības uzsākšanai, cilvēki gūst lieliskus panākumus un ienākumus gan pilnveidojot sevi, gan radot patiesi neatkārtojamus darbus.  

 

Par šī projekta partneri kļuva Yildirim pašvaldības kultūras centrs, kurš līdz ar kultūrvēsturiskās informācijas izplatīšanu, ir atbildīgs par sieviešu integrāciju sabiedrībā, palīdzot tām pilnveidoties un uzsākt savu uzņēmējdarbību tieši ar savu amatniecības prasmju palīdzību, sniedzot iespēju pašām pelnīt sev un ģimenei iztiku.

 

Projekta laikā notika nodarbībās, kurās bija iespēja gūt ieskatu, prasmes un iemaņas dažādās amatniecības, mākslas  un rokdarbu jomās, piemēram, Ebru Marbling, Tezhip, Philography, mežģīņu izšūšanā. Vairākiem no šiem amatniecības un mākslas veidiem ir dziļi psiholoģisks raksturs. Piemēram, filogrāfijas mākslu savulaik mācīja bērniem ar nenoturīgu uzmanību un hiperaktivitāti. Tur, darbojoties ar āmuru, nagliņām, īpašiem diegiem, tiek veidoti lieliski mākslas darbi, kas priecē ne tikai darītāju, bet arī katru, kas to redz. Vienlaikus bērni mācās uzmanības noturību, koncentrējas, veidojot no nagliņām motīvu.

 

Ebru Marbling un Tezhip pamatā ir filozofija, kas mākslinieka prātu atpūtina, relaksē, ļauj nodoties pilnībā darbam, ko rada. Ebru Marbling in māksla uz ūdens, kas jau būtībā ir kas ļoti neparasts un aizraujošs. Rezultātā nekad nesanāk divi vienādi darbi, toties, vērojot krāsas saspēli ar ūdens šķīdumu un gala rezultātu pārnesot uz papīra, tas ir patiesi neatkārtojams emocionāls piedzīvojums.

 

Novērots, ka Bursā daudz sieviešu un arī daži vīrieši izmanto iespēju mācīties darboties šajās jomās, iegūstot profesionālu līmeni, radot patiesi meistarīgus darbus. Pašvaldība, uzņēmēji un nevalstiskās organizācijas palīdz šiem cilvēkiem, organizējot tirdzniecības vietas amatniecības izstrādājumu realizēšanai.

 

Atgriežoties no šī projekta, biedrība ir motivēta organizēt apmācības, dodot iespeju interesentiem gūt iemaņas Ebru Marbling mākslā, kā arī, turpmāk darbojoties profesionālās pilnveides, personiskās izaugsmes motivācijas un integrācijas jomās, pievērst uzmanību ne tikai darbu radīšanai, bet arī palīdzēt meklēt ceļus to realizēšanai.

 

Biedrība „Arkadas” ir saņēmusi līdzfinansējumu pašvaldības rīkotajā NVO atbalsta projektu konkursā Ebru Marbling kursiem Ķekavas novadā „Ebru-mākslas terapija”. Sekojiet līdzi informācijai par iespēju pieteikties kursos.

 

Paldies projekta partnerim Yildirim pašvaldībai un jo īpaši kultūras centra vadītājai Sedai Bayraktar par iespēju gūt daudz noderīgas un praktiskas informācijas un apgūt interesantas rokdarbu tehnikas.

 

Latvijas-Turcijas sadraudzības biedrības „Arkadas” vārdā

Ginta Logina

12.06.2014.

  Drukāt