Ķekavas novada dome aktīvi strādā pie pašvaldības lietu sakārtošanas

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks (Vidzemes partija) ar savu komandu aktīvi strādā, lai tiktu uzlabots pašvaldības finansiālais stāvoklis un administratīvais darbs. Šādā nepatīkamā situācijā pašvaldība galvenokārt nonākusi vairāku miljonu vērtu projektu dēļ, par kuriem līgumi steigā tika parakstīti pirms pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā, kad domi vadīja vēl Roberts Jurķis (“Vienotība”).  

 

 

 

“Mēs apzināmies situācijas nopietnību un to, ka daudzas nepilnības pašvaldībā tiešām jau gadiem nav sāktas risināt un pēdējos iepriekšējos gados klāt nākušas arī jaunas sarežģītas problēmas, piemēram, “Baložu komunālajā saimniecībā”, ko kā smagu mantojumu mums atstājusi iepriekšējā dome Roberta Jurķa vadībā, ar kura sekām mums šobrīd ir jātiek galā. Mēs ievērojam augstākstāvošo institūciju norādījumus un darām visu, lai izkļūtu no  nepatīkamās situācijas,” uzsver V.Variks, piebilstot, ka medijos Ķekavas novada pašvaldības finansiālais stāvoklis, viņaprāt, tiek nepamatoti pārspīlēts, un izsaka  aizdomas, ka ir sākusies asa priekšvēlēšanu cīņas pirms Saeimas vēlēšanām rudenī.

 

Šobrīd jaunais domes sasaukums V.Varika vadībā jau ir pieņēmis virkni būtisku lēmumu, lai sakārtotu jautājumus, kurus norādījusi Valsts kontrole un Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome.        

 

Lai nodrošinātu finanšu  uzraudzību pašvaldības kapitālsabiedrībās un noteiktu skaidrus nosacījumus kapitālsabiedrību budžetu izstrādāšanas un izpildes gaitā, Ķekavas novada dome ir apstiprinājusi noteikumus par pašvaldības kapitālsabiedrību budžeta izstrādāšanas, apstiprināšanas, izpildes un kontroles kārtību. Līdz šim šādi noteikti vispār nav bijuši, lai gan kapitālsabiedrības pastāvējušas daudzus gadus.

 

Tāpat, lai sakārtotu jomu attiecībā uz kapitālsabiedrībām, kurās pašvaldībai pieder kapitāldaļas,  dome ir veikusi efektivitātes un likumības izvērtējumu pašvaldības dalībai kapitālsabiedrībās. „Lai gan šīs kapitālsabiedrības pastāv jau daudzus gadus, neviens iepriekš nav veicis šādu analīzi. Un šobrīd jaunā dome apmēram par pusi jau ir pieņēmusi lēmumu, ka no tām izstājamies,” uzsver V. Variks.

 

Domes sēdē ir apstiprināts SIA „Baložu komunālā saimniecība” finanšu situācijas stabilizēšanas rīcības plāns, kurā noteikti  uzdevumi, termiņi un atbildīgie.  Uzdots apzināt un celt prasības pret personām, kas nodarījušas SIA „Baložu komunālā saimniecība” zaudējumus. Par rīcības plāna izpildi uzņēmumam ik nedēļu pašvaldībā būs jāiesniedz ziņojums.

 

Šāds lēmums bija nepieciešams, ņemot vērā SIA “Baložu komunālā saimniecība” esošo sarežģīto finansiālo situāciju, kas izveidojusies pēc tam, kad steigā tika noslēgti līgumi (parakstīts deviņas dienas pirms pašvaldības vēlēšanām   2013. gada 1. jūnijā, domi vada vēl Roberts Jurķis (“Vienotība”)) par aptuveni 6 miljonu latu katlumājas un  jaunas siltumtrases būvniecību Baložos (tā būtu viena no dārgākajām 8 MW katlumājām Latvijā) un aizņēmuma līgums par 500 000 eiro, ieķīlājot uzņēmuma mantu (parakstīts 2013. gada 13. jūnijā, nedēļu pirms jaunās domes apstiprināšanas, kad bija skaidrs, ka valdošās koalīcijas sastāvs mainīsies un partijas “Vienotība” un “Saskaņas centrs” atradīsies opozīcijā).  Tāpat SIA “Baložu komunālā saimniecība” ir jārisina arī iepriekšējos gados “sarūpētās” problēmas, kas saistītas ar ūdenssaimniecības un māju siltināšanas projektiem. 

 

Pašvaldība ir sakārtojusi nodokļu jautājumu saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa nomaksu valstij par Ķekavas sākumskolas būvniecību. Šobrīd ne Ķekavas novada pašvaldībai, ne SIA “Baložu komunālā saimniecība” nav nodokļu parāds.

 

Atkārtoti izvērtējot pašvaldības finansiālās iespējas īstenot iecerētos projektus, domes sēdē ir apstiprināts jauns saraksts ar tiem pašvaldības investīciju projektiem, kurus tā realizēs tuvākajos divos gados (2014.-2015. gadā) un kurus tā atliek uz vēlāku laiku. Šobrīd netiks īstenots Ķekavas kultūras nama siltināšanas projekts un energoefektīva apgaismojuma izbūves projekts putnu fabrikas ceļam. Savukārt jaunatnes iniciatīvu centra būvniecība tiks pārskatīta, ņemot vērā publiskā iepirkuma rezultātus. Tāpat tika pieņemts lēmums līdz 2014. gada budžeta grozījumu apstiprināšanai jaunu projektu realizāciju neuzsākt bez domes lēmuma.

 

Attiecībā uz Valsts kontroles norādījumiem, jau iepazīstoties ar ziņojuma projektu, tika sasaukti  vienkopus pašvaldības nozaru vadītāji un noteikti atbildīgie speciālisti un termiņi, kuros ir jānovērš visas Valsts kontroles norādītās nepilnības par pēdējiem diviem gadiem. Ar Valsts kontroli šis termiņš ir saskaņots, un tas ir 2015. gada 15. janvāris.   

 

Tāpat, ievērojot noteiktos termiņus un prasības, tiek sagatavota visa nepieciešama informācija Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomei.

 

Atgādinām, ka Valsts kontrole (VK) veica Ķekavas novada pašvaldībā finanšu revīziju par diviem iepriekšējiem gadiem – 2012. un 2013. gadu. Šajā laika posmā Ķekavas novada domi līdz 2013. gada 20. jūlijam (kopā četrus gadus) vadīja Roberts Jurķis („Vienotība”) un sešus mēnešus Valts Variks (Vidzemes partija). Iepriekš tik apjomīga Valsts kontroles revīzija Ķekavā bijusi vien pirms 16 gadiem – 1998. gadā, bet Baložos – 2008. gadā.

 

Šobrīd Ķekavas novada domē opozīcijā atrodas partiju “Saskaņas centrs” un “Vienotība” deputāti, tostarp, bijušais domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis, kā arī deputāti no “Saskaņas centra”  - Maksims Volkovičs un Olita Krastiņa (šobrīd darbojas deputāta Ivana Pihtova vietā uz viņa bērna kopšanas atvaļinājuma laiku), kuri visi trīs ir bijušie SIA “Baložu komunālā saimniecība” darbinieki, kas bija atbildīgi par iepriekšminēto noslēgto sešu miljonu latu līgumu un aizņēmumu līgumu, ieķīlājot “Baložu komunālās saimniecības” mantu.  

 

Ķekavas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa

16.06.2014. 

  Drukāt