Baložu komunālajai saimniecībai gaisma tuneļa galā

 

Sasteigts, tehniski un ekonomiski nepamatots sešu miljonu eiro dārgs katlumājas un siltumtrašu projekts Baložu pilsētā, tūkstošiem eiro lielas piemaksas vadošajiem darbiniekiem vairāku gadu garumā...
... nesakārtota grāmatvedība un uzskaite – tie ir galvenie iemesli, kāpēc Baložu pilsētas komunālais uzņēmums SIA "Baložu komunālā saimniecība" šobrīd piedzīvo finansiālas problēmas. Lai iedzīvotājiem nepalielinātu maksu par siltumu un izvestu uzņēmumu no finansiālām grūtībām, grandiozais katlumājas projekts ir apturēts.


"Ķekavas novada dome ir apstiprinājusi Baložu komunālās saimniecības (BKS) finanšu stabilizācijas plānu, uzņēmumā tiek sakārtota grāmatvedība un uzskaite, ko BKS finansiste un galvenā grāmatvede Ilze Vilkāja (šobrīd arī komunālā uzņēmuma SIA "Lielvārdes Remte", kā arī vēl četru citu uzņēmumu finansiste) bija atstājusi novārtā, un drīzumā tiks uzsākts arī padziļināts finanšu un juridiskais audits," situāciju skaidro jaunais Baložu komunālās saimniecības valdes priekšsēdētājs Edgars Mencis.


"BKS valde arī lūgusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju pārbaudīt konstatētos faktus par darbinieku darba līgumiem un izmaksātajām piemaksām, bezprocentu aizdevumiem ("pildot" komercbankas funkcijas) laika posmā no 2010. līdz 2013. gadam saistībā ar iespējamo naudas izšķērdēšanu un nelietderīgu izmantošanu."
 

Kā atzīst E. Mencis, saimniecības sakārtošana un "nolikšana uz kājām" prasīšot aptuveni deviņus mēnešus, taču ar rūpīgu un plānotu darbu to varot izdarīt.


Viens no galvenajiem iemesliem, kā šāda situācija vispār varēja izveidoties, meklējams pērn, kad steigā pirms pašvaldību vēlēšanām tika parakstīts aptuveni sešus miljonus eiro liels projekts par jaunas katlumājas būvniecību un siltumtrašu izveidi Baložu pilsētā.


"Iepazīstoties ar uzņēmuma finansiālo situāciju un juristu slēdzienu, jau līguma parakstīšanas brīdī bija jābūt pilnīgi skaidram, ka tik apjomīgu projektu BKS viena pati uz saviem pleciem nevarēs panest, vienīgi, ja uzņēmuma toreizējai vadītājai Olitai Krastiņai bija pārliecība, ka dome regulāri varētu sniegt finansiālu atbalstu," atzīst jaunais uzņēmuma vadītājs.


Viņš norāda, ka, jau uzsākot īstenot katlumājas un siltumtrašu projektu, pieļauta virkne būtisku pārkāpumu iepirkuma organizēšanā, kā arī iedzīvotājiem tika piedāvāts realizēt tehniski un ekonomiski neizdevīgu projektu. To apliecina veiktais neatkarīgais juridiskais un tehniskais audits.


"Bez tam šī sasteigtā un ekonomiski nepamatotā projekta realizācijai tika paņemts 500 000 eiro liels kredīts no bankas, kas Baložu komunālajai saimniecībai, līdz ar to arī iedzīvotājiem, šobrīd ir liels slogs," uzsver E. Mencis. Aizņēmuma līgums par pusmiljonu eiro, ieķīlājot visu BKS mantu, tika parakstīts pagājušā gada 13. jūnijā – tikai septiņas dienas pirms jaunās Ķekavas novada domes sastāva apstiprināšanas, kad domi vēl vadīja Roberts Jurķis ("Vienotība"), kuram bija personīgi jākontrolē šā uzņēmuma saimnieciskā darbība.


Nākamais klupšanas akmens ir vairāku gadu garumā izmaksātās "interesantās" piemaksas pie darba algas un bezprocentu avansi virknei Baložu komunālās saimniecības darbinieku.


"Saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu šobrīd mēs esam sagatavojuši iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam par BKS darbinieku veiktajiem aizdomīgajiem (iespējams, koruptīvajiem) finansiālajiem darījumiem 2010., 2011., 2012. un 2013. gadā. Tāpat grāmatvedības speciālistiem ir pieprasīts sniegt atzinumu par materiālajiem zaudējumiem, kas radīti finansistes un galvenās grāmatvedes Ilzes Vilkājas iespējamās bezdarbības dēļ," skaidro tiesību zinātņu eksperts Aigars Evardsons, kurš ir BKS valdes loceklis kopš 2013. gada, piebilstot, ka šādos gadījumos parasti tiek uzsākts kriminālprocess.


A. Evardsons norāda, ka šā gada jūnijā BKS valdes veiktajā pārbaudē konstatēts, ka bijusī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Olita Krastiņa (šobrīd – Ķekavas novada domes deputāte no partijas "Saskaņas centrs" un SIA "Lielvārdes Remte" valdes priekšsēdētāja), pildot savus amata pienākumus, iespējams, ir rīkojusies pretlikumīgi, neatbilstoši Baložu pilsētas iedzīvotāju un uzņēmuma interesēm, un, iespējams, izšķērdējusi pašvaldības finanšu līdzekļus, ko izvērtēs tiesībaizsardzības iestādes.


Pārbaudes laikā konstatēts arī tas, ka BKS darbinieki, Ķekavas novada domes deputāti no partijas "Saskaņas centrs" Ivans Pihtovs un Maksims Volkovičs savā īpašumā iegādājušies dzīvokļus, kuru īpašniekiem bija parādsaistības pret Baložu komunālo saimniecību, tādējādi, iespējams, gūstot sev nepelnītu materiālo un finansiālo labumu – nekustamo īpašumu.


Piemaksas pie darba algas par faktiski neidentificētiem darbiem un dažādas kompensācijas izmaksātas regulāri, un to apjoms mēnesī sasniedzis pat 8000 latu, proti, gandrīz 12 000 eiro, kad darba alga bija aptuveni 800 latu. Tā, piemēram, Ivanam Pihtovam 2013. gada janvārī izmaksāta viena piemaksa gandrīz 8400 latu apmērā, 2009. gada jūlijā – piemaksa 1000 latu, 2010. gadā – trīs piemaksas kopumā par 2200 latu, bet 2011. gadā – divas piemaksas 900 latu apmērā.


Savukārt M. Volkovičam 2010. gadā izmaksātas četras piemaksas kopumā par 4000 latu, 2011. gadā – trīs piemaksas kopumā par gandrīz 700 latu, 2012. gadā – piecas piemaksas, kuru kopēja summa bija vairāk nekā 1600 latu, 2013. gadā aptuveni 400 latu, kā arī pakāpeniski tika palielināta viņa mēnešalga, līdz tā bija līdzvērtīga Olitas Krastiņas kā valdes priekšsēdētājas mēnešalgai jeb aptuveni 1200 latu.


Arī bijusī BKS sekretāre Dace Zilvere (šobrīd SIA "Lielvārdes Remte" personāla direktore) ir saņēmusi dāsnas piemaksas. Kā liecina dokumenti, piemēram, 2013. gada janvārī viņai izmaksātas trīs piemaksas kopumā par gandrīz 5300 latu, kad alga bija deviņas reizes mazāka.


Pārbaudē atklājies, ka gan I. Pih­tovs, gan M. Volkovičs saņēmuši iespaidīgas kompensācijas par aiziešanu no darba Baložu komunālajā saimniecībā 2013. gadā. I. Pihtova maciņā ieripoja aptuveni 4800 latu, bet M. Volkoviča – vairāk nekā 7000 latu. Vienošanās ar minētajām amatpersonām paredzēja, ka, darba līgumam beidzoties, darbinieks saņem kompensāciju sešu mēnešalgu apmērā. Šī vienošanās parakstīta 2013. gada 5. jūnijā, bet stājās spēkā tikai 21. jūnijā, kad no BKS valdes priekšsēdētājas amata aizgāja Olita Krastiņa.


Pašreizējais Baložu komunālās saimniecības vadītājs lēš, ka šajos gados kopējais izmaksātais piemaksu apjoms mērāms līdz pat 100 000 eiro. "Tā nav abstrakta pašvaldības nauda, ko nelikumīgās piemaksās saņēmuši bijušie darbinieki. Tā ir Baložu pilsētas iedzīvotāju nauda, to sirmgalvju nauda, kas nāk uz komunālo saimniecību lūgt sadalīt rēķina summu vairākos maksājumos. Ir notikusi šo cilvēku apzagšana, tāpēc vainīgās amatpersonas ir jāsauc pie atbildības. Mani pārsteidz šo bijušo Baložu komunālās saimniecības darbinieku cinisms un visatļautība, šādi rīkojoties ar iedzīvotāju naudas līdzekļiem," uzsver E. Mencis.
 
Materiāls pārpublicēts no portāla Aprinkis.lv, autors Imants Liepa
Foto: Krišjānis Grantiņš
  Drukāt