Ķekavas novada Jauniešu simfoniskā orķestra muzikālā vasara

 

 

Orķestra akadēmija Daugmalē

Orķestra radošā nometne – akadēmija “Muzicēsim kopā-2014” ir ikgadējs, tradicionāls pasākums, un notiek jau 11. reizi. Tā ir iespēja iesaistīt jaunus mūziķus, apgūt jaunu mūziku, pilnveidoties profesionāli un vienkārši labi pavadīt laiku. Šogad tikām laipni uzņemti savā novadā - Daugmales pamatskolā un Multifunkcionālajā centrā, kas izrādījās izcili piemērota vieta orķestra mēģinājumiem gan ansambļos, gan kopējā saspēlē.

 

Nometne notika no 8. līdz 13. jūlijam un darba grafiks tika sastādīts ļoti muzikāli piesātināts, jo 5 dienu laikā bija jāsagatavo prestižā festivāla “NBJot-2014”  programma, kas ietvēra 45 minūšu orķestra solo programmu un vēl tikpat mūzikas apvienotajam festivāla orķestrim. Raitā darbā laiks pazibēja nemanot un jau klāt 13. jūlijs, kad sniedzām savu atskaiti – koncertu vecākiem, viesiem un mūzikas interesentiem par šajās dienās iespēto. Koncertā izskanēja T. Ķeniņa, M. Zariņa, K. Atterberga, Ž. Sibēliusa un B. Britena mūzika. Programma tika izvēlēta ar nolūku pēc iespējas atspoguļot latviešu un ziemeļvalstu neparastākos un skaistākos orķestra darbus. Koncertā guvām gandarījumu par paveikto un pārliecību, ka esam gatavi labi sevi parādīt gaidāmajā festivālā.

 

Festivāls “NBJot-2014 Neubrandenburg”

 

No 17. līdz 21. jūlijam orķestris piedalījās starptautiskajā orķestru festivālā Noibrandenburgā, kur pirmo reizi debitējām jau pirms 4 gadiem, tomēr jauniešu orķestra sastāva mainības dēļ tikai divi dalībnieki bija šeit otro reizi. Tik un tā bija prieks atkal atgriezties lieliskajā Noibrandenburgas koncertzālē, kas būtībā ir baznīca un pašlaik dzīvo savu otro dzīvi pēc pamatīgas pārbūves, iegūstot koncertzāles statusu un izcilas akustiskās īpašības. Festivālā vēl piedalījās Petrozavodskas Jauniešu kamerorķestris(Krievija) un īpaši uzaicināti jaunie mūziķi no Polijas un Vācijas. Festivāla muzikālais vadītājs Štefans Malcevs (Stephan Malzew), kurš pats noslēguma koncertā spēlēja klavieru solo V.A. Mocarta 12. La mažora klavierkoncertam, bija pieaicinājis kolorītus viesdiriģentus – Kanādā dzimušo vijolnieku un diriģentu Stenliju Dodsu (Stanley Dodds) un improvizācijas virtuozu no Ķīnas - Wu Wei, kuru muzikālajā pārziņā atradās apvienotais festivāla orķestris. Divos koncertos, kuros tika dota iespēja sevi apliecināt festivāla viesiem no Ķekavas un Petrozavodskas, par galveno kulmināciju kļuva noslēguma koncerts, kura otrajā daļā uzstājās apvienotais orķestris, atskaņojot V. A. Mocarta, R. Vona – Viljamsa, B. Bartoka un Wu Wei mūziku. Katrs no šiem darbiem izskanēja ar savu, neatkārtojamu vienreizīgumu un izpelnījās lielu publikas atsaucību.

 

Ķekavas novada Jauniešu simfoniskais orķestris , pateicoties Ķekavas mūzikas skolas un Ķekavas novada pašvaldības atbalstam, guva lielisku profesionālu pieredzi, idejas un pamatojumu turpmākajam darbam un misijai – apvienot novada un Pierīgas reģiona talantīgos mūziķus, būt par atbalsta punktu viņu nākotnes sasniegumiem.

 

 

 

 

Ķekavas novada Jauniešu simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs
Pēteris Plūme

 

  Drukāt