Ķekavā atklāj Baltijas ceļa piemiņas zīmi

 

22. augustā Ķekavas novadā tika atklāta viena no piemiņas zīmēm par godu Baltijas ceļa 25. gadskārtai. Šajā dienā plkst. 11.00 šīs piemiņas zīmes tika uzstādītas vienlaicīgi visās trijās Baltijas valstīs. Latvijā Baltijas ceļa maršrutā kopumā tiks uzstādītas desmit šādas piemiņas zīmes, Igaunijā – četras, bet Lietuvā - 9.

 

Ķekavā zīme atrodas autoceļa A7 Rīga – Bauska 25. kilometrā, blakus tiltam pār Ķekavas upi, automašīnu stāvlaukumā, autoceļa kreisajā pusē.

 

Svinīgajā pasākumā piedalījās Ministru prezidente Laimdota Straujuma, „Latvijas Valsts ceļi” valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks, UNESCO Latvija Baiba Moļņika, Baltijas ceļa dalībnieks, „Latvijas Valsts ceļi” bijušais darbinieks Uldis Birzleja, kā arī Ķekavas novada iedzīvotāji, Baltijas ceļa dalībnieki.

 

 Uzrunājot klātesošos, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks izteica cerību, ka „šī piemiņas zīme mums visiem kalpos par vērtīgu atgādinājumu mūsu spējai būt vienotiem, lai sasniegtu labus un cēlus mērķus”.

 

 „Toreiz, pirms 25 gadiem, triju Baltijas valstu iedzīvotāji sadevās rokās un pauda nelokāmu vēlmi atjaunot Baltijas valstu neatkarību. Arī man šobrīd uzvirmo tās sajūtas, ko toreiz izjutu kā pusaudzis stāvam kopā ar savu ģimeni, draugiem un kaimiņiem Baltijas ceļā Ķekavā, pie Aleju ciemata. Mēs varam būt lepni, ka šobrīd mēs dzīvojam brīvā zemē, varam būt brīvi savās domās, ticībā un darbos. Un visiem, kas piedalījušies Baltijas ceļā, ir jānodod nākamajām paaudzēm šīs vēstures liecības, lai tās spētu novērtēt un saudzēt brīvas Latvijas ideju,” uzsvēra V.Variks.

 

Viņš arī pateicās uzņēmumam „Latvijas valsts ceļi” par ieguldījumu, lai taptu šādas Baltijas ceļa piemiņas zīmes.   

 

Atgādinām, ka šī gada pavasarī Baltijas ceļinieku asociācija, kuras biedri ir trīs Baltijas valstu ceļu administrācijas vienojās, ka par godu Baltijas ceļa 25. gadadienai. Iniciatīvu uzņēmās Lietuvas ceļu direkcija un izstrādāja šo piemiņas zīmju dizainu un tekstu, saskaņojot to ar Igauniju un Latviju. 

 

Piemiņas zīmju atrašanās vietas Latvijā:

1. a/c A7 km 59,9 (stāvlaukums /svēršanas laukums labā pusē);

2. a/c A7 km 25,5 (stāvlaukums  kreisā pusē, tilts pār Ķekavas upi);

3. a/c A2 km 18 (stāvlaukums /svēršanas laukums kreisā pusē);

4. a/c A2 km 48 (stāvlaukums pie Lorupes gravas labā pusē);

5. a/c A2 km 54,3 (stāvlaukums labā pusē, „Pie Bucefāla”);

6. a/c A2 km  76,3 (Rīga-Sigulda – Igaunijas rob. ,stāvlaukums pie Amatas upes tilta);

7. a/c P 14 km  41,6 (Umurga–Cēsis–Līvi , posmā A2–Cēsis, pirms Cēsīm ceļa paplašinājums);

8. a/c P20 km 10,84 (Valmiera–Cēsis–Drabeši, posmā Cēsis–Valmiera,  ceļa paplašinājums, neliels stāvlaukums);

9. a/c P17 km 28,85 Valmiera–Rūjiena–Igaunijas rob., posmā Valmiera– Rūjiena, stāvlaukumā pie Sedas upes);

10. a/c P17 km 55,88 (Valmiera–Rūjiena–Igaunijas rob., posmā Rūjiena–Igaunijas rob., pirms Igaunijas robežas blakus metālā veidotai skulpturālai piemiņas zīmei ‘’Baltijas ceļš”).

 

Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa

22.08.2014.

  Drukāt