Arī Ķekavas novadā stipra lietus dēļ ir novērojami pārplūduši lauki

Stipru lietavu dēļ arī Ķekavas novadā zemākajās vietās ir novērojamas ūdens lāmas, meliorācijas grāvji un mazās upes piepildītas ar ūdeni, pārplūduši lauki. Taču, kā norāda pašvaldības vides speciālisti, situācija novadā kopumā nav vērtējama kā kritiska, ņemot vērā pēdējā laikā lielo nokrišņu daudzumu.


Apsekojot novada teritoriju, vides speciālisti konstatējuši, ka visvairāk lietavas skārušas tās teritorijas, kur ir augsti gruntsūdeņi ,un vietas, kas agrāk bijušas noteiktas kā aplūstošās teritorijas. Piemēram, Mellupos un pie loģistikas parka “Dominante Park”, jo paaugstinājies ūdens līmenis netālu esošajās upītēs – Mellupē, Ķekaviņā un Sūnupītē. Ūdens līmenis ir augsts visās novada upēs, izņemot Daugavu.


Taču, vērtējot sanitāro situāciju applūdušajās vietās un vietās, kur gruntsūdens līmenis ievērojami pacēlies, privātās dzeramā ūdens akas vairs nevar uzskatīt par drošām. Šādā gadījumā speciālisti iesaka lietot rūpnieciski fasētu dzeramo ūdeni, jo plūdu ūdens var saturēt fekālijas no pārplūdušām notekūdeņu savākšanas vietām, kā arī lauksaimniecībā vai rūpniecībā lietotās ķīmiskās vielas un produktus. Par izmaiņām var liecināt paaugstināta duļķainība un izmainīta ūdens krāsa, neraksturīga garša, piegarša un smarža.

Plūdu laikā piesārņotu ūdeni nevajadzētu lietot arī trauku mazgāšanai, personīgās higiēnas vajadzībām, pārtikas produktu mazgāšanai un ēdienu gatavošanai. Svarīgi arī neļaut bērniem rotaļāties teritorijās, kas ir tuvu plūdu ūdenim vai kuras nesen bijušas applūdušas.


Pēc ūdens līmeņa stabilizēšanās akas nepieciešams tīrīt un dezinficēt.


Lietavu dēļ apgrūtināti arī ūdenssaimniecības darbi, kas šobrīd notiek Ziedonī un Rāmavā, arī Odukalnā novērojamas ūdens lāmas, jo izbūvētās caurtekas lielo lietus ūdens daudzumu nespēj uzņemt.


Atgādinām, ka jau kopš pagājušas nedēļas Latvijā ir vērojamo lieli nokrišņi. 14. oktobrī Dobelē lietus daudzums sasniedzis 74 mm, kas atbilst 74 litriem uz kvadrātmetru, un tik stiprs lietus oktobrī Latvijā reģistrēts pirmo reizi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija. Tas ir jauns vienas oktobra diennakts nokrišņu daudzuma rekords Latvijas teritorijā. Iepriekšējais intensīvākais lietus oktobrī fiksēts 1956.gada 7.datumā Tukuma novada Slampes pagastā – 63 milimetri.
Savukārt pār Rīgu 14. oktobrī nolijis 31 litrs uz kvadrātmetru, kas ir teju puse no mēneša nokrišņu normas.


Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa
21.10.2014.

 

  Drukāt