Vai Ķekavas vidusskolēni ir gatavi rītdienai?

Uz šo retorisko jautājumu gatavi atbildēt 29 Ķekavas vidusskolas 10. klases audzēkņi, kuri kopā ar pedagogiem piedalās uzņēmumu “Microsoft Latvia” un “Latvijas Mobilais Telefons” pilotprojektā “Gatavi rītdienai!”. Kopumā projektā iesaistījušās piecas Latvijas skolas un Ķekavas vidusskola, izrādot iniciatīvu, ir viena no tām.


Par iesaistīšanos projektā atminas Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka: “Skolu direktoru kursos mums bija uzdots mājasdarbs par inovāciju ieviešanu izglītības iestādē. Tā kā Ķekavas novada pašvaldība bija piešķīrusi apmēram 10 000 eiro trīsdesmit planšetdatoru iegādei, mājas darbs bija par to izmantošanu mācību procesā. Šī ideja lieliski sasaucās ar projekta “Gatavi rītdienai!” mērķi, un mēs, Ķekavas vidusskola, kļuvām par projekta dalībnieku.”


Izglītības inovāciju pilotprojekta “Gatavi rītdienai” prezentācija un atklātā stunda notika 22. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kurā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, novadu domes priekšsēdētāji, izglītības iestāžu vadītāji un skolēni.


Uzrunājot klātesošos, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks uzsvēra: ”Šobrīd, 21. gadsimtā, modernās informācijas tehnoloģijas mums ir visapkārt – gan mājās, gan skolā, gan darbā. Un bez tām mēs vairs nevaram iedomāties savu dzīvi. Taču informācijas tehnoloģijas ne tikai atvieglo mūsu ikdienas gaitas, bet arvien vairāk patērē mūsu laiku. Tāpēc ir ļoti svarīgi prast un mācīties šis modernās informācijas tehnoloģijas izmantot lietderīgi savai pilnveidei.”


Projekta mērķis ir parādīt, kā jaunākās tehnoloģijas jēgpilni un efektīvi var integrēt Latvijas izglītības iestādēs, nodrošinot izglītības kvalitātes celšanu, skolēnu iesaistīšanos un ieinteresētību, kā arī skolēnu drošību un personisko datu neaizskaramību. Šis projekts pakāpeniski tiek ieviests piecās skolās – Ķekavā, Liepājā, Siguldā, Ventspilī un Daugavpilī, kas paredz aprīkot ar planšetdatoriem dažādu vecumposmu klasēs šajās skolās (1.-5. klase, 6.-9. klase un 10.-12. klase).


Projekta laikā Ķekavas vidusskolas 10. klases audzēkņi savā mācību procesā līdztekus tik ierastajām mācību grāmatām izmanto pašvaldības finansētos planšetdatorus. Lai apgūtu to iespējas, pedagogiem vasarā notika apmācības, kā arī zināšanu ieguve turpinās – vienu reizi mēnesī projekta organizatori nodrošina apmācības, bet papildus zināšanas vienreiz nedēļā sniedz izglītības iestādes informātikas skolotāja.


Projekta atklātajā stundā Latvijas Mobilā Telefona pārstāve atzina, ka projekts aizsācies pirms gada, kad Valsts prezidents bija devies ārvalstu vizītē uz ASV, un ka bez skolotāju un skolas vadītāju entuziasma šāda projekta nebūtu iespējam īstenot. “Ir svarīgi, lai darbs būtu kopīgs, skolotājs prastu izmantot šis informācijas tehnoloģijas, jo projekta mērķis ir jēgpilni integrēt informācijas tehnoloģijas mācību procesā”. Viņa norādīja, ka mūsdienās ir būtiski orientēties uz prasmēm, nevis uz zināšanām. Uz prasmēm atrast informāciju, to analizēt, prasmēm komunicēt šo informāciju un pieņemt savstarpēju lēmumu.
 

Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa

22.10.2014.

  Drukāt