Baložu komunālās saimniecības problēmas ir iepriekšējās domes un uzņēmuma valdes atstātais mantojums

Ķekavas novada pašvaldība, iepazīstoties ar Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu, vēlreiz guvusi apliecinājumu tam, ka finansiāli sarežģītā situācija Baložu komunālajā saimniecībā (BKS) ir iepriekšējās Ķekavas novada domes un bijušās uzņēmuma valdes atstātais mantojums.


“Esošā Ķekavas novada dome daudz spēka un laika veltījusi tieši Baložu komunālajai saimniecībai, lai pieņemtu būtiskus un neatliekamus lēmumus šī pašvaldības uzņēmuma glābšanai. Diemžēl mums, jaunajai domei, bija jācīnās jau ar iepriekšējās domes vadības un bijušās Baložu komunālās saimniecības valdes pieļautajām, iespējams, apzinātām kļūdām, piemēram, pašvaldībai neizdevīgi līgumi par gandrīz deviņu miljonu eiro projektiem saistībā ar katlumājas būvniecību un siltumtrašu izveidi Baložos steigā parakstīti tikai dažas dienas pirms pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā. Tāpat 0,5 milj. eiro liels kredīts, ieķīlājot visus Baložu komunālās saimniecības ražošanas līdzekļus, noformēts pēc vēlēšanām, kamēr vēl nebija apstiprināti jaunie deputāti ”, skaidro Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks. Viņš piebilst, ka saistībā ar šo projektu iespējamo neatbilstošo iepirkumu procedūru Ķekavas novada pašvaldība bija vērsusies prokuratūrā jau 2013. gada rudenī, esošās domes sasaukuma laikā.


Izvērtējot gan tehniskos, juridiskos, gan iepirkuma aspektus, esošajai Ķekavas novada domei bija ilgs un grūts ceļš, lai pierādītu, ka šie daudzu miljonu jaunas katlumājas un siltumtrašu projekti pašvaldībai ir ļoti neizdevīgi, un īstenošanas gadījumā, ņemot kredītu, tie tiešām novestu Baložu komunālo saimniecību uz maksātnespējas sliekšņa. “Mēs to nevarējām pieļaut, un tāpēc esošā Ķekavas novada dome to apturēja. Un tas bija pareizs lēmums, ko apliecina arī Valsts kontroles revīzija. Par projekta apturēšanu vienbalsīgi nobalsoja visi 12 klātesošie deputāti no kopumā 17“, uzsver V.Variks.


Atbilstoši ārkārtas domes sēdes protokolam neizdevīgo projektu apturēja ar savu lēmumu šādi deputāti – Ieva Arnte, Andis Adats, Andis Damlics, Linda Danileviča, Arnolds Keisters, Juris Krūmiņš, Ilgonis Leišavnieks, Igoris Malinauskas, Vēsma Ozoliņa, Arvīds Platpers, Valts Variks un Aigars Vītols. Savukārt uz šo svarīgo domes sēdi nebija ieradušies deputāti Roberts Jurķis (kura laikā tika parakstīts šis pašvaldībai finansiāli neizdevīgais līgums un kurš kā toreizējais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs bija atbildīgs par BKS darbības uzraudzību), Andris Ceļmalnieks, Juris Jerums, Maksims Volkovičs un Olita Krastiņa (divi pēdējie no tiem ir bijušie BKS vadošie darbinieki, kuri bija iesaistīti šī neizdevīgā projekta tapšanā).


Šeit vēl būtu jāpiemin, ka iepriekšējās domes sasaukuma laikā, 2012. gadā, Baložu komunālā saimniecība prettiesiski dibinājusi meitas uzņēmumu “Teasa”, kas pēc katlumājas izveides nodarbotos ar koģenerācijas procesā saražotās elektroenerģijas ražošanu un pārdošanu.


Ķekavas novada pašvaldība arī uzsver, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojums apliecina arī tos faktus, ko jau 2014. gada jūnijā, veicot pārbaudi, konstatēja jaunā Baložu komunālās saimniecības valde attiecībā uz iepriekš vairāku gadu garumā nepamatoti izmaksātajām dāsnajām piemaksām atsevišķiem Baložu komunālās saimniecības darbiniekiem, piemēram, esošajiem domes deputātiem no partijas “Saskaņas centrs” – Ivanam Pihtovam, Maksimam Volkovičam; un toreizējai BKS valdes priekšsēdētājai Olita Krastiņai arī no partijas “Saskaņas centrs”.


Par BKS darbinieku veiktajiem aizdomīgajiem finansiālajiem darījumiem 2010., 2011., 2012. un 2013. gadā jaunā BKS valdes saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu šogad vasarā jau iesniedza informāciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.


Arī Valsts kontroles konstatētās problēmas uzņēmuma grāmatvedībā ir iepriekšējās BKS valdes atstātais mantojums. “Pārņemot uzņēmuma vadību, bija pamatīgs šoks par grāmatvedības neesamību Baložu komunālajā saimniecībā. Šajā laikā mums, jaunajai valdei, ļoti daudz resursu prasīja tieši, lai atjaunotu datus par iepriekšējo periodu un savestu kārtībā grāmatvedību, kas jau daudzus gadus, iespējams, pat apzināti bija atstāta novārtā,” uzsver esošais Baložu komunālās saimniecības valdes priekšsēdētājs Edgars Mencis.
Arī bijušās Baložu komunālās saimniecības valdes neizdarību apliecina fakts, ka iepirkumu procedūras neievērošanas un neatbilstošu materiālu izmantošanas dēļ uzņēmums nesaņēma maksimāli iespējamo Eiropas Savienības fondu finansējumu daudzīvokļu mājas renovācijai un energoefektivitātes uzlabošanai. Bijušās BKS valdes priekšsēdētājas Olitas Krastiņas toreiz pieļautās kļūdas izjutīs siltināto māju iedzīvotāji, jo viņiem būs jāatmaksā gandrīz 20 000 eiro lielāks aizņēmums par katru ēku.


Ņemot vērā revīzijā konstatēto, Valsts kontrole sagatavojusi Baložu komunālajai saimniecībai 12 ieteikumus. Esošā BKS valde ir gatava turpināt iesāktos darbus, lai pašvaldības uzņēmuma darbību sakārtotu un VK ieteikumus izpildītu paredzētajā laikā - līdz 2015. gada 1. jūlijam.
 

Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļa

02.12.2012.

  Drukāt