Stipendijas motivē Ķekavas novada vidusskolēnus mācīties labāk

Ķekavas novada pašvaldības pirms gada pieņemtais lēmums par stipendiju piešķiršanu vidusskolēniem “nesis augļus” – šajā mācību gadā divkāršojies 10. klašu skolēnu skaits abās Ķekavas novada vidusskolās, kā arī audzēkņiem uzlabojušās mācību sekmes.


Šobrīd Ķekavas novadā stipendijas par labām sekmēm saņem 23 skolēnu – Baložu vidusskolā deviņi, un viņu vidējā atzīme ir 8,21 balles, bet Ķekavas vidusskolā - 14 audzēkņu, kur vidējā atzīme ir 8,46 balles. Stipendiju izmaksai pašvaldība no 2014. gada septembra līdz 2015. gada martam izlietojusi 5330 eiro.


Šajā mācību gadā Ķekavas vidusskolas 10. klasē mācās 28 bērni, iepriekšējā – 15, kā arī Baložu vidusskolā gandrīz divkāršojies 10. klašu audzēkņu skaits, proti, no 8 līdz 15 skolēniem.


Analizējot skolēnu motivāciju mācīties pirms un pēc stipendiju ieviešanas, Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka uzsver, ka kopumā sekmes vidusskolas klasēs ir uzlabojušās un arvien palielinās stipendiātu skaits. Kā īpaši pozitīvs ieguvums ir tas, ka augstāki mācību sasniegumi ir novērojami arī tiem audzēkņiem, kas stipendijas vēl šobrīd nesaņem. Lielākoties 11. klasē ir viszemākā mācību motivācija, taču šobrīd tas tā vairs nav.


Arī Baložu vidusskolas direktore Vita Broka norāda, ka pašu skolēnu vidū radusies lielāka konkurence un vēlme sasniegt labāku rezultātu. “Labas sekmes un stipendijas saņemšana ir veiksmīgs piemērs citiem. Vidusskolēni šo atbalstu vērtē ļoti pozitīvi”, atzīst V. Broka.


Tāpat, pateicoties stipendijām, ir palielinājusies skolēnu vēlme iesaistīties dažādos interešu izglītības pulciņos, kas ir viens no kritērijiem stipendijas saņemšanai.


Stipendiju mērķis ir motivēt vidusskolēnus mācīties Ķekavas novada skolās un paaugstināt savus mācību sasniegumus. Ķekavas novadā ir divas izglītības iestādes, kur skolēniem ir iespēja iegūt vidējo izglītību - Ķekavas un Baložu vidusskola, kur 10.-12. klasē mācās 91 bērns.


Uz stipendijām var pretendēt Ķekavas novada pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu 10. - 12. klašu audzēkņi. Viņi var pretendēt uz divu veidu stipendijām – ja vidējais vērtējums iepriekšējā semestrī nav zemāks par 7,5 ballēm, audzēknim ir iespēja saņemt ikmēneša stipendiju 30 eiro apmērā, bet, ja skolēna vidējais vērtējums iepriekšējā semestrī nav zemāks par 8,5 ballēm, - tad 50 eiro mēnesī. Iepriekšējā semestra vērtējums nevienā mācību priekšmetā nedrīkst būt zemāks par 6 ballēm.


Stipendiju var saņem tie, kuriem nav neattaisnotu stundu kavējumu, kuri ievēro skolas iekšējos kārtības noteikumus un kuriem nav administratīvie pārkāpumi ārpus skolas. Kā viena no prasībām, lai iegūtu mācību stipendiju, ir obligāta interešu izglītības pulciņu apmeklēšana.

 


Sabiedrisko attiecību un konsultatīva atbalsta daļa

19.03.2015.

  Drukāt