Apzināti dižkoki Misas upes karstos

Lai novērtētu Misas upes kā laivotāju tūrisma maršruta potenciālu, kā arī apsekotu upes krastā esošus dižkokus, aizvadītajā nedēļas nogalē, 26. aprīlī, Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas darbinieki sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldības darbiniekiem un citiem interesentiem veica laivu braucienu – ekspedīciju pa Misas upi posmā no autoceļa A7 (Bauskas šoseja) tilta pāri Misas upei līdz Plakanciemam.

 

Kopumā apsekoti trīs dižkoki – ozols, goba un priede - kā arī veikta to uzmērīšana. Mērījumu rezultāti liecina, ka ozola stumbra apkārtmērs 1,3 m augstumā bija 5,76 metri, gobas – 5,63, bet priedes – 3,84 metri. Līdz ar to visi uzmērītie koki tiešām kvalificējās kā valsts nozīmes dabas pieminekļi – dižkoki. Līdz tam informācija par uzmērītajiem kokiem Dabas aizsardzības pārvaldei nebija. Dižkoki tiks reģistrēti Dabas datu pārvaldības sistēmā Ozols. Jāpiebilst, ka informāciju par dižkokiem upes krastā Ķekavas pašvaldība bija saņēmusi no novada iedzīvotājiem 2014. gadā veiktajā akcijā „Atrodi Ķekavas novada dižkokus!”.
 
 
Dabas aizsardzības pārvalde izsaka pateicību Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centram par Misas upes ekspedīcijas organizēšanu, kā arī Ķekavas novada iedzīvotājiem, kas ziņojuši par dižkokiem novada teritorijā!
 
 
Pārvaldei jau vairāku gadu garumā izveidojusies sekmīga sadarbība ar vietējām pašvaldībām – 2014. gada vasarā arī parakstīts sadarbības līgums starp Dabas aizsardzības pārvaldi un sešām Daugavas krastos esošajām pašvaldībām – Ķekavas, Salaspils, Stopiņu, Ikšķiles, Ogres un Baldones, kas paredz kopīgas aktivitātes dabas vērtību un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Laivu ekspedīcija Misas upē bija viens no kopīgās sadarbības pasākumiem.
 
 
 
 
Daba.gov.lv
29.04.2015.
  Drukāt