Gatavojoties dziesmu un deju svētkiem

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kuri notiek reizi piecos gados. Šogad tie norisināsies no 6. līdz 12. jūlijam, un tajos kopumā piedalīsies ap 37 000 dalībnieku.

 

 

Ķekavas novadā šim vērienīgajam notikumam gatavojas vairāk kā 1000 skolēni no 45 kolektīviem. Ķekavas novada kolektīvi ir pārstāvēti sešās grupās – koru, vokālo ansambļu, mūsdienu dejas, vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas grupās, kā arī orķestru un tautas deju kolektīvu grupā.

 

Lai piedalītos dziesmu svētkos, ir jāiegulda milzīgs darbs mēģinājumos, kopmēģinājumos un skatēs jau ilgi pirms pašiem svētkiem. Ķekavas novads var lepoties ar talantīgiem bērniem un kvalitatīviem skolu kolektīviem, kā arī ar pedagogiem, kuri nesavtīgi iegulda savu darbu un prot motivēt bērnus tiekties uz augstāko rezultātu.

 

Koru 1. kārtas skate notika 27. martā Ķekavā, Doles Tautas namā, un to veiksmīgi pārvarēja visi Ķekavas novada kori.

 

23. aprīlī Doles Tautas namā tika atklāts arī 2. kārtas koru skašu dziesmu maratons, lai noskaidrotu, kuri kori būs cienīgi piedalīties XI Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos. Šajā skatē piedalījās 16 kori no Ķekavas, Salaspils, Ikšķiles, Mārupes, Babītes, Ādažu un Baldones novadiem. 

 

 

Korus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija tādi kormūzikas profesionāļi kā Rita Platpere, Romāns Vanags, Gints Ceplenieks, Mārtiņš Klišāns un Jānis Ērenštreits. Liels gandarījums par žūrijas augsto novērtējumu mūsu novada koriem:

·         Ķekavas vidusskolas zēnu korim un diriģentei Ingai Lagzdiņai par iegūto 1. pakāpi,

·         Ķekavas vidusskolas 5.-9. klašu korim un diriģentei  Ingai Lagzdiņai par  iegūto 1. pakāpi,

·         Baložu vidusskolas 5.-10. klašu korim un diriģentei Dacei Melverei par iegūto 1. pakāpi,

·         Daugmales pamatskolas 5.-9. klašu korim un diriģentei Dacei Rozenbergai par iegūto 2. pakāpi.

 

Ļoti labi rezultāti skatēs ir arī Ķekavas novada vokālajiem ansambļiem. Pirmo reizi Ķekavas novada vēsturē divi kolektīvi ir izcīnījuši tiesības startēt XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vokālās mūzikas konkursa “Balsis 2015” finālā. 

Ķekavas Mūzikas skolas vokālais ansamblis Vinetas Litaunieces vadībā un Ķekavas vidusskolas vokālais ansamblis Rasa ar vadītāju Daci Bulu ir pārvarējuši 1. un 2. kārtu, vērtējumā iegūstot augstāko pakāpi.

Dziesmu svētkos piedalīsies arī Ķekavas mūzikas skolas koklētāju ansamblis Evitas Ķelles vadībā, kurš Kokļu mūzikas koncerta dalībnieku atlases skatē ieguva trešo augstāko punktu skaitu un I pakāpi.

Zemgales reģiona skate mūsdienu dejas kolektīvu grupā notika Īslīces kultūras namā jau 28. novembrī. Ķekavas novadu skatē pārstāvēja privātās pamatskolas “Gaismas tilts 97” deju grupa “Noslēpums” ar deju “Stilu MIX”, Aleksandra Ivanova horeogrāfija, un Ķekavas vidusskolas un privātās pamatskolas “Gaismas tilts 97” deju grupas “Mazā versija” un “Krikši” ar deju “Pučitata”, Edītes Ābeltiņas horeogrāfija.

Varam lepoties, ka mūsu dejotāji ir to kolektīvu vidū, kuri jau saņēmuši apstiprinājumu dalībai XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mūsdienu deju lielkoncertā Ķīpsalā. 

21. aprīlī Jūrmalā, Bulduru Dārzkopības vidusskolā norisinājās Pierīgas reģiona vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursa - izstādes “Rakstu darbi” un tērpu kolekciju skates noslēguma pasākums. 

Tajā Ķekavas novadu pārstāvēja Ķekavas vidusskolas interešu izglītības pulciņi, kuru vadītājas ir skolotājas Regīna Eihmane, Anna Miškina, Ārija Bērziņa, Liene Tauriņa, Raina Sula.

Piedalījās arī Baložu vidusskolas interešu izglītības pulciņi skolotāju Astrīdas Lesnikas vadībā, kā arī privātās pamatskolas “Gaismas tilts 97” interešu izglītības pulciņš  un skolotāja Santa Veidemane.

Rezultātā Ķekavas vidusskolas 2. klases skolniece Anete Sula ieguva 2. pakāpi ar savu darbu “Mana Dziesmu svētku pieredze, vīzija, sapņi”, skolotāja Raina Sula. Ķekavas vidusskolas 1. klašu kolektīvs ieguva 3. pakāpi ar kolektīvo darbu “Krustceles”, skolotāja Liene Tauriņa. Baložu vidusskolas 5. klases skolniece Tesa Askerova ieguva 3. pakāpi ar darbu “Mežģīņu raksti – bļodas”, skolotāja Astrīda Lesnika. Ķekavas vidusskolas lietišķās mākslas pulciņa dalībnieces skolotājas Regīnas Eihmanes vadībā ieguva 1. pakāpi ar tērpu kolekciju “Upes dzīves raksti”. Privātās pamatskolas “Gaismas tilts 97” zīmēšanas un noformēšanas pulciņš ieguva 2. pakāpi ar tērpu kolekciju “Dziedāsim, dejosim, zīmēsim”, skolotāja Santa Veidemane. Baložu vidusskolas pulciņš “Jautrās rokdarbnieces” ar tērpu kolekciju “Mana spēka zīme” ieguva 3. pakāpi, skolotāja Astrīda Lesnika.

18. aprīlī Katlakalna Tautas namā notika Vidzemes novada bērnu un jauniešu. Folkloras kopu skate, kurā Katlakalna Tautas nama bērnu folkloras kopa (vadītāja Laura Arāja) ieguva 2. pakāpi un ir izvirzīti dalībai Dziesmu un deju svētkos.

Latvijas izglītības iestāžu simfonisko orķestru, kamerorķestru un stīgu orķestru konkurss norisinājās Rīgas 6. vidusskolā 18. aprīlī, un tajā Ķekavas novada jauniešu simfoniskais orķestris un Ķekavas novada jauniešu stīgu orķestris, abi diriģenta Pētera Plūmes vadībā tika novērtēti ar 1. pakāpi.

Lai nopelnītu iespēju piedalīties deju lielkoncertā “Līdz varavīksnei tikt”, tautas deju kolektīvu skatēs lieliskus rezultātus parādīja Ķekavas novada skolu audzēkņi dažādās vecuma grupās un uz deju svētkiem dosies 11 tautas deju kolektīvi.

Pirmsskolas vecuma grupā mūsu novadu deju svētkos pārstāvēs trīs kolektīvi, visi ar skatēs iegūtu pakāpi Laureāts, tie ir, Ķekavas vidusskolas TDK “Ķekaviņa”, kolektīva vadītāja Irisa Gaile, pirmsskolas izglītības iestādes “Zvaigznīte” TDK “Zvaigznītes”, vadītāja Līga Freimane, un Ķekavas kultūras nama deju kolektīvs “Daina”, vadītāja Daina Marija Zozuļa.

 

1.-2. klašu grupā Ķekavas novadu svētkos pārstāvēs četri tautas deju kolektīvi - Ķekavas vidusskolas TDK “Ķekaviņa”, vadītāja Irisa Gaile, un Ķekavas kultūras nama TDK “Daina”, vadītāja Daina Marija Zozuļa – abi ar skatēs iegūtu pakāpi Laureāts, kā arī Pļavniekkalna sākumskolas deju kolektīvs “Pie Daugavas”, vadītāja Daina Marija Zozuļa, un Baložu vidusskolas deju kolektīvs, vadītāja Līga Plēpe – ar skatēs iegūtu I pakāpi.

 

3.-6. klašu grupā deju svētkos piedalīsies divi deju kolektīvi, abi ar izcīnītu Laureāta pakāpi skatēs - Ķekavas kultūras nama kolektīvs “Daina”, vadītāja Daina Marija Zozuļa, un Ķekavas vidusskolas kolektīvs “Ķekaviņa”, vadītāja Irisa Gaile.

5.-6. klašu grupā deju svētkos startēs Ķekavas vidusskolas deju kolektīvs “Ķekaviņa”, vadītāja Irisa Gaile un Baložu vidusskolas deju kolektīvs, Līga Plēpe. Abiem skatēs I pakāpe.

Sveicam Ķekavas vidusskolas vokālo ansambli "Rasa" ar 9.maijā iegūto 3.kārtas Augstāko pakāpi.

 

Spēku un izturību visiem skolēniem un pedagogiem, gatavojoties XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa
13.05.2015.

 

  Drukāt