Daugavas Savienības balvu iegūst Ķekavas novada tautastērpa idejas autore

2015. gada “Daugavas Savienības” balvu ieguvusi Tautas Lietišķās Mākslas audēju studijas „Ķekava” dalībnieci, Ķekavas novada tautas tērpa autore Ligija Siliņa par Daugavas ielejai raksturīgo kultūras, tautas mākslas vērtību un mantojuma saglabāšanu un attīstīšanu.  

 

Balvas ieguvēju svinīgi suminās 20. jūnijā Ķekavas novada svētku koncerta ”Ielīgošana – Vasaras vārtos” laikā. Balvai L.Siliņu pieteica Ķekavas novada pašvaldība.

 

Ligija Siliņa darbojas Ķekavas kultūras nama  Tautas Lietišķās Mākslas audēju studijā „Ķekava” no tās dibināšanas 1972. gada, kurā, darbojoties studijā, apguvusi visas aušanas tehnikas.  1977. gadā izpildījusi nosacījumus – piedalījusies katra gada vietējās izstādēs  un  divās Republikas izstādēs, sagatavojusi kolekciju no 10 dažādās tehnikās izpildītiem darbiem un saņēmusi Tautas Daiļamata Meistara nosaukumu. 

 

Turpmākajos gados čakli darbojusies audēju studijā, viņas darbi bijuši pārstāvēti visu gadu lielo Dziesmu un Deju svētku lietišķās mākslas izstādēs. Viņa savas zināšanas un prasmes nesavtīgi nodod jaunajām dalībniecēm.

 

Ligija Siliņa īpaši daudz darinājusi dažādu novadu brunču audumus – izpētot novadu iezīmes un saglabājot aušanas tradīciju, sekmējot šī amata pārmantojamību.  Ligija  strādā arī ar velkamo ierīci, lai darinātu sarežģītos, Zemgales novadam raksturīgos, rozīšu rakstu brunču audumus.

 

Tā čakli darbojoties, 2010. gadā radās doma jaunradīt Ķekavas novadam raksturīgu tautas tērpu, jo novadam pašam nav bijis savs tautas tērps. Šim uzdevumam atsaucās Ligija Siliņa. Jaunais Ķekavas novada tautas tērps ir viens no pirmajiem jaunradītajiem Latvijā.  Sekoja izpēte un radošie meklējumi kā rezultātā tapis tērps, kurā apvienojas Rīgas un Zemgales novadu raksti, kurā redzamas Daugavas ainavas krāsas. Tērpu speciālistu un skatītāju lielisku novērtējumu tērps guvis aizvadītajos Dziesmu un deju svētkos,  kad tajā bija tērpies Ķekavas kultūras nama senioru deju kolektīvs „Sidrabaine”, kuriem pirmajiem audēju studija to darinājusi. Mēs lepojamies ar savu tautas tērpu un tā meistari – Ligiju Siliņu un aicinām novērtēt viņas devumu tautas mākslas saglabāšanā un attīstīšanā šeit, Daugavas ielejā.

 

Ar aušanas tradīcijām un prasmēm tiek iepazīstināti arī novada bērni un jaunieši, apmeklējot  Tautas Lietišķās Mākslas audēju studiju „Ķekava”, tāpat studijā prasmīgo audēju, tostarp, Ligijas Siliņas vadībā Rīgas Amatniecības vidusskolas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi darina savus diplomdarbus un aizvada mācību prakses.

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa
26.05.2015.

  Drukāt