Par peldvietu Vimbukrogā

Šogad pavasarī kādā īpašumā pie Daugavas Vimbukrogā tika uzstādīti metāla konstrukcijas vārti, kuru dēļ iedzīvotāji vairs netiek pie tik iemīļotās peldvietas, un par to pauž sašutumu. Vai īpašnieks drīkstēja uzlikt vārtus, tāds ir iedzīvotāju jautājums, kas virmo sociālajos tīklos.

 

Kā skaidro pašvaldības būvvaldes un telpiskās plānošanas speciālisti, diemžēl šī vieta ir privātīpašums, un zemes saimniekam ir tiesības uzstādīt žogu un arī vārtus, protams, ievērojot normatīvo aktu prasības. Kā piebilst pašvaldības būvvaldes būvinspektors, viņš šo īpašumu apsekojis  29. maijā un sniedzis atzinumu par būves pārbaudi, kurā konstatējis, ka metāla stabu un sieta nožogojums īpašumam, tai skaitā, minētie vārti ir izbūvēti neatbilstoši būvprojekta risinājumam,  tātad veikta patvaļīga būvniecība.

 

Būvvalde īpašniekam ir uzdevusi neturpināt būvdarbus, kā arī pieprasījusi sniegt paskaidrojumu par konstatētajiem pārkāpumiem.  Taču tas nemaina faktu, ka īpašniekam ir tiesības savā īpašumā uzlikt vārtus, protams, saskaņā ar normatīvos aktos noteiktajām prasībām.

 

Jāatzīst, ka diemžēl zemes reformu rezultātā daudzi īpašumi pie Daugavas nonāca privātīpašnieku rokās, un pašvaldībai piekļuve pie Daugavas ir ierobežota, atsevišķās vietās izveidotas arī publiskās atpūtas vietas (Ķekavā - Dārznieku ielā, Katlakalnā – “Nēģīši”, aiz Pļavniekkalna sākumskolas, un Ģipšustūrī  - “Kaļķīši”, Daugmalē – “Vedmeri”, pie Važu rāvēja.

 

Runājot par tauvas joslu, šajā īpašumā tā ir ievērota, tikai apgrūtināta nokļūšana līdz pašai tauvas joslai.

 

Atgādinām, ka atbilstoši Zvejniecības likumam dabiskās tauvas joslas platums Daugavai ir 10 metri.

 

Tauvas joslas bezmaksas lietošana bez iepriekšējas saskaņošanas ar zemes īpašnieku ir paredzēta – kājāmgājējiem, zivju resursu un ūdeņu uzraudzībai un izpētei, robežapsardzībai,  vides aizsardzības, ugunsdrošības un glābšanas pasākumu veikšanai.

 

Pēc saskaņošanas ar zemes īpašnieku tauvas joslā ir atļauta:

  • laivu un kuģu piestāšana (izņemot zvejas uzraudzības dienesta laivas un kuģus, ja tie izmantoti, pildot dienesta pienākumus), to izkraušana un pagaidu uzglabāšana;
  • laivu un kuģu pārziemošana, būve un remonts;
  • zvejnieku apmetņu ierīkošana, atpūta, zvejas rīku žāvēšana un citas ar zveju saistītas darbības;
  •  ūdenstūristu apmetņu ierīkošana.

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa
09.06.2015.

  Drukāt