Katlakalna baznīcas restaurācija rit pilnā sparā

Kā jau pienākas veicot tik atbildīgu darbu kā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa restaurāciju, viss notiek ļoti atbildīgi un pārdomāti, darbus veic un uzrauga profesionālu speciālistu komanda: atbildīgais darbu vadītājs Ivars Bungše, restaurācijas darbu vadītājs Dins Kopštāls, būvuzraugs Māris Dikmanis, restaurācijas darbu būvuzraugs Gundars Gustavs, būvprojekta vadītājs, autoruzraugs Aldis Apšenieks, projekta arhitekts, autoruzraugs Artūrs Lapiņš.

 

Atbildīgais darbu vadītājs Ivars Bungše atzīst, ka, lai gan ārdarbu veikšanai laika apstākļi nav lutinājuši, tomēr restaurācija kopumā iekļaujas noteiktajos termiņos, un, ja neradīsies kādi neparedzēti apstākļi, darbus varētu pabeigt līdz gada beigām.

 

Uz jautājumu, vai Katlakalna baznīcas restaurācija ir izaicinājums, Ivars Bungše atbild, ka tā ir liela atbildība, bet personīgi viņš to nevarētu īsti nosaukt par izaicinājumu, jo pieredze krāta līdzīgos darbos, piemēram, Dubultu baznīcas, Tirzas baznīcas, Jāņa baznīcas Rīgā, Mazirbes mācītājmuižas restaurācijā, kā arī citos līdzīgos darbos.

 

„Katlakalna baznīcā esmu bijis klāt visos restaurācijas darbu posmos, arī tad, kad pirmos logus izņēma restaurācijai,” atzīst Bungše.

 

Draudzes priekšnieks Pēteris Eriņš pārdzīvo, ka jumta darbi, kas tika uzsākti pagājušā gada maijā, ne vienmēr ir virzījušies uz priekšu tik raiti, kā varētu vēlēties. „Restaurācija jau nav jaunas mājas celtniecība, kur viss ir skaidrs, kas un kā jādara,” saka Pēteris. „Tās gaitā nereti atklājas iepriekš neparedzamas lietas. Tā, piemēram, bija ar mūsu baznīcas jumta kupolu, kas tikai šķietami ir vienmērīgi apaļš, bet montējot jumta konstrukcijas izrādījās, ka tā viss nav. Uzliktās konstrukcijas nācās atkal celt no jumta nost, pārtaisīt un atkal likt atpakaļ uz jumta.”

 

Jautāts, vai jumta darbi ir bremzējušies Ivars Bungše saka: „Kas attiecas uz jumta darbiem, tad nevarētu teikt, ka darbi būtu īpaši bremzējušies. To vairāk vajadzētu uzskatīt par apstāšanos, lai padomātu. Kaut vai par to, kā labāk atrisināt laternas konstrukcijas jautājumu, lai pēc Hāberlanda ieceres tā atkal atrastos uz baznīcas jumta un būtu stabila. Vēsture parāda, ka pat baznīcas projekta autors nebija visu paredzējis, un laterna uz baznīcas jumta savulaik noturējās vien pāris gadus.”

 

Vairāk par restaurācijas gaitu lasiet šeit.

 

 

 

Katlakalns.lv
 

 

 

  Drukāt