Daugmalē klāt skaistais liliju ziedēšanas laiks

Lai kāda būtu šī vasara ar lietu un skopāku sauli, tomēr bez liliju ziedēšanas nepaliksim. Par to, cik skaisti ir šie vasaras ziedi, pārliecinājāmies liliju selekcionāra Gunta Granta saimniecībā "Jaunakeri" Daugmales pagastā.

 

Neiztika arī bez muļķa laimes
 

Kad esam sasveicinājušies, Guntis Grants vedina uz siltumnīcu, kur kastītēs dīgst šogad sētās liliju sēklas. "Pirmos ziedus, kas raisīsies lilijām, kuras pašlaik ir tikai ļoti sīki asniņi, redzēsim pēc trim, pat pēc pieciem gadiem. Līdz pirmajai lielajai ziedēšanai būs vēl jāpagaida kāds gads, bet līdz pirmajam eiro kabatā parasti paiet astoņi gadi.

Zem plēves "Jaunakeros" aug ziedi tikai krustošanai. Te tādu ir aptuveni 700 dažādību. Kopā ar lilijām, kas aug uz lauka, G. Grantam, kā pats saka, ir aptuveni 2000 dažādību – ārzemju šķirnes, šķirnes, kuras izveidojis viņš pats, arī hibrīdi, kuriem ir tikai numurs, bet vēl nav vārda, taču pietiekami interesanti, lai no tiem iegūtu sēklas.

"Ir krustojumi, ar kuriem nekas nesanāk. Pirmajā gadā var papriecāties, kad lilija ir uzziedējusi, jau nākamajā gadā var spriest, kas tur sanāks. Rezultātā, kā saka vecie selekcionāri, no tūkstoš sējeņiem viens ir derīgs. Tā arī ar zināmām pielaidēm ir. Pie daudzām atziņām esmu nonācis pašmācības ceļā caur puniem un zilumiem, lai gan teikšu kā ir – sākumā netrūka arī muļķa laimes," teic liliju audzētājs.

Sēklas lilijām ienākas lēni. Krustošana sākas ap Jāņiem un turpinās visu jūliju. Pašlaik viskrāšņāk zied Āzijas lilijas, tad nāk trompetlilijas un OT grupas lilijas, kas ir Austrumu un trompetliliju krustojums. Pie krustošanas Guntim palīdz meita un palīgs Roberts, kurš ir mācījies dārzkopību Bulduros un zināšanas papildinājis Holandē.. Lasi vairāk

 

www.aprinkis.lv

20.07.2015.

  Drukāt