Māksla un gaisma palīdz iepazīt pasauli

Aleksandrs Ņeberekutins dzimis 1962. gadā. Strādā dažādos žanros un ar dažādām metodēm – eļļa, akvarelis. Mākslinieks regulāri piedalās starptautiskās izstādēs un plenēros, viņš ir piedalījies vairāk nekā 50 izstādēs un izsolēs, no kurām 25 ir bijušas personālizstādes. Aleksandra darbi atrodas slavenu cilvēku privātās kolekcijās Eiropas un Rietumu valstīs. Viņš sadarbojas ar daudzām Rīgas mākslas galerijām, daudz ceļo pa Latviju un ārpus tās, meklējot jaunus iespaidus un iedvesmas avotus.

 

Vai mēs zinām, kā patiesībā izskatās pasaule mums apkārt? Kāpēc mēs uzskatām, ka debesis ir zilas, zāle – zaļa un dzērvenes – sarkanas? Kāpēc reizēm mākslinieki var uzzīmēt zilu zāli? Tā ir viņu fantāzija vai patiesībā kāds pasauli redz tieši tādu.

 

Pētnieki teiks, ka mūsu pasaules redzējums ir saistīts ar cilvēka redzes īpatnībām. Mūsu acis ir radītas, lai uztvertu saules gaismu. Tiesa, reizēm daba jokojas ar mums un mēs redzam ilūzijas, kas maina ierastās krāsas un tēlus. Visbiežāk mēs uzreiz aizmirstam par tām, taču mākslinieki atceras šos brīnišķīgos mirkļus un savās gleznās atgādina mums – cik skaisti var būt mūsu dzīves mirkļi gaismas pasaulē.

 

No brīža, kad cilvēks iekurināja pirmo ugunskuru, lai izgaismotu savu alu, ir parādījusies vēl cita gaismas realitāte. Ugunskura vai lāpas gaisma ir ievērojami siltāka par pusdienlaika sauli, tā vairāk līdzinās gaismai, kuru mēs redzam vakarā pirms saulrieta. Atcerieties, kā satumst krūmu lapas pie upes šajā laikā, kā parādās tumši violetas ēnas… Šīs gaismas spektrā ir vairāk sarkano staru un fiziķi apgalvo, ka šādai gaismai ir zema temperatūra.

 

Kvēlspuldzes ir ievērojami spilgtākas. Taču arī to gaisma atšķiras no dienas gaismas. Vēl lielāka atšķirība novērojama tā saucamo “dienas gaismas” un LED spuldžu klāstā. Dienas gaismas un LED spuldzes var dot gaismu sākot no maigi rozā toņa līdz auksti zilam. Auksti zilais tonis ir gaisma ar visaugstāko temperatūru. Šo spuldžu spektrā ir liela koncentrācija zilajiem stariem. Šādā gaismā spīd pašas karstākās zvaigznes Visumā.

 

Tāpēc, izvēloties spuldzes, jāpievērš uzmanība tā saucamajai “gaismas temperatūrai”. Tiek uzskatīts, ka sveces liesmas temperatūra var būt no 1500 līdz 2000 grādiem, vienkāršai 100 vatu kvēlspuldzei temperatūra ir apmēram 2800 grādi pēc Kelvina (K).

 

Katrs gaismas avots maina apkārt esošās pasaules veidolu. Viena un tā pati istaba dažādās gaismās izskatīsies pavisam citādi. Vislabāk šo var pamanīt, ja vienu un to pašu gleznu izgaismo ar dažādām spuldzēm – jūs ieraudzīsiet dažādas pasaules, izjutīsiet dažādas noskaņas. Tāpēc ir radītas speciālas spuldzes. Piemēram, gaļas veikalos vitrīnās tiek izmantotas lampas, kas dod siltu gaismu – to gaismas temperatūra ir 2700 – 3000 K, tāpēc gaļa izskatās rozā un svaiga.

 

Poligrāfijā darba vietas izgaismošanas gaismas temperatūra standartā ir 6500 grādi. Šāda temperatūra ir speciālām spuldzēm, kuras dod nelielu daudzumu ultravioletās gaismas. Šādas spuldzes ir radītas, lai maksimāli līdzinātos dienas saules gaismai, jo lielākā daļa žurnālu un plakātu tiek skatīti tieši saules gaismā. Tad krāsas ir daudz izteiksmīgākas un spilgtākas. Tāpēc skatīties glancētus  žurnālus sveces gaismā ir romantiski, taču tas nav pareizi – jūs neieraudzīsiet to, ko redzēja fotogrāfs un poligrāfists.

 

Lai nodemonstrētu kā gaisma un māksla ietekmē viena otru un mūsu noskaņojumu, Ķekavas uzņēmums “Konstanta Tvis” sadarbībā ar mākslinieku - gleznotāju Aleksandru Ņeberekutinu organizē māksliniecisku prezentāciju – izstādes atklāšanu “Māksla un Gaisma” 8. augustā kompānijas “Konstanta Tvis” telpās Ķekavā, Pliederu ielā 22.

 

Aleksandrs Ņeberekutins – starptautiska līmeņa latviešu gleznotājs šim pasākumam ir sagatavojis savus darbus. Prezentācijas laikā jūs varēsiet vērot kā mainās gleznas tēls, mainoties gleznas izgaismošanas avotam. Gleznotājs pastāstīs, kā viņš izvēlās gaismas avotus saviem darbiem un tehniskie konsultanti pastāstīt par to, kādi gaismas avoti ir pieejami un kā tos pareizi izvēlēties konkrētai telpai.

 

Mākslas darbs un pareizi izvēlēts izgaismošanas avots var uzlabot noskaņojumu, taču izvēloties nepareizu izgaismošanas avotu, noskaņojums un pašsajūta būs zemā līmenī.

 

Pasākuma laikā būs Aleksandra Ņeberekutina meistarklase, kuru varēs vērot visi klātesošie. Meistarklases laikā mākslinieks parādīs gleznošanas darbības principus un gaismas nozīmi gleznas tapšanas procesā. Apmeklētāji varēs uzdot jautājumus gan tehniskajiem konsultantiem, gan māksliniekam.

 

“Konstanta Tvis” un Aleksandrs Ņeberekutins aicina visus interesentus 8. augustā no plkst. 11.00 līdz 16.00 iepazīties ar pārsteidzošo mākslas un gaismas pasauli. Pasākuma laikā apmeklētājiem būs iespēja iegādāties mākslinieka gleznas un “Konstanta Tvis” produkciju par pievilcīgām cenām.

 

 

Afiša 

Konstantīns Ranks

20.07.2015.

 

  Drukāt