Veids kā ietaupīt – mājokļa renovācija un siltināšana

 

Katru reizi ar bažām sagaidām sava dzīvokļa kārtējo komunālo pakalpojumu rēķinu, jo visu laiku masu medījos klīst informācija par siltuma sadārdzināšanos. Kaut gan šogad akcīze uz gāzi netiks ieviesta, tomēr, saskaņā ar ES direktīvam, tā būs jāievieš līdz 01.01.2014. un tas nozīmē, ka iespējams to ieviesīs jau nākamgad. Bez tā tiek prognozēta arī tādu pārtikas produktu kā maize un piena produkti, cenu paaugstināšana. Rodas aktuāls jautājums - KUR IETAUPĪT LAI IZDZĪVOTU? Viena no iespējam ir mājokļa renovācija.
 
Lielākās dzīvojamo fondu daļas būtiska problēma ir lielais enerģijas patēriņš. Latvijā tikai sākot ar 2001.gada 27.novembri stājušies spēkā būvniecības normatīvi, kuri ierobežo ēku norobežojošo konstrukciju siltumvadāmības koeficienta vērtību jaunbūvējamām un rekonstruējamām ēkām. Lielākā daļa Latvijas mājokļu (sērijveida) tika celtas laika posmā no 1946. līdz 1990. gadam, salīdzinoši ar citām ES valstīm, tie tika būvēti atbilstoši tā laika apstākļiem, kad iedzīvotāju enerģijas izdevumi bija niecīgi, tāpēc ēkas siltuma noturībai uzmanība netika pievērsta, kā arī tā laika dzīvojamās ēkas tika projektētas uz 25 gadu garu ekspluatācijas laiku un 71% Latvijas iedzīvotāju dzīvo tieši šādos mājokļos. Tādēļ nepieciešams veikt māju renovāciju, lai uzlabotu ēku tehnisko stāvokli, samazinātu energoresursu patēriņu un līdz ar to kaitīgo CO2 izmešus atmosfērā, kas rodas ražojot siltumenerģiju.
 
 
Jau vairākus gadus daudzdzīvokļu māju īpašniekiem ir iespēja renovēt savu māju ar būtisku valsts un ES atbalstu, piedaloties Eiropas Reģionālās attīstības fonda aktivitātē „Daudzdzīvokļu mājas siltumnoturības uzlabošanas pasākumi”. Programmas ietvaros Latvijai ir piešķirti 40 miljoni lati mājokļu renovācijai un siltināšanai, ar pieejamo līdzfinansējumu 50 %(60%) no renovācijai iztērētas naudas summas. Pasākuma mērķis ir veicināt mājokļu pieejamību, to ilgtspēju, efektivitāti un mazināt sociālo spriedzi pašvaldības teritorijās, investējot mājokļu atjaunošanas un energoefektivitātes pasākumos.
 
 
Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras (BEMVA) eksperte Signe Kajaka informēja, ka līdz šim ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) naudas atbalstu septiņās renovētās mājās šā gada janvārī vidējais siltuma ietaupījums bija 35-45%. Ņemot par piemēru 103.sērijas 12 dzīvokļu māju (Rīgas iela 14, Ropažu novads) renovācijas kopējas izmaksas sastādīja 47837 Ls, no tiem 23 919 Ls bija ERAF finansējums. Pārējas summas aizdevuma atmaksa sastādīja 0.22 Ls/m2 , bet maksa par apkuri pēc renovācijas samazinājās no 1.08Ls/m2 līdz 0.74 Ls/m2, tādējādi par 0.34 Ls/m2.
 
 
Arī SEB veiktajā aptaujā neviens no renovēto māju dzīvokļu īpašniekiem nenorādīja uz lielākiem rēķiniem pēc siltināšanas darbu veikšanas. Naudas ietaupījums ir viens no lielākajiem ieguvumiem. Renovētā mājā ir pieaugusi dzīvokļa vērtība, nav nepieciešami lieli uzkrājumi avārijas gadījumiem, mājai ir nodrošināts ilgāks mūžs, un, kā norāda paši dzīvokļa īpašnieki, ir daudz patīkamāk dzīvot sakoptā vidē.
 
 
Tad kāpēc renovēto māju ir tik maz? Signe Kajaka uzskata, ka tas notiek vājas dzīvokļu īpašnieku informētības (par dzīvokļu renovāciju un no tās iegūstāmiem labumiem) rezultātā. Kā piemēru var minēt viedokli - „man būs jāņem kredīts un jāieķīlā mans dzīvoklis”. Taču tā nav vienīgā iespēja saņemt naudas līdzekļus savas dzīvojamās mājas renovācijai. Par aizdevuma ņēmēju var būt mājās apsaimniekotājs, ja viņu ir pilnvarojuši dzīvokļa īpašnieki, kā arī dzīvokļi nebūs jāieķīlā, jo par pamatu aizdevuma izsniegšanai kalpo regulāra finanšu plūsma par apsaimniekošanas maksājumiem.
 
 
Lai dzīvotu skaistākā un siltākā pilsētā, SIA „Baložu Komunālā saimniecība” uzstāda sev uzdevumu veicināt apsaimniekošanā esošo dzīvojamo fondu renovācijas pasākumus, piedāvājot Baložu pilsētas iedzīvotajiem palīdzību renovācijas jautājumos, sākot ar piedalīšanos energoaudita veikšanas izmaksās un beidzot ar dokumentācijas sagatavošanu ERAF līdzekļu atgūšanai. SIA „Baložu Komunālā saimniecība” ir gatava kļūt par naudas aizdevuma ņēmēju Latvijas Republikas kredītiestādēs.
 
 
Ar jautājumiem par JŪSU mājas renovāciju lūdzam griezties SIA „Baložu komunālā saimniecībā”.
 
Šogad Baložu Komunālā saimniecība ir paredzējusi naudas atbalstu 4 māju energoaudita veikšanai.
 
Iesniegumu pieņemšana notiks līdz 30.10.2010. Atbalsts tiks piešķirts iesniegumu reģistrācijas kārtībā.
Pēc sīkākās informācijas, lūdzu griezties „Baložu komunālā saimniecībā”, vai zvanot pa tālruni 67916723.
 
 
 
 
SIA „Baložu Komunālā saimniecība”
  Drukāt