Ķekavas Māksla skolai aprit 20 gadi

Šis gads Ķekavas Mākslas skolai ir īpašs, jo šogad 1. septembrī tika atzīmēta skolas 20 gadu jubileja.

 

No mazas skoliņas ar 40 audzēkņiem, trim skolotājiem un divām mācību telpām tā krietni izaugusi – šobrīd mākslu apgūst 219 audzēkņi 11 skolotāju vadībā.

 

Ķekavas Mākslas skola ir Latvijas 10 lielāko mākslas skolu skaitā, neraugoties uz ierobežotajām telpām.

 

Skola ieguldījusi lielu darbu izglītības programmas aktualizēšanā, piedāvājot ne tikai zināšanas pamatpriekšmetos – zīmēšana, gleznošana, kompozīcija, veidošana, bet arī uz mūsdienu ekonomikas un darba tirgus prasībām orientētus jaunus mācību priekšmetus - vides māksla, dizains, datorgrafika, foto - topošo speciālistu ievirzei.

 

Tas, protams, palielinājis interesi par šādu izglītību audzēkņu un vecāku vidū. Pēdējo gadu laikā paralēlkursu skaits pieaudzis no diviem uz četriem, ko nenoliedzami ietekmējis arī iedzīvotāju skaita pieaugums un novada izveide.

 

Kultūra ir mūsu valsts saturs, un kultūrizglītība veido valsts un novada attīstību. Tādēļ skolas darbinieki rūpējas par kvalitatīvas izglītības piedāvājumu, inovāciju ieviešanu un karjeras izglītības nodrošinājumu novadā.

 

Iepriekšējais mācību gads – panākumiem bagāts

 

Par 2014./2015. mācību gadu, jāsaka, ka tas bijis ļoti aktīvs un radošiem darbiem bagāts. Skolas mācību procesa rezultātā tapuši lieliski darbi, kurus ar lepnumu varam demonstrēt ārpus skolas sienām.

 

Audzēkņu darbu izstādes novadā ne tikai veicina audzēkņu personības izaugsmi, attīsta piederības sajūtu skolai un novadam, bet dod novada ļaudīm un viesiem ieskatu, kas ir Ķekavas Mākslas skola un kas tajā tiek apgūts. Mūsu skolas audzēkņu darbu ekspozīcijas apskatāmas ļoti daudzās vietās - Ķekavas novada domē, Ķekavas „Mēness aptiekā”, Ķekavas ambulancē, Ķekavas Mūzikas skolā, Sociālās aprūpes centrā, Ķekavas pagasta bibliotēkā.

 

Uzsāktā sadarbība veiksmīgi turpinās arī ar Ķekavas lielveikalu „Liiba”, kurā vērienīgas ekspozīcijas mainītas ik pa trim mēnešiem. Pašlaik aplūkojama skolas 20. gadu jubilejai veltīta izstāde vides mākslā.

 

Skola sadarbojas arī ar Rāmavas muižu, kur audzēkņi dodas plenērā un pēc tam veido izstādi muižā.

 

Šobrīd Ķekavas pašvaldības administrācijas ēkā var aplūkot skolas 19. izlaiduma absolventu darbus.

 

Skolas audzēkņu darbi papildina novada iestāžu interjerus - jaunās sākumskolas ēdnīcas un kafejnīcas sienas gleznojumos - Ildze Jurkovska (sk.Liene Ratnika), Melānija Dalbiņa (sk. Ilona Korņilko), Katlakalna bibliotēkā - Elvīra Eņģele un Patrīcija Karlsone (skolas nobeiguma darbs kompozīcijā, sk. Linda Auziņa). Novada publicitātes tēla veidošanā izmantots Ildzes Jurkovskas darbs kompozīcijā (sk. Linda Auziņa). Audzēkņi un arī skolotāji ar savām radošajām idejām piedalījās Ķekavas novada pašvaldības un Daugmales pagasta pārvaldes rīkotajā radošo ideju konkursā "Daugmales ģerbonis".

 

Skola piedalījās Muzeju nakts pasākumā sadarbībā ar Ķekavas novadpētniecības muzeju, piedāvājot interesentiem interaktīvu spēli ar uzdevumiem "Meklējam literāros objektus" par Raiņa un Aspazijas tēmu.

               

Ķekavas Mākslas skolas audzēkņi – konkursu laureāti

 

Audzēkņu dalība konkursos, gan vietējos, gan starptautiskos, ir motivējošs faktors skolas audzēkņiem. Ir patiess prieks, ka mūsu skolas bērnu darbi starp daudzajiem tūkstošiem no visas pasaules tiek ievēroti un atzinīgi novērtēti, par ko liecina arī saņemtās godalgas un atzinības.

 

27. Vizuālās mākslas konkursā Turcijā iegūtas divas zelta medaļas - Melānija Dalbiņa (sk. Linda Auziņa), Paula Sāra Jansone (sk. Elīna Palma), viena bronzas medaļa - Anne Margrēta Kāknēna (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere) un piecas atzinības - Annija Aleksandra Vītola (sk. Linda Auziņa), Ance Grīnvalde, Agnese Krūzmane (sk. Signe Kalēja), Santa Filipsone, Loreta Kreica (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere);

 

6. Starptautiskajā glezniecības un grafikas  konkursā “Saules krasts” Latvijā izcīnīta 2. vieta - Paulīna Anna Maldupa (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere) un piecas atzinības - Līva Vavžika, Kārlis Rolands Praulītis, Elvīra Enģele (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere), Raimonds Fjodorovs, Judīte Mihailova (sk. Linda Auziņa);

 

7. Starptautiskās mākslas bianāles konkursā - izstādē Teherānā, Irānā iegūta bronzas godalga - Augusts Skride un atzinība - Loreta Kreica (sk. Linda Auziņa);

 

Ar augstāko apbalvojumu novērtēts Starptautiskajam lietišķās mākslas konkursam bērniem un jauniešiem "Mans piedzīvojums muzejā" (Polija) iesūtītais video "Arhitektūras elementi caur kustību" (sk. Liene Henčele, sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere), kurā atspoguļots, kā Ķekavas Mākslas skolas audzēkņi ar kustību palīdzību mācās un atveido dažādas arhitektūras formas un elementus. Video materiāls uzņemts kustību mākslas stundās, gatavojoties Latvijas izglītības iestāžu profesionālās ievirzes izglītības mākslas un dizaina jomas programmu audzēkņu Valsts konkursam.            Starptautiskajā vizuālās mākslas konkursā Francijā iegūts laureāta diploms -Kristaps Toms Puriņš un trīs atzinības - Daniels Astahovs, Egija Smeile (sk. Linda Auziņa), Emīlija Grēta Maldupa (sk. Signe Kalēja);

 

10. Starptautiskajā bērnu mākslas konkursā „In My Homeland” Baltkrievijā iegūtas piecas atzinības - Santa Filipsone, Anne Margrēta Kāknēna (sk. Liene Ratnika), Monta Lokmane, Veronika Juhņēviča (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere), Elizabete Ūle (sk. Signe Kalēja);

 

15. Starptautiskajā bērnu un jauniešu mākslas konkursā Hivinkā, Somijā divi audzēkņu darbi novērtēti ar atzinību - Stefans Pavlovskis, Madara Tīģere (sk. Linda Auziņa);

 

17. Starptautiskjā bērnu mākslas konkursā Nova Zagorā, Bulgārijā - divas atzinības - Elīna Poča (sk. Signe Kalēja), Sendija Sondore (sk. Linda Auziņa);

 

18. Starptautiskajā bērnu mākslas biennālē Kanagavā, Japānā - atzinība Patrīcijai Karlsonei (sk. Linda Auziņa);

 

42. Starptautiskajā bērnu vizuālās un lietišķās mākslas izstādē “Lidice 2014″ Čehijā - 6 atzinības - Santa Filipsone, Raimonds Fjodorovs, Žanete Rudzīte (sk. Linda Auziņa), Viktorija Kovgere, Roberts Auziņš, Jēkabs Berkmanis (sk.Zīle Ozoliņa-Šneidere);

 

Šogad pirmo reizi Jelgavas Mākslas skola organizēja starptautisku veidošanas konkursu, kurā bērni uz vietas strādāja un veidoja konkursa uzdevumu. Esam priecīgi par iegūtajām divām 2. vietām - Madarai Tīģerei (sk. Ieva Kalniņa) un Elīzai Ozolai - un 3.vietu Līvai Vavžikai (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere).

 

Nevar nepieminēt arī fonda „Mākslai vajag telpu” rīkotā konkursa "Sportam vajag mākslu" 1. vietas ieguvēju Kati Rutku (sk. IlonaKorņiko), par kuras darbu nobalsoja gan žūrija, gan skatītāji Rīgas pilsētas svētkos.

 

Vasarā mūsu skolas audzēkņi un skolotāja Liene Ratnika piedalījās starptautiskā plenērā Saldū, kura laikā radītie darbi būs apskatāmi arī pie mums, Ķekavā, nākamā gada sākumā.

 

20. Smilšu skulptoru festivāls "Zelta smilšu grauds" Ventspilī. Mūsu skola tradicionāli ir šī festivāla dalībniece, un katru gadu vairākas mūsu audzēkņu skices tiek atlasītas festivāla pamatekspozīcijai.

 

Šī gada tēma bija "Arhitektūra” un trīs mūsu skolas audzēkņu veidotās skices tika realizētas pamatekspozīcijas grupā. Rezultātā uz Ķekavu atceļojusi 1. vieta par darbu "Nāc uz manām trepēm spēlēties", kuru veidoja Stefans Pavlovskis, Madara Tīģere, un Annija Aleksandra Vītola (sk. Zīle Ozoliņa-Šneidere).

 

Darbs pie skulptūrām nemaz nav tik viegls - nav joka lieta samest vairāk kā divus metrus augstu smilšu kalnu un pēc tam radīt no tā skulptūru. Tomēr azarts, ar kādu tas tiek veikts, liecina, ka ieguldītais darbs dod gandarījumu par paveikto visiem - arī tiem, kas neiegūst godalgotas vietas. Šajā festivālā - konkursā uzvarētāji un ieguvēji ir visi dalībnieki, gūstot prieku no darba procesa un galu galā arī rezultāta. Laikam tāpēc mēs gadu no gada piedalāmies festivālā, lai kopā "paspēlētos" milzīgā smilšukastē.

 

Uzsākot jauno mācību gadu, visiem novēlam prieku un azartu „spēlējoties mūsu novada milzīgajā smilšukastē”!

 

Inga Zālīte - Cērūze

Zīle Ozoliņa - Šneidere

  Drukāt