Ar uzņēmējiem diskutē par bērnudārzu rindu samazināšanu

20. oktobrī Ķekavas sākumskolas vecajā ēkā uz diskusiju ar pašvaldības izglītības speciālistiem pulcējās novada uzņēmēji, privātā pirmsskolas pakalpojuma sniedzēji, lai dalītos ar savu redzējumu par privāto bērnudārzu tīkla attīstīšanu un sadarbību ar pašvaldību.

 

Diskusiju vadīja Ķekavas novada domes deputāte, Izglītības un jaunatnes lietu komitejas priekšsēdētāja Ieva Arnte, tajā piedalījās Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas speciālisti, kā arī privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pārstāvji, kas darbojas vai plāno darboties Ķekavas novadā pirmsskolas izglītības jomā („Zemene” un „Mazā Lāsīte”, „Raibā pupa”, bērnu pieskatīšanas centrs „Mazais pīlēns”, „Zelta Rasa”, „Gaismas tilts 97”, attīstības centrs bērniem „Poga”, „BeBelv”).

 

Zināms, ka bērnu skaits novadā pieaug un pašvaldība savos bērnudārzos spēj uzņemt tikai daļu no tiem. Pašvaldības pienākums ir nodrošināt ikvienu novadā deklarētu bērnu ar vienlīdzīgu iespēju iegūt izglītību, tādēļ pašvaldība deleģē pirmsskolas izglītības funkciju uzņēmējiem. Šī brīža situācija ir tāda, ka, lai mazinātu bērnu rindas, kas gaida savu kārtu uz pašvaldības bērnudārziem, no valsts un pašvaldības budžeta tiek finansētas vietas privātajos bērnudārzos 228 eiro apmērā par vienu bērnu. Taču līdz ar 2016. gada 1. janvāri valsts atbalsts tiks pārtraukts, tādēļ uzņēmējiem nav skaidrs, ar kādu summu tie var rēķināties, ja izlems turpināt sadarbību ar pašvaldību, kas savukārt ir ieinteresēta arī turpmāk deleģēt pirmsskolas izglītības funkciju uzņēmējiem, jo būvēt jaunus bērnudārzus tuvāko gadu laikā nevar atļauties.

 

Situāciju vēl vairāk sarežģī apstāklis, ka valstī joprojām nav izstrādāta vienota metodika, kā aprēķināt viena bērna vidējās izmaksas jeb summu, kuru pašvaldība no sava budžeta maksā uzņēmējam par to, ka deleģē tam vienu no savām funkcijām. Ķekavas pašvaldība veikusi aprēķinus, cik viens bērns izmaksā Ķekavas novada pašvaldības bērnudārzā, un tie ir šobrīd 161,74 eiro. Citās pašvaldībās šīs summas atšķiras pat par vairākiem desmitiem eiro. Taču uzņēmēji saskaras ar papildus vajadzībām, no kurām finansiāli visbūtiskākās ir telpu noma, būvniecība vai kredītsaistības.

 

Pašvaldības interesēs ir veidot ilgstošu un abpusēji izdevīgu sadarbību ar privātās pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniedzējiem, kas ne vien palīdz nodrošināt viena no pašvaldības pamatpienākumiem izpildi, bet arī veicina uzņēmējdarbību novadā. Tiekoties pie diskusiju galda ar novada uzņēmējiem, iespējams skaidrāk saprast, ar kādiem nosacījumiem jārēķinās pašvaldībai, lai uzņēmēji būtu ieinteresēti arī turpmāk sadarboties. 

 

Sabiedrisko attiecību daļa

20.10.2015.

  Drukāt