Jaunais Miltu teātris atgriezies ar sasniegumiem

23.-24. oktobris: Latvijas Jauniešu teātru festivāls-konkurss Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas pilsētā. Festivāla nosaukums jeb devīze - „Rainis un Aspazija TEV”.

 

Dalībnieki - deviņi jauniešu amatierteātri no Jūrmalas, Kuldīgas, Liepājas, Limbažiem, Iecavas un Ķekavas, rādot deviņus iestudējumus. Te bija gan Aspazijas dzeja, gan lugas „Ragana” un „Sidraba šķidrauts”, gan skolēnu pārstāstīta Raiņa pasaka „Zelta zirgs” un izrāde pēc viņa lugas „Jāzeps un viņa brāļi”. Par īpašu pārsteigumu parūpējās festivāla viesi - Baltkrievijas Valsts Kultūras un mākslas universitātes teātris-studija „7Paverh”, izcili nospēlēdami Raiņa lugu „Pūt, vējiņi!”

 

Katrs dalībnieks saņēma kādu atzinības rakstu un labus vārdus. Bet speciālbalvas festivālā bija tikai trīs, divas labākajiem aktieriem un viena īpaša, kuras sākotnēji nemaz nebija nomināciju sarakstā - par oriģinālāko dramaturģiju. To ieguva režisore Estere Pumpura par teatrāli nepieradināto performanci „5 Raiņi un Aspazija”. Liels paldies Sandai Zālamanei, kura deva ideju par to, ka Ķekavas bibliotēkā par godu Raiņa un Aspazijas jubilejai būtu nepieciešama šāda veida performance. Sākotnēji domājām, ka to spēlēsim tikai pāris reižu, bet tagad kļuvis skaidrs, ka „5 Raiņi un Aspazija” tikai sāks apdzīvot labākās Latvijas bibliotēkas, jo aicinājumi ciemos mums tagad ir pat no Baltkrievijas. 

 

Žūrija, kurā darbojās dramaturgs Jānis Balodis un režisori Juris Jonelis un Imants Jaunzems, bija patiesi aizkustināti un priecīgi par to, ko viņi redzēja „5 Raiņos un Aspazijā”, par režisora darbu, tīro dramaturģisko līniju, par režisores Esteres darba stilu un veidu, kādā viņa strādā ar saviem aktieriem, par gaumīgi izmantoto pašironiju un pārsteigumu pilniem risinājumiem, par izcili izjustu telpu un tās iedzīvināšanu, par prasmi sasaistīt stāstu un notikumus līdz smalkākajam niansēm. Žūrija veltīja mūsu performancei ļoti daudzus labus vārdus un iedrošināja Esteri turpināt darboties ne tikai režijā, bet arī dramaturģijā.

 

Lielākais Jaunā Miltu teātra pārsteigums bija, kad žūrija vienprātīgi atzina „5 Raiņus un Aspaziju” par festivāla laureātu. Atgriezāmies no festivāla ar divām lielākajam un nozīmīgākajam nominācijām un skaistām dāvanām no Jūrmalas māksliniekiem. Par to mums jāpasaka paldies režisorei Ligitai Smildziņai no studijteātra „Aka” Rīgā, bez kuras ieteikuma, ka Jaunā Miltu teātra „5 Raiņi un Aspazija” ir kaut kas tāds, „… kas noteikti jāredz!” mēs nebūtu piedalījušies šajā festivālā. Jo festivāla programma jau bija apstiprināta, bet Ligita bija pārliecinājusi festivāla organizētāju un režisori Daci Umbraško, ka šo Jaunā Miltu teātra veikumu, ko viņa bija redzējusi vasarā jauniešu festivālā Tīnūžos, ir jāredz visiem, īpaši šajā festivālā. Jāpiebilst, ka šī izrāde bija ugunskristības arī dažām jaunajām Miltu teātra aktrisēm: Signei Zolei, Gerdai Kūkumai un Samantai Alisei Rasmusei, kuras kolektīvā ienākušas tikai šoruden un ar doto uzdevumu tika galā lieliski. Arī žūrija uzslavēja aktierus un lika sveicināt.

 

Tuvākās izrādes Jaunajam Miltu teātrim ir 28. novembrī plks.19.00. Priskilla fon Fāko „Tev ir šī Pasaciņa ”  (rež. Estere Pumpura) , Mūzika Valērijs Cīrulis. Visi mīļi aicināti uz izrādi, jo šosezon Ķekavā to spēlēsim pēdējo reizi.

 

 

Jaunais Miltu teātris

 

  Drukāt