Kas jāzina par Saeimas vēlēšanām?

  

Kad notiks?
Latvijā 10. Saeimas vēlēšanas notiks sestdienā, 2010.gada 2.oktobrī.
 
 
Kas var piedalīties?
Tiesības piedalīties vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju Reģistra departamenta ziņām Ķekavas novadā uz 2010. gada 1.jūniju ir 14 998 vēlētāji.
 
Ar 10. Saeimas vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un statistiku varat iepazīties Centrālās vēlēšanas komisijas mājas lapā: www.cvk.lv sadaļā Kandidātu saraksti, programmas.
 
 
Kur var balsot?
Saeimas vēlēšanās vēlētāju reģistrs netiek lietots, un tāpēc vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc izvēles. Lai piedalītos Saeimas vēlēšanās, vēlētājiem nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase, kurā tiks izdarīta atzīme par dalību vēlēšanās.
 
 
Balsošana dzīvesvietā
Vēlētāji Latvijā, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī, varēs pieteikties balsošanai savā atrašanās vietā. Balsošanai vēlētāju atrašanās vietā jāpiesakās no 22. septembra līdz 2. oktobrim, iesniedzot attiecīgu iesniegumu tuvākajā vēlēšanu iecirknī.
 Iespēju nobalsot vēlētāja atrašanās vietā drīkst izmantot arī šo vēlētāju kopēji. Iesniegumā jānorāda:
  • vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods,
  • iemesls – ka veselības stāvokļa dēļ nepieciešama balsošana atrašanās vietā,
  • adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijai,
  • iesniegumā ieteicams norādīt arī ārdurvju kodu, ja tāds ir, un telefona numuru, pa kuru vēlēšanu komisija var sazināties ar vēlētāju problēmsituācijās.
Iesniegumu vēlēšanu iecirknī var nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona – rads, draugs, pastnieks, sociālās aprūpes darbinieks vai kaimiņš. Vēlētāja uzticības persona iesniegumu vēlētāja vārdā var aizpildīt arī vēlēšanu iecirknī. Šajā gadījumā iesniegumā papildus norāda vēlētāja uzticības personas vārdu un uzvārdu.
 
 
Iegaumē! Iesniegumu vēlēšanu iecirknī drīkst nogādāt arī vēlēšanu dienā 2. oktobrī. Tomēr sājā gadījumā jāņem vērā, ka vēlēšanu komisijai obligāti jāizpilda tie iesniegumi, kurus tā saņēmusi līdz pulksten 12.00. Jau vēlāk saņemtie iesniegumi izpildāmi, ja vēlēšanu iecirkņa komisijas darbiniekiem ir iespējams ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz vēlēšanu iecirkņa slēgšanai - pulksten 20.00.
 
 
Balsošanas kārtība vēlētāja atrašanās vietā ir tāda pati kā vēlēšanu iecirknī. Balsojot jānodrošina aizklātums, kā arī nav pieļaujama aģitācija. Ar vēlētāja atļauju balsošanu dzīvesvietā drīkst novērot arī partiju, partiju apvienību pilnvarotie novērotāji.
 
 
Kuri vēlēšanu iecirkņi pieejami cilvēkiem ar kustību traucējumiem?
Novada iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem var balsot divos Ķekavas novada vēlēšanu iecirkņos:
  • Baložu pilsētas pārvaldes ēkā (Nr.762);
  • Ķekavas kultūras namā (Nr.785).

 

 

Par 10. Saeimas vēlēšanu organizatoriskiem jautājumiem atbild Ķekavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Videniece.

 

  Drukāt