Daugavas lejteces tūrisma reģions turpina attīstīties

24.novembrī Baldones novada Mercendarbes muižā tikās Daugavas lejteces tūrisma reģiona novadu tūrisma informācijas centri un tūrisma speciālisti, pašvaldības pārstāvji- no Ogres novada, Ikšķiles novada, Ķekavas novada, Salaspils novada un Baldones novada pašvaldībām, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Andris Širovs, lai pārrunātu paveikto 2015.gadā, kā arī ieceres un attīstības virzienus nākamajiem gadiem.

 

 
Ķekavas novada Tūrisma un informācijas centra direktors Juris Žilko un idejas par Daugavas Lejteces tūrisma reģionu iniciators informēja, ka tūristu skaitam šajā apvidū ir tendence pieaugt. Galvenās priekšrocības Daugavas lejteces tūrisma reģiona attīstībā ir Rīgas tuvums un attīstītā infrastruktūra pašvaldībās. Savukārt galvenie izaicinājumi saistās ar Daugavas lejteces pašvaldību tēlu, ko visbiežāk raksturo Rīgas „priekšpilsētas” vai „guļamvagoni”. J.Žilko uzsver, ka tūrisma produkta attīstība un konkurētspēja pasaulē pēdējos gados nostiprinās, apvienojoties reģionos un veidojot tūrisma klasterus. Šobrīd šī tendence ir vērojama arī Latvijā, piemēram, Saviļņojošā Vidzemes piekraste, Enter Gauja, kā arī Daugavas lejtece. Visas Daugavas lejteces pašvaldības atzina, ka paveiktais ir redzams, ideju un nākotnes plānu ir daudz, tāpēc jāturpina attīstīt un popularizēt Daugavas lejteces tūrisma reģionu.
 
 
Apmeklētākie apskates objekti Daugavas lejtecē ir Salaspils memoriālais ansamblis, Riekstukalns, Nacionālais Botāniskais Dārzs Salaspilī, Daugavas muzejs, Ikšķiles baznīcas drupas uz Svētā Meinarda salas, dabas parks „Ogres Zilie kalni”, dendroloģiskais parks „Lazdukalni” jeb „Špakovska parks”, kā arī Ogres Vēstures un mākslas muzejs.
 
 
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Ilga Vecziediņa un Ikšķiles novada pašvaldības priekšsēdētājs Indulis Trapiņš kā labu sadarbības piemēru minēja Ogres un Ikšķiles novadu pašvaldību aģentūru "Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa „Zilie kalni” attīstības aģentūra", kur sadarbojoties veiksmīgi tiek attīstīta dabas parka “Ogres Zilie kalni” teritorija.
 
 
Iepriekš minēts, ka 2014.gada 24. jūlijā Daugavas muzejā Doles salā sešu Daugavas lejteces pašvaldību - Ķekavas, Salaspils, Stopiņu, Ikšķiles, Ogres un Baldones novadu vadītāji parakstīja līgumu par sadarbību tūrisma jomā. (vairāk lasīt šeit)
 
 Pašvaldību sadarbības mērķis ir veicināt tūrisma attīstību Daugavas lejteces tūrisma reģionā, stiprinot Daugavas lejteces tūrisma produkta tēlu, pilnveidojot piedāvājumu, kopīgi strādājot kopīgos nozares attīstības projektos un nākotnē izveidojot konkurētspējīgu reģionu, kas īpaši piesaistītu tūristus, kuri Latvijā ierodas galvenokārt ar mērķi apskatīt Rīgu. 
 
Līdz šim Daugavas lejteces pašvaldības jau ir izdevušas gan kopīgu tūrisma karti, gan vienotā stendā strādājušas pašmāju tūrisma izstādē „Balttour” un informācijas stendā pilsētas svētkos „Rīgas sporta nakts”, kā arī vairākās starptautiskās tūrisma izstādēs Baltijas un citās valstīs. Šogad, 14.aprīlī notika pirmais Daugavas lejteces tūrisma forums uzņēmējiem, lai iepazīstinātu uzņēmējus un tūrisma objektu apsaimniekotājus ar aktualitātēm tūrisma nozarē un veicinātu ciešāku sadarbību starp tūrisma informācijas centriem un uzņēmējiem Daugavas lejteces reģionā.

 

Ogre.lv
25.11.2015.

  Drukāt