Mellupu sociālajā mājā atklāta Dagmāras Lauriņas izstāde “Ne tikai rozes novembrī…”

21. novembrī Mellupu sociālās mājas zālē klātesot ļoti kuplam Mellupu un Plakanciema iedzīvotāju pulkam, ka arī daudziem viesiem no Rīgas un Ķekavas, tika atklāta novadnieces un  mākslinieces Dagmāras Lauriņas personālizstāde “Ne tikai rozes  novembrī…”.   

 

 

Māksliniecei   Dagmārai Lauriņai šī ir simboliska atgriešanās bērnības zemē:   dzimusi 1962.  gada 20. novembrī Aizputē, bērnība pavadīta Liepājas pusē Garlenē, pēc tam  Mērsragā.     1968. gadā ģimene pārcēlās uz dzīvi Plakanciemā, kur  tiek pavadīta bērnība un skolas gadi.  1969. gada rudenī  Dagmāra uzsāk mācības pirmskolas klasē  bijušajā  Mežinieku pamatskolā  - tagad Ķekavas novada  Mellupos, sociālajā mājā- , kur skolotāja ievēro mazās meitenes dotības uz zīmēšanu.

 

Vecāku mīlestība un gādība, ciešā saikne ar apkārtējo dabu, miers un harmonija ir veidojusi Dagmāras personību. Zīmēt, attēlot krāsās apkārt redzēto un veidot savas rotaļlietas gan no dabas materiāliem gan plastilīna ir bērnības nepieciešama sastāvdaļa.

 

Kad ģimene pārceļas uz Ķekavu, Dagmāra ir izvēlējusies dzīvi saistīt ar mākslu, vidusskolas laikā un pēc tās beigšanas tiek papildinātas praktiskās zināšanas zīmēšanā, gleznošanā un kompozīcijā Valsts Mākslas a kadēmijā. 1983. gadā, sākas darbs animācijas (multiplikācijas) zīmēto filmu studijā pie Rozes Stiebras un Anša Bērziņa Latvijas televīzijā, 1991. gadā studija tiek pārdēvēta par SIA „Dauka”. Kā māksliniece animatore Dagmāra strādā turpat trīsdesmit gadus un šajā laikā  ir piedalījusies vairāk kā trīsdesmit filmu veidošanā. Strādājusi arī animācijas studijās „Atom Art”, „Rija” u.c.,   2008. Gadā māksliniece absolvē  Latvijas Valsts universitāti,  iegūstot Vizuālās mākslas un mākslas vēstures skolotāja kvalifikāciju. Pateicoties mākslas vēstures pasniedzējai Austrai Avotiņai, studijas universitātē tiek papildinātas braucienos uz  Itāliju, Vāciju, Austriju, Igauniju, Nīderlandi.  2004. gada novembrī D.Lauriņa  uzsāk darbu Daugmales pamatskolā, kā vizuālās mākslas pedagogs, tur  2009. gadā   izstāda nelielu daļu savu darbu.  2012. gadā paralēli tiek uzsākts darbs  Rīgā Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolā. 2015. gada pavasarī Dagmāra uzsāk darbu SIA ‘Galantus” dārzu māksla par dārznieci.

 

Izstāde “Ne tikai rozes novembrī…”  Mellupos tika atklāta Latvijas  97.dzimšanas dienas pasākuma ietvaros, kurā piedalījās gan Ķekavas novadpētniecības muzeja speciāliste Velta Strazdiņa ar stāstījumu par dzejnieces Menupju Marijas traģisko un mīlas pilno dzīvi,gan Katlakalna folkloras kopa Rāmupe ar skaistajām,enerģijas pilnajām dziesmām. Pēc tam dzimšanas dienas dalībnieki draudzīgā atmosfērā dzēra uz ugunskura vārīto “Mellupu tēju”,nobaudīja līdzpaņemto cienastu,dalījās ar viedokļiem un idejām par dzīvi Mellupos un Plakanciemā. Dzimšanas dienas pasākumu vadīja Viesturs Rencis-Mellupu pasākumu ideju autors un organizators,mākslinieks,kurš audzis Mellupos. Savukārt pasākuma noslēgumā mellupiešu un plakanciemiešu jaunā paaudze aizsāka piedalīšanos akcijā “Ozola stāsts”, iestādot zīles kā dāvanu gaidāmajai Latvijas simtgadei. Izstāde Mellupu sociālās mājas zālē būs apskatāma līdz maijam.

 

 

Ineta Boša
26.11.2015.

 

  Drukāt