Katlakalna baznīcas restaurācija tuvojas noslēgumam

Viens no Ķekavas novada lepnumiem ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Katlakalna baznīca, kurai jau 2014. gadā tika uzsākti restaurācijas darbi. Tik vērienīgu remontu šī baznīca nav piedzīvojusi kopš savas pastāvēšanas. Katlakalna baznīcu atklāja 1794. gada 9. jūlijā (pēc vecā stila – 20. jūlijā), un tā ir viena no retajām rotondas tipa baznīcām Latvijā. Daudzkārt salīdzināta ar Romas Panteonu – tajā skaidri saskatāma atbilstība antīkajām būvformām, kas ir pamats klasicisma arhitektūrai.

 

 

 

Daudzi ir pārsteigti, kad uzzina, ka Katlakalna priežu un citu dendroloģisko stādījumu ielokā ir paslēpusies baznīca. Patiesībā, rudenī to ir vieglāk pamanīt, bet tagad, kad tās jumtu sedz jaunais kapara klājums, laterna un apzeltītais krusts, tā atklājas visā savā krāšņumā.

 

Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Janis Vanags 19. novembrī iesvētīja baznīcas krustu un novēlēja, lai ikviens, paceļot acis uz baznīcas torni, atcerētos, ka krusts nemelo. Krusta pamatnes lodē tika ievietota kapsula ar vēstījumu nākošajam paaudzēm, ko parakstījis arhibīskaps Jānis Vanags, draudzes mācītājs Māris Ziemelis un draudzes priekšnieks Pēteris Eriņš. Svinīgajā brīdī piedalījās arī Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andris Damlics, kurš, pats katlakalnietis būdams, izteica patiesu prieku par Katlakalna baznīcas atdzimšanu un atzina, ka baznīcai un pašvaldībai pēc būtības ir kopīgs uzdevums – kalpot cilvēkam.

 

Baznīcas restaurācijas darbi rit raiti uz priekšu, tomēr nevarētu teikt, ka pietrūkst arī problēmu. Kā saka Katlakalna draudzes priekšnieks Pēteris Eriņš, viena lieta ir būvēt jaunu ēku, kur būvniecības process ir prognozējams, bet pavisam kas cits ir restaurācijas darbi, par kuriem iepriekš tā pa īstam visu nemaz nevar paredzēt, un tieši tā ir noticis arī šoreiz.. “Tā, piemēram, bija ar mūsu baznīcas jumta kupolu, kas tikai šķietami ir vienmērīgi apaļš, bet montējot jumta konstrukcijas izrādījās, ka tā viss nav. Uzliktās konstrukcijas nācās atkal celt no jumta nost, pārtaisīt un atkal likt atpakaļ uz jumta,” atceras Pēteris.

 

Lai gan pirms restaurācijas visi attiecīgie dienesti veica nopietnus izpētes darbus, tikai pašā restaurācijas procesā pa īstam atklājās visi tie postījumi, ko laika zobs bija nodarījis baznīcai gan ārpusē, gan iekštelpās. Draudze cerēja savā baznīcā svinēt Ziemassvētkus, bet tāpēc, ka restaurācijas process prasa vairāk laika, nekā bija plānots, atgriešanās baznīcā jāatliek uz Lieldienu laiku. Ja ritēs viss labi, tad 2016. gada 2. aprīlī notiks svinīgs Katlakalna baznīcas atklāšanas dievkalpojums.

 

Latvijas Republikas Kultūras ministrija atbalstīja Katlakalna draudzes iesniegto projektu logu un durvju restaurācijai, tāpēc tam izdevās piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu 45368,57 eiro apmērā, bet visus pārējos restaurācijas darbus draudze veic par saviem līdzekļiem aptuveni 800 tūkstošus eiro apmērā. Diemžēl Katlakalna baznīcas restaurācijā papildus veicamie darbi prasa ne tikai laiku, bet arī papildus finansējumu, tāpēc lūdzam ikvienu, kurš sajūt sevī aicinājumu un iespējas, ziedot kaut simbolisku summu baznīcas restaurācijas darbu pabeigšanai, lai nu jau 221 gadu vecā Katlakalna baznīca uzplaukst jaunā krāšņumā.

 

 

 

 

Katlakalna evaņģēliski luteriskā draudze
01.12.2015.

  Drukāt