Aicinām uz diskusiju "Datorklases un internets" droša vieta personām ar garīgās attīstības traucējumiem

Projektu “Droša izglītība un ‘sērfošana’ internetā datorklasēs cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem” realizē Sociālās inovācijas centrs (Ķekavas novads, Daugmale) sadarbībā ar trīs partnerorganizācijām no vairākām Eiropas valstīm. Projekta mērķis ir  nodrošināt drošus un labvēlīgus nosacījumus darbam ar internetu un datorklasēs cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem.

 

Projekta aktivitātes ir sākušās šī gada decembrī un turpināsies līdz 2017. gada vasarai. Projekta ietvaros ir paredzētas vairākas aktivitātes – gan izstrādāt vadlīnijas datorklasēm, pēc kurām nodrošināt tajās drošu darbošanos, gan arī izveidot apmācību programmu par drošu ‘sērfošanu’ internetā cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Projekta tiešā grupa ir speciālisti, kuri ikdienā darbojas ar cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, īpaši, ja darbs ir saistīts ar datoru un interneta lietošanu.

 

Izstrādātās vadlīnijas par drošu datorklasi saturēs gan informāciju, kādai jābūt drošai datorklasei, gan arī praktiskās pamācības, kā tās izpildīt. Datorklases, kuras atbildīs vadlīnijas prasībām, varēs sertificēties ar “Drošas datorklases sertifikātu”. Arī šis sertifikāts tiks izstrādāts projekta gaitā un prezentēts projekta nacionālajos un starptautiskajos semināros.

 

Projekta gaitā tiks arī sagatavoti ‘nacionālie treneri’, kuri pēc apmācībām varēs ieviest vadlīnijas datorklasēs, padarot tās drošākas, kā arī veikt apmācības cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem par drošu darbu datorklasēs un internetā.

 

Visas vadlīnijas un apmācību programmas tiks publicētas tīmeklī un būs brīvi pieejamas ikvienam interesentam. Projekta partneru organizāciju Facebook vai Twitter kontos tiks publicēti vairāki jautājumi, lai uzzinātu un apkopotu informāciju par to, ar kādām problēmām saskaras interneta lietotāji, īpaši lietotāji ar intelektuālās attīstības traucējumiem. Projekta iniciatīva nāca no pieredzējušās Polijas asociācijas personām ar intelektuālās attīstības traucējumiem (tīmekļa vietne). Ideja veidot šādu projektu radās sākotnēji kā drošas uzvedības nepieciešamība, strādājot ar datoru vai multimediju darbnīcās ar personām ar intelektuālās attīstības traucējumiem. Projekta īstenošanā ir iesaistīti arī: “Sociālās Inovācijas Centrs” (Latvija, tīmekļa vietne), “SPOLECNOST pro podporu Lidi s mentalnim postizenim v Ceske” (Čehija, tīmekļa vietne) un “Instituto Politecnico De Santarem” (Portugāle, tīmekļa vietne).


Ķekavas novada iedzīvotājus, kuriem ir saskarsme ar personām ar garīgās attīstības traucējumiem, lūdzam dalīties savās atziņās par to, kā šīs personas var drošāk lietot internetu mūsu mājaslapā vai Facebook.

 

Šis izdevums ir tapis ar Erasmus+ 2. pamatdarbības stratēģiskās partnerības aktivitātes ietvaros. Par publikācijas saturu atbild projekta vadītāji, un tas ne vienmēr atspoguļo Eiropas Komisijas vai Valsts izglītības un attīstības aģentūras viedokli.

 

 

Kontaktinformācija:

Renāte Lukjanska

socialinnovation@inbox.lv

www.socialinnovation.lv

  Drukāt