"Mežavairogi" uzņem neparastu dzīvnieku - sudrablapsu

5. janvārī dzīvnieku patversmē "Mežavairogi" uzņemts neparasts dzīvnieks - no patversmes "Lauvas sirds" Liepājā atvesta sudrablapsa.

 

Liepājas pilsētas pašvaldības dzīvnieku patversmē "Lauvas sirds" neparastais dzīvnieks nonāca  naktī uz svētdienu, 3. janvāri, taču savvaļas dzīvnieku izmitināšana tur nav iespējama. Konsultējoties ar kolēģiem, liepājniekiem ieteikts sazināties ar Ķekavas dzīvnieku patversmi "Mežavairogi", jo šī patversme šobrīd ir vienīgā Latvijā, kura uzņemas rūpes arī par savvaļas dzīvniekiem.

Vairāk lasiet www.liepajniekiem.lv 

 

Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede stāsta, ka savvaļas lapsas "Mežavairogos" nonāk regulāri un tas nav nekas neparasts. Citādāk ir ar sudrablapsām - Latvijas apstākļos tās netiek uzskatītas par savvaļas dzīvniekiem. "Ja no Liepājas atvestā sudrablapsa izdzīvos, savvaļā tā tomēr laista netiks, jo Latvijā nav tās dabiskā vide," skaidro D. Priede. Visticamāk sudrablapsa savvaļā nonākusi no kādas audzētavas. Lai arī kažokzvēru audzētavā "Grobiņa", kas ir viena no iespējamajām zvēraudzētavām Liepājas apkārtnē, apgalvo, ka šīs sugas dzīvniekus neaudzē jau vairākus gadus, pastāv iespēja, ka lapsas izbēgušas iepriekš, tām izdevies savvaļā izdzīvot un pat vairoties. Arī Ķekavas apkārtnē vēl ilgu laiku pēc tā dēvētās "Lapsu fermas" likvidēšanas bijušas sastopamas audzētavas lapsas un to pēcteči.

 

Sudrablapsa šobrīd ir izolēta, tai tiek doti medikamenti pret kašķi, kas lielākoties skāris lapsas galvu un kājas. D. Priede uzskata, ka turpmākais dzīvnieka veselības stāvoklis būs atkarīgs no imunitātes, jo kašķa ārstēšanai izmantotie medikamenti nopietni ietekmē aknas. Tāpat lapsai ir amputēta daļa astes un sašūtas citas brūces, taču tās draudus dzīvībai nerada. 

 

D. Priede arī pastāstīja, ka "Mežavairogos" regulāri nonāk savvaļas dzīvnieki, kas lielākoties ir savainoti. No tiem pēc ārstēšanas tikai aptuveni 30 procenti var atgriezties savvaļā. Tā kā "Mežavairogi" ir vienīgā patversme Latvijā, kas uzņem savvaļas dzīvniekus, tie tiek vesti no visas Latvijas. Patversme sadarbojas arī ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kas ievainotos un izglābtos savvaļas dzīvniekus nogādā tieši "Mežavairogos".

 

Sabiedrisko attiecību daļa

07.01.2016.

 

 

 

  Drukāt