Diskutē par veselīga dzīvesveida nozīmi izglītības sistēmā
24. martā Ķekavas kultūras namā notika pirmās darba grupas tikšanās Ķekavas novada pašvaldības Sporta aģentūras  īstenotā projekta “Vietējo kopienu veselību veicinošu fizisko aktivitāšu stratēģiju izstrādes un īstenošanas prakses Eiropā“ ietvaros.
 
 
Tikšanās tēma - izglītība, uz kuru bija aicināti cilvēki, kas pārstāv Ķekavas novada izglītības iestādes, kā arī tie novadnieki, kam interesē un rūp aktīva, veselīga dzīvesveida integrēšana izglītības procesā, jau sākot no pirmsskolas un skolas vecuma.
 
 
Tikšanās mērķis bija diskusiju ceļā noskaidrot tos virzienus, kuros ar projekta starpniecību iespējams iedzīvināt veselīga dzīvesveida tradīcijas skolēnu ikdienā.
 
 
Lai sniegtu ieskatu par situāciju Ķekavas novada izglītības jautājumos, diskusijas ievadā ar prezentāciju uzstājās Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas speciāliste Linda Zaķe. Viņa pastāstīja par pirmsskolas izglītības iestāžu un skolu noslogojumu šobrīd, kā arī par nākotnes prognozēm, kas paredz, ka jau dažu gadu laikā iedzīvotāju skaita pieauguma rezultātā, novada izglītības iestādēs var pietrūkt vietas, tai skaitā arī atbilstošas sporta bāzes. Tas attiecas ne tikai uz bērnudārziem, bet arī uz skolām. Ķekavā līdz nākamā gada vasarai tiks uzbūvēta sporta zāle ar baseinu, kas daļēji atrisinās situāciju Ķekavā. Taču arī citās novada vietās lielākā vai mazākā mērā problēma joprojām paliks aktuāla.
 
 
Vienu no veiksmīgi īstenotām idejām sportisko aktivitāšu veicināšanai skolēnu vidū prezentēja Ķekavas vidusskolas skolotāja Ilona Jēkabsone. Viņa pastāstīja par Latvijas Olimpiskās komitejas projektu „Sporto visa klase”, kurā kopš pagājušā gada darbojas viņas audzināmā 3.b klase. Pateicoties skolas vadības atbalstam, atrisināti sākotnējie šķēršļi, kas, galvenokārt, bija saistīti ar finansējumu inventāra, transporta un skolotāju atalgojuma apmaksai. Projekta ietvaros 3.b klasei katru nedēļu ir piecas sporta stundas, no tām viena – peldētapmācība, kas pašlaik notiek Daugmales multifunkcionālā centra baseinā. Līdztekus sportiskajiem sasniegumiem tiek vērtētas arī skolēnu sekmes, kas līdz šim, vadoties pēc vidējām atzīmēm, ir ļoti labas. Tas nozīmē, ka papildus sporta nodarbības neatstāj negatīvu ietekmi uz sekmēm.
 
 
Iedvesmojoties no šī labās prakses piemēra, tika uzsāktas diskusijas. Klātesošie sadalījās trīs grupās, katrā no tām tika definētas galvenās problēmas un iemesli veselīga dzīvesveida nepopularitātei skolēnu vidū, izteiktas idejas un priekšlikumi situācijas uzlabošanai, kā arī definētas stiprās un vājās puses izglītības jomā Ķekavas novadā. 
 
 
Kā galvenās problēmas tika minētas piemērotas infrastruktūras trūkums, attieksme pret veselīgu dzīvesveidu un paradumi ģimenē, motivācijas trūkums. Kā lielu problēmu darba grupu dalībnieki redz liekā svara un stājas problēmas, kuras jārisina jau agrīnā vecumā. 
 
 
Gandrīz visi diskusijas dalībnieki saskata iespēju veicināt veselīgus paradumus, iesaistot aktīvās nodarbēs visu ģimeni, tas radītu arī papildus motivāciju bērniem, jo kā zināms tieši no ģimenes bērni visbiežāk pārņem ēšanas un brīvā laika pavadīšanas
ieradumus. Tāpat izskanēja idejas par kopīgu rīta rosmi skolās, par trešo sporta stundu visām Ķekavas novada skolu klasēm un aktivitātēm brīvajā laikā ārpus skolas, piemēram, dabā. Izskanēja arī vairāki priekšlikumi sporta infrastruktūras pilnveidošanai novadā, tostarp celiņu izbūvēšanu velobraukšanai un skrituļošanai un informatīvu stendu izvietošanu iecienītākajos pastaigu maršrutos.
 
 
Diskusijas dalībnieki secināja, ka Ķekavas novadā ir stipras sporta tradīcijas, aktīvi skolotāji, iespējas sportot dabā, kā arī plašs sporta veidu piedāvājums. Taču ir arī vājās puses, kas saistītas ne vien ar mūsdienīgas sporta infrastruktūras trūkumu, bet arī ar iedzīvotāju pasivitāti. 
 
 
Darba grupās iegūtie secinājumi un ierosinājumi tālāk tiks izmantoti stratēģijas izveidē, ko trīs gadu laikā ar Eiropas Savienības Erasmus + Sport programmas atbalstu īstenos Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūra.
 
 
Nākamās darba grupas tikšanās plānota jau 7. aprīlī plkst. 17.00 Ķekavas kultūras namā, kad uz tikšanos tiek gaidīti visi sporta nozares pārstāvji un entuziasti, kas vēlas izteikt savus priekšlikumus par tēmu „Sports”. 
 
Sporta aģentūra
29.03.2016.
  Drukāt