Kūlas dedzināšana - drauds cilvēkam un dabai

Iestājoties siltam laikam, aizvien biežāk dzirdam medijos vai paši pamanām Latvijas pavasara raksturīgo sērgu – kūlas dedzināšanu.  Šogad Latvijā reģistrēti jau pirmie kūlas ugunsgrēki, tostarp arī Ķekavas novadā.

 

2015. gadā Latvijā tika reģistrēti 2786 kūlas ugunsgrēki. Kūlas degšanas rezultātā nodega 33 ēkas, četras automašīnas un cieta trīs cilvēki. Kopumā pagājušajā gadā kūlas dedzināšanas rezultātā izdega 3256 hektāri Latvijas teritorijas.

Lai gan par uguns bīstamību runāts daudz, tomēr joprojām saskaramies ar vieglprātīgu attieksmi pret šo jautājumu. Lēmums nodedzināt pērno zāli var būt cēlonis tādām nelaimēm kā ēku vai mežu ugunsgrēkiem. Uguns no nelielas teritorijas saules un vēja ietekmē var izplatīties neprognozējamā ātrumā un virzienā.

Vēl viens no šādas rīcības negatīvajiem aspektiem ir kaitējums dabai. Aiziet bojā kukaiņi un citas radības, kurām agri pavasarī, lielākoties, tikai sākas attīstības process. Šie kustonīši, lai cik nenozīmīgi sākumā varētu šķist, ir ekosistēmas un barošanas ķēdes būtisks posms. Tāpat uguns skartajās teritorijās nopostīta tiek augu valsts. 

 

 Iemesls šai sērgai ir pērnā vai pat vairākus gadus nenopļautā zāle, kas neiederas pavasarīgajā ainavā. Tāpēc, lai izvairītos no kūlas ugunsgrēkiem, Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas speciālisti, sadarbojoties ar Reģionālo pašvaldības policiju, katru gadu apseko novadā esošās nesakoptās teritorijas un aicina to īpašniekus ievērot teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumus.

 

Saskaņā ar šiem pašvaldības saistošajiem noteikumiem nekustamo īpašumu īpašnieki, apsaimniekotāji vai nomnieki nekustamā īpašuma teritorijā veic teritorijas sakopšanu, zāles nopļaušanu (zāles garums pilsētās un ciematu teritorijās nedrīkst pārsniegt 20 cm, izņemot lauksaimniecības zemes ciemu teritorijās), publiskā lietošanā esošu apstādījumu uzturēšanu, nepieļaujot būvgružu un atkritumu uzkrāšanos. Par šī punkta pārkāpšanu Reģionālā pašvaldības policija var piemērot administratīvo sodu fiziskām personām līdz 700 eiro, juridiskām personām – līdz 2900 eiro.

 

Kūlas dedzināšana Latvijā ir aizliegta un par to var piemērot administratīvo sodu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. pants par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu, proti, par kūlas dedzināšanu paredz naudas sodu fiziskām personām no 280 līdz 700 eiro.

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa
04.04.2016.

  Drukāt