Pirmā iespēja apmeklēt kūdras muzejdzelzceļu Baložos

Jau pavisam drīz apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt topošo kūdras muzejdzelzceļu Ķekavas novada Baložos – tas vērs „durvis” ieskatam uz kūdras ieguves pasauli starptautiskās Muzeju nakts ietvaros – 21. maijā.

 

Lai gan par pilnvērtīgu muzeja ekspozīciju pagaidām vēl pāragri runāt, tomēr apmeklētājiem būs sniegta iespēja izbaudīt unikālo kūdras dzelzceļu atmosfēru un ieskatīties tajā, kā notikusi kūdras ieguve agrāk un tagadnē. Līdz norises vietai apmeklētāji varēs nokļūt izbraucot ar motordrezīnu, savukārt kūdras fabrikas teritorijā būs iespēja apskatīt dzelzceļu un kūdras ieguves tehniku un paviesoties autentiskā kūdras dzelzceļu ēdnīcas vagonā. Šī vagona interjeru biedrības „Bānīša Draugu klubs” (BDK) entuziasti jau pilnībā atjaunojuši ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un saviem resursiem, sniedzot iespēju apmeklētājiem pasniegt arī uz vagona krāsns pagatavotu siltu dzērienu.

 

Dalība Muzeju nakts pasākuma ietvaros būs pirmais publiskais pasākums Baložu kūdras muzejdzelzceļā, kas kļuvusi iespējama pateicoties dzelzceļu entuziastu pūliņiem nu jau trīs gadu garumā un uzņēmuma SIA „Pindstrup Latvia” atbalstam. Pa šo laiku ir tikuši veikti apjomīgi ceļu remontdarbi ap dzelzceļa depo, lai nomainītu sapuvušos koka gulšņus pret dzelzsbetona, tā ļaujot sākt droši ekspluatēt dzelzceļa tehniku. Paralēli noris darbs ne tikai pie minētā ēdnīcas vagona restaurācijas, bet arī pie lokotraktora apkopes un vēl vienas lokomotīves kapitālā remonta, lai nākamajos gados apmeklētājus varētu vizināt ne tikai motordrezīna, bet arī pilnvērtīgs šaursliežu vilciens.

 

Šajā gadā plānots arī pabeigt sliežu ceļu remontus visā dzelzceļa garumā, gan atjaunojot laika gaitā bojātos ceļa posmus, gan arī nozagtos. Biedrība „Bānīša Draugu klubs” apvieno entuziastus, kuriem šaursliežu dzelzceļa atjaunošana ir hobijs, un lielākā daļa no darbiem tiek veikta brīvprātīgo talku veidā. Tuvojoties siltākam laikam, āra darbu (sliežu ceļu remonta) sezona tiks atklāta ikgadējās BDK Pavasara Lieltalkas laikā, kas noritēs vienlaikus ar Lielo Latvijas sakopšanas talku – 23. aprīlī, un šī talka tradicionāli izvēršas par viskuplāk apmeklētāko. Savukārt vasaras sezonā, atbilstoši ceļu darbu progresam, brīvdienās tiks organizēti izbraucieni ar motordrezīnu.

 

Šajā gadā biedrība īpaši vēlas vērsties pie Baložu pilsētas un novada iedzīvotājiem – ja Jūsu dzīvesvietas tuvākā apkārtne ir skaista un sakopta, tad mēs būsim ļoti priecīgi ieraudzīt Jūs palīgos pie mums 23. aprīlī, līdzi ņemot lāpstas, dakšas un grābekļus (izņemot lapu grābekļus)! Kopīgiem spēkiem izveidosim jaunu, sakoptu apskates un atpūtas objektu Baložos!

 

Regulārās talkas tiek organizētas vidēji 2 reizes mēnesī, parasti sestdienās, un tās ir atvērtas jebkuram interesentam, kurš ir gatavs ieguldīt savu laiku un prasmes kopīga mērķa – unikāla šaursliežu dzelzceļa atjaunošanai. Iepriekšējas priekšzināšanas nav obligātas, talkās dalību ņem ļoti daudz un dažādu jomu pārstāvji, darbi tiek piemeklēti jebkuram interesentam, tā lai visiem būtu iespēja darīt to, kas pa spēkam. Svarīgs elements ir arī kopā pavadītais laiks, it īpaši maltītēs, kas pagatavotas biedrības ēdnīcas vagonā. Plašāka informācija atrodama mājaslapā http://www.bdklubs.lv

 

Biedrība „Bānīša Draugu klubs” dibināta 2011. gadā, tā vieno šaursliežu dzelzceļu entuziastus, regulāri rīko brīvprātīgo talkas un iesaistās dzelzceļa objektu saglabāšanā un atjaunošanā, kā arī meklē atbalstītājus un ziedotājus. Kopš 2012. gada biedrībai piešķirts Sabiedriskā labuma organizācijas statuss, apliecinot tās veltījumu industriālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

 

Piezīme: Muzeju nakts pasākums sliktu laikapstākļu, kā arī mitra laika gadījumā nenotiks, jo daļa no tā notiek uz kūdras klājuma. Nokļūšana uz pasākuma vietu tikai ar motordrezīnu, brauciena sākums – Baložos, Bērzu ielas galā, 175 m no krustojuma ar Dārzu ielu, sākot no 19:00, izbrauciens un dalība pasākumā par ziedojumiem.

 

 

Sagatavoja biedrības „Bānīša Draugu klubs”

valdes priekšsēdētājs

Dāvis Bušs

  Drukāt