Izstrādās Jaunatnes politikas stratēģisko darba plānu

2016. gada ietvaros Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrs ir uzsācis darbu pie Ķekavas novada Jaunatnes politikas stratēģijas izveides, kur tiks ņemti vērā arī  jauniešu rekomendācijas. Jaunatnes likumā ir noteikts, ka šāda stratēģija jāizstrādā katrā Latvijas novadā.

 

Ķekavas novada jaunatnes politikas foruma ietvaros, kas tika organizēti sadarbībā ar Latvijas Jaunatnes padomi, notika četri pasākumi  Ķekavas vidusskolā, Baložu vidusskolā un Daugmales pamatskolā, kuros kopā piedalījās 469 dalībnieki vecumā no 13 līdz 19 gadiem.

 

Pasākumos jauniešiem bija iespēja uzzināt vairāk par jaunatnes politiku un jauniešu lomu tās veidošanā novadā un Latvijā. Jaunieši ar lielu aizrautību izvērtēja jaunatnes politikas un darba ar jaunatni īstenošanas esošo praksi Ķekavas novadā un aktīvi līdzdarbojās priekšlikumu izstrādē jaunatnes politikas attīstībai novadā.

 

Darbs tika organizēts tematiskajās grupās, kas tika definētas atbilstoši Eiropas un Latvijas jaunatnes politikas darbības virzieniem: Izglītība un apmācības, Brīvprātīgais darbs, Līdzdalība, Sociālā iekļaušana, Veselība un labklājība, Radošums un kultūra, Nodarbinātība un uzņēmējdarbība, Jaunatne un pasaule. Radošas un spraigas darba dienas noslēgumā, jaunieši prezentēja, viņuprāt, nozīmīgākās jomas, kurās būtu nepieciešams attīstīt Ķekavas novadā, lai veidotu mūsu novadu jauniešu interesēm un vajadzībām piemērotāku un saistošāku, liekot uzsvaru uz jauniešiem pieejamajām aktivitātēm ārpusskolas laikā.

 

Ķekavas novada jauniešu aktuālākais jautājums ir skeitparka neesamība Ķekavā. Līdz ar vecā skeitparka nojaukšanu, daudziem jauniešiem nav vietas, kur aktīvi pavadīt savu brīvo laiku. Lai arī jaunieši paši ir iesaistījušies projekta sagatavošanā, mēģinot piesaistīt nepieciešamo finansējumu, tomēr līdzšinējie pūliņi nav vainagojušies panākumiem.

 

Baložu pilsētas jaunieši kā aktuālāko pilsētas problēmu izvirzīja jauniešu centra trūkumu pilsētā. Lai arī novada centrā ir Jauniešu centrs, Baložu jauniešiem nokļūšana līdz tam nav vienkārša, dažādu apsvērumu dēļ - tas ir finansiāli dārgi, laikietilpīgi un lai nokļūtu no Baložiem līdz Ķekavai nepieciešams izmantot divus transportlīdzekļus. Tikpat svarīga Baložu jauniešiem ir infrastruktūras sakārtošana, izbūvējot stadionu un baseinu pie skolas.

 

Savukārt Daugmales jaunieši kā galveno vēlmi un ieteikumu izvirzījuši to, lai Daugmalē tiktu organizētas neierastas, izzinošas un attīstošas nodarbības.

Kopīga problēma visiem novada jauniešiem ir darba vietu trūkums jauniešiem vasaras periodā.

Visi forumu laikā iegūtie rezultāti ir apkopoti vienotā darba materiālā, kas tiks izmantots turpmākajā darba procesā, strādājot pie plānošanas dokumenta. Tāpat ar šiem rezultātiem tiks iepazīstināti gan pašvaldības struktūrvienību un iestāžu vadītāji, gan deputāti.

 

Tomēr ikvienam jaunietim, kurš nemācās kādā no Ķekavas novada skolām, ir iespēja izteikt savu viedokli un sniegt ierosinājumus par to, kas mūsu novadā būtu jāuzlabo vai jāievieš, lai veicinātu uz  jauniešu vajadzībām un interesēm balstītu pašvaldības darbu.  Priekšlikumus e-pasta formātā lūdzam iesūtīt līdz 30. aprīlim uz adresi jic@kekava.lv.

 

Jaunatnes iniciatīvu centrs
05.04.2016.

  Drukāt